despre proiect | login
avere.promis.md | adept.md | alegeri.md | partide.md
Promis
  • Evenimente
  • Promisiuni
  • Declaraţii
  • Persoane
  • Partide
  • Analitica
  • Categorii 
    • Administraţie publică
    • Combaterea corupţiei
    • Comunicaţii şi Infrastructură
    • Cultură şi Artă
    • Ecologie
    • Economie şi Finanţe
    • Educaţie şi Tineret
    • Ordine publică şi Justiţie
    • Partide şi Alegeri
    • Relaţii externe
    • Sănătate
    • Securitate şi Apărare
    • Social
    • Transnistria
26februarie
2015

Iurie Leancă a părăsit PLDM

Iurie Leancă a părăsit PLDM
foto: adevarul.ro

La 26 februarie 2015, prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, a anunţat într-o conferinţă de presă că părăseşte PLDM şi fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor. Iurie Leancă şi-a motivat acţiunea pornind de la viziunile sale, care nu mai coincid cu acţiunile din ultima perioadă ale PLDM, despre care a spus că “este captiv al poftelor lui Voronin şi ale PCRM”. Referindu-se la învestirea Guvernul Gaburici, Iurie Leancă a spus că a asistat la “oficializarea unui parteneriat PLDM, PDM şi PCRM”, care au făcut o înţelegere premeditată cu mult timp înainte. PLDM şi PDM nu au dorit sub nicio condiţie să coalizeze cu PL, de aceea au tărăgănat acest proces, invocînd diferite pretexte. Iurie Leancă a subliniat că o opţiune alternativă era să rămînă în partid şi să-l reformeze din interior, dar că pentru acesta nu are susţinerea deplină a colegilor de partid. Pentru că nu are suficienţi bani nici pentru crearea unui nou partid, va lansa un proiect politic care va fi finanţat prin contribuţia cetăţenilor. Leancă a anunţat că în perioada următoare va spune cu cine porneşte la drum, de către cine este susţinut şi care vor fi activităţile ulterioare. Referindu-se la relaţia sa cu liderul PLDM, Vlad Filat, Iurie Leancă a menţionat că aceasta a început să se deterioreze de cînd a fost numit prim-ministru. Modul în care au început să activeze instituţiile statului l-ar fi deranjat pe Vlad Filat.

Mesajul integral al lui Iurie Leancă.

Partide şi Alegeri
#Iurie Leancă •
  • #Iurie Leancă
  • #PLDM

Reacţia Persoanelor la subiect

Atitudinea Partidelor politice

12martie Maria Ciobanu despre aşteptarea răspunsurilor la un şir de întrebări, adresate lui Iurie Leancă // Facebookîn cadrul unei postări pe Facebook

Câteva întrebări pe care am dorit să i le adresez domnului Iurie Leancă la şedinţa fracţiunii parlamentare, şedinţă, la care am sperat să participe şi să ne spună sincer, colegial, motivul adevărat al părăsirii partidului. Întrucât dumnealui n-a găsit de cuviinţă că ne datorează nişte explicaţii elementare, fiind aburit de popularitatea pe care i-o arătau sondajele şi de idolatrizarea sfetnicilor intimi, îi adresez întrebările pe această cale:

  1. Cine l-a mandatat să îl susţină pe Ponta în alegeri în timp ce noi, colegii săi, făceam agitaţie electorală pentru Klaus Iohannis?
  2. Poate fi obligat un prim-ministru, cu simţul responsabilităţii, să semneze acte secrete care au dus la dispariţia “misterioasă” a unor sume exorbitante din BEM?
  3. Cine l-a trimis la sediul PCRM să cerşească voturile comuniştilor?
  4. Dacă era votat de către Parlament, cum conducea un Guvern minoritar în parcursul european al Republicii Moldova?
  5. Din care raţionamente a votat conducerea Parlamentului?
  6. Care este partidul care l-a promovat în funcţii de înaltă răspundere?
  7. De ce nu l-am auzit în atâţia ani să facă o opinie separată referitor la un subiect sau altul?
  8. Cine i l-a recomandat pe consilierul intim… un adevărat Moţoc al timpurilor noastre?

Sper mult, domnule Leancă, să-mi răspundeţi. Vă mulţumesc anticipat.

#Iurie Leancă

Doamna deputat PLDM, Maria Ciobanu, a formulat un şir de întrebări interesante şi foarte curioase. Domnul Leancă ar trebui să răspundă la toate aceste întrebări şi să recunoască că a comis multe greşeli. Totuşi, aspectul curios al întrebărilor doamnei deputat merită examinat cu atenţie fiindcă la multe dintre ale Iurie Leancă a răspuns deja. Însă, ţinînd cont de faptul că domnia sa este specialist filolog, este necesară elucidarea intenţiei chestionării — a fost ea una sinceră, de căutare a adevărului sau a urmărit punerea la zid a fostului coleg. Aşadar:

  • prima întrebare este lipsită de sens, dacă se răspunde la întrebarea a şaptea. Evident, Iurie Leancă a avut o opinie absolut separată de cea a conducerii PLDM, atunci cînd a decis pe cont propriu să-l susţină la prezidenţiale din România pe Victor Ponta şi nu pe Klaus Iohannis. Apoi, numai în campania electorală Iurie Leancă a avut o opinie separată atunci cînd a pledat în favoarea creării unui bloc electoral cu PLR, propunere respinsă de PLDM. Finalmente, decizia de a părăsi PLDM este o opinie separată.
  • cea de a doua întrebare nu este formulată corect. Hotărîrea secretă, semnată de Iurie Leancă, a oferit garanţii de stat BNM pentru a transfera pe conturile celor trei bănci falimentare a 10 miliarde lei. Scopul a fost salvarea depozitelor a sute de mii de alegători moldoveni, care nu ar mai fi votat PLDM dacă aflau că din băncile în care au depus aceştia s-au evaporat banii. Cine a scos aceşti bani din bănci este o altă problemă capitală. La această întrebare şi la multe altele va trebui să răspundă firma Kroll, invitată de Iurie Leancă pentru a investiga jaful de la aceste bănci, dar şi Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea situaţiei de la BEM, Banca Socială şi Unibank. În acest sens doamna deputat trebuie să aibă răbdare pentru a auzi răspunsurile necesare. Dl Leancă ar putea să vină cu contra-întrebări la adresa doamnei deputat, şi anume — va pleda domnia sa pentru audierea deschisă şi transparentă a raportului Comisie, ori se va conforma disciplinei de partid, dacă acesta va insista pe secretizarea raportului. A doua întrebare este — cum credea doamna, ar fi devenit ea deputat PLDM, candidînd pe poziţia 26 în listă, dacă ex-premierul Leancă nu ar fi evitat colapsul băncilor invocate în plină campanie electorală?
  • la cea de a treia întrebarea Iurie Leancă a răspuns deja — nu a solicitat voturi de la PCRM, ci doar a discutat în albia trendului anunţat de chiar liderul PLDM, Vlad Filat, care a declarat recent că PCRM nu mai prezintă un pericol pentru RM şi că societatea trebuie consolidată, inclusiv prin intermediul constituirii unei coaliţii camuflate PLDM-PDM-PCRM.
  • şi la întrebarea a patra Iurie Leancă a răspuns — el a contat pe votul fracţiunii PL, promiţîndu-i liderului acestuia, Mihai Ghimpu, că îşi prezintă demisia, dacă în trei luni de la învestire PL-ul nu va fi acceptat ca partea a unei coaliţii majoritare de guvernare.
  • întrebarea a cincia este extrem de curioasă, fiindcă nu este clar ce răspuns se aşteaptă. Preşedinte al Parlamentului a fost ales reprezentantul PDM, urmînd ca candidatul PLDM să aibă suportul PDM la votarea garniturii guvernamentale. Doi vice-preşedinţi au fost aleşi din partea fracţiunilor PLDM şi PCRM. Opoziţiei în mod normal i se oferă o funcţie de vice-preşedinte de Parlament, dacă aceasta doreşte. Celelalte două fracţiuni PSRM şi PL au refuzat să înainteze candidaturi pentru funcţiile de vice-preşedinţi ai Parlamentului. Cum putea Iurie Leancă, membru al fracţiunii să procedeze altfel în circumstanţele respective?
  • răspunsul la întrebarea a şase este evident — PLDM. Nu este foarte clar care este subtextul întrebării doamnei deputat. Fiindcă Leancă este ultimul dintre duzina de personalităţi care a dat pondere şi valoare PLDM, toată duzina respectivă părăsind ulterior PLDM. Întrebarea complementară este — de ce?
  • ultima întrebare apelează la intimităţi, de aceea, ori doamna deputat precizează exact ce o interesează, ori recunoaşte că pur şi simplu sfidează etica.
11martie Eugen Carpov despre intimidările aplicate de PLDM membrilor care vor să părăsească partidul // realitatea.mdîn cadrul emisiunii “Pahomi” de la Realitatea TV

Mai mulţi colegi din PLDM au aceleaşi viziuni în raport cu ceea ce se întâmplă, dar poate că deocamdată nu există curaj, dar există şi cazuri de intimidări. Sunt transmise mesaje eronate despre care este rolul lui Leancă şi Carpov. Aceste mesaje se duc şi în teritoriu. (…) Există un şir de colegi care nu au făcut declaraţii, dar sunt cu noi. Acum suntem la perioada organizatorică. Vrem să fim o echipă de oameni dedicaţi ideii, profesionişti, care şi-au demonstrat deja capacităţile în perioada în care au activat, dar vrem să avem şi oameni noi, cu un suflu nou. Vrem să fim un altfel de partid, bazat pe idei europene. Vrem să punem accentul nu pe o singură persoană, dar pe întreaga echipă şi deciziile să fie luate în comun. Sunt bineveniţi nu doar oameni din PLDM, ci şi din alte partide care împărtăşesc aceste idei.

#PLDM

Dacă la noul proiect al lui Leancă-Carpov aderă ex-membrii PLDM, atunci acest fapt confirmă scindarea formaţiunii. Dacă însă sunt cooptaţi membrii altor formaţiuni, atunci acesta încurajează traseismul politic. Finalmente contează dacă cetăţenii activi ai Republicii Moldova simt necesitatea unui nou proiect politic pe motive că celelalte s-au răsuflat sau s-au compromis.

11martie Iurie Leancă despre aderarea vice-ministrului de externe, Iulian Groza, la proiectul său politic // realitatea.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

Îl felicit pe Iulian Groza pentru performanţele pe care le-a avut ca vice-ministru în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Împreună vom forma o echipă care va avea grijă ca Republica Moldova să nu poată fi deviată de la parcursul ei european şi va supraveghea modul în care este implementat Acordul de Asociere.

#Iurie Leancă
6martie Iurie Leancă despre noul său proiect politic // Timpulîn cadrul unui interviu pentru Ziarul Timpul

Formarea unui partid nu se face în doua-trei zile, însă suntem avansaţi. Lucrăm şi la partea tehnica a partidului, nu ne grăbim nicăieri, vrem să facem totul ca la carte, să fie un partid pornit pe bazele cele mai sănătoase, aşa cum aşteaptă lumea. (…) Prioritatea mea nu este să atrag oameni din PLDM, ci să atrag cît mai mulţi oameni de calitate, din toate zonele de activitate, profesionişti, cu care să putem alcătui într-adevăr o echipă consistentă. ‎Şi vă asigur că din echipă vor face parte oameni care şi-au dovedit deja competenţa în domenii importante. (…) Foştilor colegi din PLDM eu nu trebuie să le fac propuneri, ei ştiu foarte bine în ce situaţie se află, văd cît de umilit este în continuare partidul, cum sunt ameninţaţi de către partenerii lor comunişti de alianţă şi puşi la punct, rămîne să decidă singuri dacă vor să meargă mai departe în acest compromis ruşinos.

#partide politice

Declaraţiile dlui Iurie Leancă încep să prindă contururi, dacă admitem că printre “lumea bună” figurează vice-miniştri şi şefi de departamente guvernamentale. În acest sens, la 5 martie 2015, Victor Lutenco a demisionat din funcţia de şef al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că nu doreşte să activeze într-o guvernare dependentă de votul comuniştilor. “Motivul este unul foarte clar, acela că nu doresc să activez într-o guvernare dependentă de votul comuniştilor, nu pot reprezenta o astfel de guvernare în raport cu conaţionalii noştri de peste hotare şi nici nu cred că într-un guvern minoritar obiectivele pe care mi le-am fixat împreună cu reprezentanţii comunităţilor cetăţenilor moldoveni din afară pot fi îndeplinite. Eu nu vreau să ajung în situaţia Maiei Sandu sau a altor colegi propuşi de PLDM în funcţii, să-mi facă din deget comuniştii şi să mă ameninţe că dacă nu fac ce vrea PCRM, voi fi schimbat din funcţie”.

Cîteva zile mai tărziu, la 9 martie, vice-ministrul de Externe Valeriu Chiveri şi-a dat demisia, anunţînd pe contul său de Facebook că a decis să se alăture proiectului politic iniţiat de fostul premier Iurie Leancă. “Nu cred în capacitatea unui guvern minoritar de a promova reforme, nu cred în capacitatea unui astfel de guvern de a implementa agenda de asociere cu UE. În ultima perioadă, pînă la momentul învestirii noului guvern, de rînd cu mulţi cetăţeni, am trăit între clipe de deznădejde şi speranţă, am sperat pînă în ultimul moment că partidele de orientare democratică vor asigura o guvernare majoritară proeuropeană, extrem de importantă pentru Republica Moldova în acest moment. Din păcate, nu a fost să fie, Moldova fiind aruncată în braţele unei coaliţii nefireşti, care nu are capacitatea să realizeze reformele necesare”.

Două zile mai tărziu, pe 11 martie, şi-a dat demisia vice-ministrul de Externe Iulian Groza. “În ultima perioadă, probabil la fel ca şi mulţi dintre dumneavoastră, am parcurs o etapă de reflecţii profunde cu privire la ce am realizat pînă acum şi ce trebuie să fac mai departe. Personal am simţit nevoia unei schimbări, nevoia unui nou început, cu noi provocări. În consecinţă am decis să iau o pauză în activitatea mea la MAEIE şi să mă retrag din funcţia de vice-ministru al afacerilor externe şi integrării europene… Acum Republica Moldova are nevoie de un nou suflu, de o nouă şansă pentru a realiza pînă la capăt obiectivul de modernizare europeană a ţării şi într-un final să fim parte a Uniunii Europene. Cred cu tărie că această şansă, care poate fi ultima, este strîns legată de noul proiect naţional pe care îl va lansa în curînd Iurie Leancă. Iată de ce voi depune toată priceperea şi experienţa mea pentru a sprijini acest efort important al lui Iurie Leancă, care este absolut necesar şi de care îşi leagă speranţa o bună parte a societăţii moldoveneşti”.

6martie Iurie Leancă despre aluziile că în spatele proiectului sau ar sta Vlad Plahotniuc // Timpulîn cadrul unui interviu pentru Ziarul Timpul

Vlad Filat a făcut alianţa cu PCRM şi PD, deci cu Voronin, Lupu, Plahotniuc si ceilalţi. Deci avem următoarea situaţie, cel care a făcut alianţa cu Plahotniuc vine şi lansează astfel de acuzaţii la adresa mea. Cred că este evident pentru toata lumea cu ce scop o face. Eu sunt cel care am plecat din PLDM tocmai din cauza acestei alianţe. Eu văd mai degrabă aceste acţiuni ca un gest pe care îl face în încercarea de a opri valul de plecări din PLDM, în special cel din teritoriu. M-au sunat şi pe mine unii colegi din teritoriu, mi-au spus că transmite mesaje de genul ăsta, ei însă nu-l cred, evident, însa au ţinut să mă informeze. Răspunsul meu la genul ăsta de manipulări va veni curînd, prin acţiunile pe care le voi face.

#Vlad Plahotniuc

Să vedem mai întîi acţiunile, apoi vom judeca despre proiectul lui Iurie Leancă.

27februarie Eugen Carpov despre părăsirea fracţiunii parlamentare a PLDM // infoprut.roîn cadrul unei declaraţii de presă

Nu accept o evoluţie care conduce spre un parteneriat, alianţă, cooperare a unui guvern minoritar cu PCRM. Am considerat că rămîn convins că au existat toate posibilităţile ca în Republica Moldova să existe o majoritate parlamentară stabilă. Cînd la alegeri au învins formaţiunile pro-europene — PLDM, PD, PL. (…) Mă consider un tehnocrat. Nu am fost membru al unui partid politic. Nu am fost membru al PLDM cu toate că am reprezentat acest partid la guvernare şi am acceptat să fiu candidat. Am făcut campanie promovînd valorile care le-am împărtăşit cu cei din PLDM. Acest rezultat nu corespunde viziunilor mele şi nu corespunde cu aşteptările simpatizanţilor PLDM şi am să îmi îndeplinesc mandatul în calitate de deputat neafiliat.

#PLDM

Este onorabil să de detaşezi de cei care manevrează periculos pentru a rămîne afiliat celor care te-au votat.

27februarie Vlad Filat despre decizia lui Eugen Carpov de a părăsi fracţiunea parlamentară a PLDM // infoprut.roîn cadrul unei declaraţii de presă

Sper că la baza acestei decizii nu este acelaşi raţionament care a stat la baza părăsirii PCRM de către Dodon, Greceanîi şi cine a mai plecat. Dar voi ştiţi ce a stat la baza deciziei voastre la părăsirea PCRM.

#PLDM

Pentru a face astfel de afirmaţii pline de sens este necesar să cunoşti adevăratele cauze ale părăsirii de către Dodon şi Greceanîi a PCRM. O versiune a fost cea înaintată de Renato Usatîi, care pretindea că ar fi fost persoană de încredere a dlui ex-prim-ministru, Vlad Filat. Sub acoperirea sloganului — “Puterea e în adevăr”, Renato Usatîi afirma că a stat în preajm locului în care Vlad Filat i-ar fi transmis lui Igor Dodon suma de $600 mii pentru părăsirea PCRM şi votarea candidaturii AIE la funcţia de şef al statului. La 15 octombrie 2013, Vlad Filat a declarat că Renato Usatîi l-a calomniat şi că va trebuie să răspundă în faţa judecăţii. Ne se cunoaşte cu certitudine dacă Vlad Filat şi-a onorat promisiunea de a-l acţiona în judecată pe Renato Usatîi, precum nu se ştie cînd va avea loc judecata în eventualitatea că Vlad Filat s-a adresat justiţiei pentru a-şi apăra bunul nume şi demnitatea.

27februarie Igor Dodon despre aluziile lui Vlad Filat privind cauzele părăsirii PLDM de către Eugen Carpov // realitatea.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

Ne amintim de bravada lui Filat la începutul acestei sesiuni, cînd ne-a spus să fim atenţi ca să nu pierdem colegi, dar acum vrem să vă spunem că dvs. nu aţi fost atent în pierderea colegilor din echipă şi vă urăm succes în continuare în pierderea colegilor.

#PLDM

Adevăr spune proverbul — nu săpa groapa altuia, că s-ar putea să cazi în ea. Ce i-a prezis Vlad Filat lui Igor Dodon, i s-a întîmplat chiar lui. Domnul Dodon însă nu trebuie să se bucure, fiindcă pînă la alegerile prezidenţiale mai e un an, iar domnia sa, alături de doamna Greceanîi, s-au rupt din PCRM exact în ajunul alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2011. Aşa că cei care au motivat părăsirea grupului Dodon-Greceanîi din PCRM, ar putea replica succesul în cazul eventualei ruperi a unui grup din PSRM-ul lui Dodon.

26februarie Iurie Leancă despre cauzele părăsirii PLDM // partide.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

Am luat decizia de a demisiona din funcţia de prim-vicepreşedinte al PLDM, de a mă retrage din partid şi din fracţiunea parlamentară a partidului, începînd cu ziua de astăzi [26 februarie 2015]. Fac acest lucru, pentru ca proiectul meu politic şi al unei bune părţi a alegătorilor PLDM nu mai coincide cu acţiunile din ultima perioadă ale formaţiunii; pentru că PLDM şi-a pierdut identitatea, ajungînd captiv unor interese de grup şi al poftelor lui Vladimir Voronin şi PCRM. Pentru că PLDM a ajuns să numească şi să revoce oameni în Guvern în funcţie de indicaţiile primite de la comunişti.

Părăsesc PLDM pentru că, din votul atît de unanim al conducerii partidului pentru o alianţă cu comuniştii, am înţeles că s-a pierdut contactul cu membrii şi simpatizanţii partidului, care au fost trădaţi, iar votul lor a fost folosit şi tranzacţionat într-un mod inacceptabil. Între disciplina de partid, greşit înţeleasă de unii, şi respectul faţă de simpatizanţii PLDM, am ales sa fiu indisciplinat şi să merg mai departe împreună cu cei care ne-au votat ca să modernizăm Moldova, nu să o punem la cheremul comuniştilor.

#PLDM

În prezent, societatea moldovenească asistă la convergenţa intereselor principalelor clanuri politice din aşa zisa coaliţie camuflată PLDM-PDM-PCRM. Există şi rădăcini comune ale celor trei clanuri. PCRM-ul lui Vladimir Voronin este succesorul Partidului Comunist al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti din perioada sovietică. PDM este unul din succesorii direcţi ai Partidul Democrat Agrar din Moldova (PDAM), formaţiune a ex-nomenclaturii comuniste colhoznice. La rîndul său, PLDM este o emanaţie directă a PDM, întrucît liderul PLDM, Vlad Filat, a fost format în PDM şi s-a despărţit de acesta în 2007, exact aşa cum în 1997 s-a despărţit de PDAM Dumitru Diacov, fondatorul PDM. Actualii lideri ai PDM — Vlad Plahotniuc şi Marian Lupu, au devenit influenţi alături de PCRM lui Vladimir Voronin. Este lesne de înţeles că toate aceste persoane nu au fost şi nu sunt marcate de antagonisme ideologice sau doctrinare, ci de interese, care anterior erau antagoniste, iar în prezent sunt pur şi simplu convergente, din considerente conjuncturale. În aceste circumstanţe, plecare lui Iurie Leancă din PLDM şi lansarea unui proiect politic nou apare ca o reiterare a moravurilor politice moldoveneşti. Este adevărat că la fel ca şi în cazul lansării PLDM, noul proiect este legat de o nouă speranţă că iată de această dată totul va fi altfel, aşa cum se cuvine. Din păcate, pînă în prezent dezamăgirile au fost constante, aşa că chiar dacă se înfiripează o nouă speranţă, oricum nu există nicio certitudinea că acesta se va consolida într-un proiect politic autentic.

26februarie Vlad Filat despre regretele legate de părăsirea PLDM de către Iurie Leancă // partide.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

Plecarea oricărui coleg este una regretabilă. Dar, indiferent ce s-ar spune, vreau să-i mulţumesc domnului Leancă pentru activitatea depusă. În ceea ce mă priveşte, eu voi continua să comunic cu dumnealui. Sper că Iurie Leancă va susţine şi de acum încolo angajamentele pentru implementarea Acordului de Asociere şi rezolvarea problemelor curente din ţară. (…) Pe tot parcursul mandatului de prim-ministru, a avut tot sprijinul din partea întregului partid. Iurie Leancă a fost implicat deplin în procesul de negocieri [privind constituirea coaliţiei de guvernare]. Poate singurul lucru pe care nu l-am reuşit este să asigurăm funcţia de prim-ministru, însă sunt convins că dumnealui va avea curajul să recunoască că nu de noi a depins, iar noi i-am oferit tot sprijinul necesar.

#Iurie Leancă

Acceptarea constituirii coaliţiei minoritare, bazate de calculul reflexelor PL şi dependente de mofturile PCRM-ului, a reprezentat garanţia aproape sigură că Iurie Leancă nu va fi învestit în funcţia de prim-ministru. Exprimarea regretelor în astfel de situaţii este inoportună, fiindcă este vizibil lipsită de sinceritate.

26februarie Corina Fusu despre părăsirea PLDM-ului de către Iurie Leancă // deschide.mdîn cadrul unei declaraţii pentru deschide.md

Suntem de acord cu multe lucruri pe care le-a declarat domnul Leancă, însă întrebarea PL este de ce Iurie Leancă nu a vorbit mai devreme despre aceste lucruri. La fel, ne pare rău că Leancă a votat alături de PCRM conducerea parlamentului. (…) Este alegerea dumnealui de a face această platformă politică şi îi dorim succes. Ne pare rău de faptul că actuala guvernare a exclus elementul pro-european — Partidul Liberal, şi ne pare rău că a fost exclus elementul pro-european — Iurie Leancă.

#Iurie Leancă

Exprimarea părerilor de rău este apanajul celor neputincioşi. Vorba e că comportamentul PL este uşor de prognozat, fiindcă este bazat pe cunoaşterea reflexelor liderului formaţiunii. Sigur că atît timp cît făcea parte din garnitura PLDM, Iurie Leancă s-a comportat pornind de la interesele politice ale propriei formaţiuni, impuse de disciplina de partid. Cînd “s-a rupt aţa” Iurie Leancă şi-a schimbat şi comportamentul, de aceea, a-l întreba pe Iurie Leancă de ce nu a procedat aşa cum îi convenea PL-ului este, de fapt, un fel de a-i spune “ai fost tras în ţeapă, aşa îţi trebuie”.

26februarie Dumitru Diacov despre părăsirea PLDM-ului de către Iurie Leancă // deschide.mdîn cadrul unei declaraţii pentru deschide.md

Este o decizie a domnului Leancă. Sper că va fi una bună.

#Iurie Leancă

Preşedintele de onoare a PDM este în drept să spere că decizia lui Iurie Leancă de a părăsi PLDM va este una bună. Vorba e că în 2007 ex-vice-preşedintele PDM, Vlad Filat, a decis să părăsească formaţiunea, constituind PLDM. Proiectul PLDM a fost unul de succes, iar în 2015 acesta a format o coaliţie cu PDM, asumîndu-şi întreaga răspundere pentru guvernarea Republicii Moldova. Deci, a avut loc o despărţire pentru a se reuni. Societatea moldovenească este în drept să se mîndrească de capacitatea de manevrare a politicienilor autohtoni, dar cel mai important lucru este că acum ştie cine poartă întreaga responsabilitatea pentru ceea ce se întîmplă în ţară.

26februarie Artur Reşetnicov despre părăsirea PLDM-ului de către Iurie Leancă // deschide.mdîn cadrul unei declaraţii pentru deschide.md

Declaraţiile domnului Leancă, probabil, sunt influenţate de anumite emoţii şi dezamăgiri pe care le are dumnealui. (…) Respectiv, nu ştiu cînd domnul Leancă a fost mai sincer — atunci cînd a venit cu flori la monumentul lui Lenin, sau acum, cînd face astfel de speculaţii. Sunt declaraţii despre dezamăgirile pe care le are domnul Leancă în interiorul partidului, despre partid.

#Iurie Leancă

Domnul Reşetnicov ţinteşte bine în sinceritatea domnului Leancă pentru că el, alături de PCRM, au trecut cu brio testul de sinceritate în raport cu PLDM şi PDM. Pentru aceasta a fost nevoie de o “revoluţie de catifea” cu durata de peste cinci ani. Revoluţia în cauză a avut menirea să-i transforme pe foştii “uzurpatori ai puterii de stat”, care au “furat la 7 aprilie 2009 victoria electorală a PCRM prin lovitură de stat” în politicieni credibili, învestiţi la guvernare cu votul “opoziţie constructive” — PCRM. Toată sinceritatea dlui Reşetnicov şi a PCRM este condensată şi concentrată în acest constructivism.

26februarie Iurie Leancă despre lansarea unui proiect politic nou // partide.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

În timp scurt, voi iniţia un proiect politic ce va fi construit şi finanţat în modul cel mai transparent prin contribuţia cetăţenilor, nu din bani cu provenienţă neclară sau chiar dubioasă. Cîţi bani vom reuşi să strîngem, atîţi vom cheltui. Personal, nu am bani să susţin un partid, dar nici nu cred că un partid trebuie să cheltuiască milioane de euro pentru pomeni electorale şi pentru achiziţionarea de grupuri media pentru propagandă. Un partid poate fi creat şi susţinut cu o sumă mult mai mică decît ceea ce fac unele partide astăzi. Şi cred că prin consistenţa programului politic pe care îl vom avea, şi prin adaptarea la agenda reala a cetăţenilor, vom reuşi să avem expunerea publică necesară în presa liberă, fără instrumente de propagandă. Odată cu formarea partidului, vom lansa şi o campanie de atragere a finanţării necesare, pentru a activa în mod decent şi transparent, pentru a face o politică de calitate şi pentru cetăţeni. Sper într-un sprijin cît mai larg din partea celor care îşi doresc să existe un altfel de proiect politic — un partid care să nu fie dependent de grupări de interese şi de finanţări neclare.

#partide politice

Finanţarea proiectelor politice este un subiect extrem de important. În Republica Moldova, din păcate, competiţia politică se dă între clanuri pentru acces la pîrghiile puterii pentru a se îmbogăţi. Cetăţenii sunt în drept să numească formaţiunile politice clanuri şi nu partide, întrucît finanţarea acestora este absolut obscură, fiind o “investiţie” a liderilor acestora cu scopul de a stoarce ulterior profituri înzecite. Este pur şi simplu curios ce va reuşi să schimbe Iurie Leancă în acest domeniu. Dar, putem admite că va fi deja un succes al lui Iurie Leancă dacă va reuşi să ţină finanţatorii proiectului său politic departe de instituţiile statului.

26februarie Iurie Leancă despre avertizarea lui Vlad Filat şi a membrilor PLDM să nu se lanseze într-un război împotriva sa // partide.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

Lui Vlad Filat îi transmit că, deşi suntem pe drumuri total opuse, cîta vreme va înţelege să respecte alegerea mea şi a colegilor mei, în mine va avea un partener de discuţii deschis. Am făcut multe lucruri bune împreună cîndva şi eu mai cred că, dacă va dori, se poate întoarce la cei care l-au votat, la proiectul care l-a definit ca om politic — un om care a promis o Moldova Europeana şi modernă, fără Voronin şi fără comunişti. Pe ceilalţi colegi din conducerea PLDM îi îndemn să nu se lase antrenaţi în lupte stupide contra mea şi a celor ce mă vor urma, să nu se lase folosiţi, pentru că va veni momentul în care vor înţelege, că şi mine, capcana în care au fost atraşi şi vor regreta că s-au lăsat tîrîţi în războaie ce nu erau ale lor.

#PLDM

Acest gen de avertizări sunt de prisos şi scot în evidenţă, mai degrabă, o frică de o eventuală confruntare directă cu cei care au făcut imposibilă rămînerea lui Iurie Leancă în PLDM. Or, o astfel de confruntare iniţiată de PLDM-işti putea fi cel mai bun pretext natural pentru evidenţierea necesităţii părăsirii PLDM şi a calităţii deosebite a noului proiect politic, lansat de Iurie Leancă.

21februarie Vlad Filat despre ciudăţeniile comportamentului lui Iurie Leancă // Moldpresîn cadrul unui interviu pentru Moldpres

Nu aş vrea să anticipez. Urmează să vedem cum vor decurge lucrurile în continuare. (…) Şirul ciudăţeniilor comportamentului dlui Leancă nu se termină aici. Spre exemplu, el a votat pentru candidatura lui Chiril Gaburici în partid, dar a refuzat să-l susţină în Parlament. În fine, toate aceste detalii îl privesc pe dl Leancă, iar noi putem doar să constatăm aceste stranietăţi în comportamentul dlui.

#Iurie Leancă

La prima vedete pare ciudat că Leancă a votat pentru Gaburici la partid şi nu a votat la învestire. Votul lui Leancă la partid putea fi condiţionat — te votez pentru a fi înaintat, dar te învestesc dacă se formează coaliţia majoritară cu participarea PL. E logic. La urma urmei este mult mai ciudat să lansezi un proiect politic bazat pe lozinca “Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”, iar apoi să constitui o coaliţie camuflată cu Voronin şi cu comuniştii. Partea cea mai ruşinoasă ţine de camuflaj, întrucît el este dovada ruşinii, dar şi a ciudăţenii.

20februarie Valeriu Streleţ despre cercul vicios al proastelor influenţe în care a nimerit Iurie Leancă // Ziarul Naţionalîn cadrul emisiunii “În profunzime” de la Pro TV, citat de Ziarul Naţional

Iurie Leancă a intrat într-un cerc vicios de proaste influenţe. (…) Nu ne poate acuza nimeni de interese oculte, pentru că am promis că dumnealui va fi candidatul PLDM la funcţia de prim-ministru şi l-am înaintat, respectîndu-ne promisiunea.

#Iurie Leancă

Limbajul vag despre cercul vicios şi proastele influenţe asupra lui Iurie Leancă pot indica asupra unui singur personaj politic, capabil de astfel de performanţe. În mod curios, liderul PLDM a intrat în alianţă anume cu acesta, constituind coaliţia minoritară a PLDM-PDM. Despre susţinerea sau nesusţinerea de către PLDM a candidaturii lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru se judecă după fapte şi nu după vorbe. Dacă PLDM ar fi pledat cu fermitatea pentru o coaliţie majoritară PLDM-PDM-PL, atunci suportul pentru candidatura lui Iurie Leancă ar fi fost vizibil şi sesizabil. Pledoaria pentru coaliţia minoritară, bazată pe moftul PCRM a fost o evidenţă clară a intenţie de “tragere în ţeapă” a lui Iurie Leancă, cu declinarea responsabilităţii pentru această faptă tovărăşească.

19februarie Iurie Leancă despre admiterea supoziţiei că a fost tras în ţeapă de către PLDM // inprofunzime.mdîn cadrul emisiunii “Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, citat de Pro TV

Nu exclud că am fost tras în ţeapă.

#Iurie Leancă

Tragerea în ţeapă sună ca o presupunere. De fapt, anume aşa a şi fost. După o luptă aprigă între “păpuşari” şi “contrabandişti”, cu utilizarea metodelor de “scoatere a ţiştarilor din vizuini”, aceasta s-a soldat cu o pace impusă de circumstanţe, cu aducerea scuzelor de rigoare şi cu constituirea unei noi ierarhii în care “păpuşarii” şi marionetele lor iubite se împacă bine. Stabilirea păcii între fostele “părţi beligerante” nu însemnă şi renunţarea la interese. Dimpotrivă, a avut loc o delimitare mai clară a sferei de interese şi trecerea în spatele cortinei. Evident, acest scenariu necesita scoaterea în prim plan a politicienilor “cu faţă umană”. Acestora li s-au pregătit ţepe pentru a fi traşi în eventualitatea că îşi vor imagina că pot acţiona liber, fără sforari care finanţează aşa-zisele partide pro-europene. Este o istorie tristă, lecţiile căreia trebuie însuşite şi aplicate în eventualele proiecte politice noi.

19februarie Valeriu Streleţ despre animozităţile mai vechi dintre Iurie Leancă şi Vlad Filat // Timpulîn cadrul emisiunii “Puterea a patra” de N4, citat de Timpul

Indiscutabil, noi nu ne dorim ca el să plece, noi nu ne-am dorit niciodată ca dumnealui să plece. Cu toate că s-au depus eforturi enorme pentru a derula un serial melodramatic despre plecarea lui Leancă din partid, încă din prin iunie, anul trecut. Toată lumea aştepta că va pleca în august, că va pleca înainte de alegeri că va pleca după campanie. Toate aceste campanii mediatice bine organizate noi le-am trecut cu bine şi sper să le trecem şi acum. (…) În asemenea situaţii e mai bine să ei o pauză, să taci, să nu e declaraţii pripite.

#Iurie Leancă

În ajunul şi în timpul campaniei electorale pentru alegerile din 30 noiembrie 2014 preşedintele PLDM, Vlad Filat, afirma în public că Iurie Leancă îi este tovarăş de nădejde şi prieten. Aşa aflăm că liderul PLDM ascundea adevărul de alegători. Adică chiar liderul PLDM era parte a unei campanii mediatice la care se referă dl Streleţ. Declarîndu-se prietenul lui Leancă, liderul PLDM reconfirma că avea nevoie de imaginea acestuia. Dl Streleţ făcea bine dacă împărtăşea opiniei publice care au fost neînţelegerile dintre Leancă şi Filat, deşi acest lucru este imposibil odată ce îi recomandă lui Leancă să tacă, să ia o pauză şi să nu facă declaraţii. Evident, interesele şefului de partid, care finanţează funcţionarea maşinăriei politice, prevalează pentru beneficiarii acesteia.

Suport financiar National Endowment for DemocracyCopyright © 2013–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"