despre proiect | login
avere.promis.md | adept.md | alegeri.md | partide.md
Promis
  • Evenimente
  • Promisiuni
  • Declaraţii
  • Persoane
  • Partide
  • Analitica
  • Categorii 
    • Administraţie publică
    • Combaterea corupţiei
    • Comunicaţii şi Infrastructură
    • Cultură şi Artă
    • Ecologie
    • Economie şi Finanţe
    • Educaţie şi Tineret
    • Ordine publică şi Justiţie
    • Partide şi Alegeri
    • Relaţii externe
    • Sănătate
    • Securitate şi Apărare
    • Social
    • Transnistria
1august
2014

Examenul de Bacalaureat din 2014

Examenul de Bacalaureat din 2014
foto: admiterea.md

În perioada 3–20 iunie 2014, sub auspiciile Ministerului Educaţiei au fost organizate examenele de Bacalaureat în Republica Moldova. În sesiunea de bacalaureat 2014 s-au înscris 27,604 candidaţi iar examenele s-au desfăşurat în 104 centre din ţară. Pentru al doilea an consecutive, candidaţii la examenele de bacalaureat au fost verificaţi cu detectorul de metale şi au fost monitorizaţi video pe durata examenelor în scopul combaterii fraudelor. În total, în sesiunea de bacalaureat 2014 au fost eliminaţi pentru diverse încălcări 239 de candidaţi.

După sesiunea suplimentară de bacalaureat 2014 numărul candidaţilor care au susţinut examenul a fost de 15,478 sau circa 56 la sută din numărul candidaţilor admişi la examen.

Potrivit datelor Agenţiei de Asigurare a Calităţii, cele mai bune rezultate au demonstrat absolvenţii liceelor teoretice (în rîndul acestora rata de promovare a constituit 64.12%), aceştia fiind urmaţi de candidaţii din colegii (33.27%) şi universităţi (30.60%).

Analiza rezultatelor generale după ambele sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014 arată că 1,321 de elevi au promovat sesiunea de bacalaureat cu media examenului mai mare sau egală cu nota 8. Pentru comparaţie, aceeaşi medie pe anii de studii în liceu au obţinut-o 11,098 de elevi. În acelaşi timp, 1,161 de elevi din totalul celor admişi în sesiune au obţinut o medie pe anii de studii de liceu între 5 şi 6, în timp ce 12,126 de candidaţi nu au promovat examenele.

Distribuţia candidaţilor după mediile obţinute la examenul de bacalaureat este următoarea:

  • 2 candidaţi au obţinut 10 pe linie;
  • 181 de candidaţi au media de la 9 pînă la 9.99;
  • 1,136 de candidaţi au media de la 8 pînă la 8.99;
  • 3,409 de candidaţi au media de la 7 pînă la 7.99;
  • 6,071 de candidaţi au media de la 6 pînă la 6.99;
  • 4,679 de candidaţi au media de la 5 pînă la 5.99.

Testele pentru examenele de bacalaureat au fost elaborate în 46 de grupuri de lucru, în care au activat peste 100 de profesori. Lucrările au fost evaluate de 58 de comisii de evaluare în care au activat peste 1,000 de profesori.

Educaţie şi Tineret
#bacalaureat • •
  • #bacalaureat
  • #Ministerul Educaţiei
  • #reforma educaţiei

Reacţia Persoanelor la subiect

Atitudinea Partidelor politice

17iulie

Moţiunea de cenzură împotriva Ministrului Educaţiei

Moţiunea de cenzură împotriva Ministrului Educaţiei
foto: protv.md

La 17 iulie 2014, Parlamentul Republicii Moldova a dezbătut moţiunea simplă de cenzură, depusă la 3 iulie 2014 de către Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) împotriva ministrului Educaţiei, Maia Sandu. În textul moţiunii se afirmă că “Rezultatele sesiunii de bază a examenului de bacalaureat din acest an reprezintă o catastrofă, un dezastru naţional. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, rata celor care nu au susţinut examenele de absolvire a atins nivelul de 56%. Ceea ce înseamnă că mai mult de 15 mii de elevi în acest an vor rămîne în incertitudine, fără diplome de bacalaureat. Considerăm, că aceste rezultate denotă eşecul politicilor din domeniul educaţiei, promovate de către guvernare, domeniu de responsabilitate al Ministerului Educaţiei şi nemijlocit al ministrului, Maia Sandu.” În urma dezbaterilor Parlamentul a respins moţiunea.

Educaţie şi Tineret
#moţiunea de cenzură
17iulie Maia Sandu despre reformele din învăţămînt şi atitudinea faţă de cei ce sfidează aceste reforme // inprofunzime.mdîn cadrul dezbaterilor parlamentare pe marginea moţiunii de cenzură împotriva Ministrului Educaţiei

Adoptarea Codului Educaţiei, reforma examenelor de bacalaureat, renovarea şi dotarea şcolilor şi a grădiniţelor, conceptualizarea inspectoratului şcolar, iniţierea procesului de revizuire a curriculei — toate aceste acţiuni au drept obiectiv asigurarea condiţiilor necesare pentru educarea unei generaţii apte să construiască o lume mai bună.

…

Acei dintre noi care nu sprijină aceste reforme, sfidează nu doar procesul de evaluare, ci efortul întregii comunităţi educaţionale de a recîştiga încrederea societăţii. O să rămînem intransigenţi la acest capitol şi o să sancţionăm aspru tentativele de încurajare a corupţiei, inclusiv prin eliminarea din sistem a celor care se fac vinovaţi de asemenea acte.

#moţiunea de cenzură
17iulie Maia Sandu despre combaterea fraudei la bacalaureat // inprofunzime.mdîn cadrul dezbaterilor parlamentare pe marginea moţiunii de cenzură împotriva Ministrului Educaţiei

Cum putem vorbi de calitate, de performanţa, de rezultate, dacă bacalaureatul devenise o fraudă, o şarada, lucru ce s-a întîmplat în decursul ultimilor ani? Toleranţa oficială a copiatului a penalizat adesea pe cei mai oneşti elevi.

#bacalaureat
15iulie Maia Sandu despre transparenţa în activitatea sa şi a Ministerului Educaţiei // Unimediaîn cadrul emisiunii “Alb&Negru” de la Unimedia

Cînd stau în birou nu susţin examen ca să fiu supravegheată, dar nu am nicio problemă să mi se pună cameră de supraveghere. Nu am nimic de ascuns. Nu ştiu dacă vreţi să se transmită toată ziua în PMAN cum stau eu la birou. Suntem absolut transparenţi şi cred că acest lucru s-a văzut în toate lucrurile pe care le-am făcut.

#Ministerul Educaţiei
9iulie Maia Sandu despre moţiunea de cenzură depusă de PCRM împotriva Ministrului Educaţiei // Naţional FMîn cadrul unei declaraţii de presă

O moţiune de cenzură este pentru noi o ocazie în plus să vorbim despre educaţie şi aceasta o să facem. O să vin şi o să vorbesc despre problemele din sistemul educaţional. Comuniştii au acum ocazia să-şi demonstreze interesul şi îngrijorarea reală adevărată pentru educaţie şi mă refer la procesul de votare a Codului Educaţiei, pentru că dacă chiar suntem îngrijoraţi să schimbăm lucrurile atunci trebuie să începem cu cadrul legislativ pentru ca noi şi ceilalţi actori din educaţie să putem să schimbăm lucrurile.

#moţiunea de cenzură
12iunie Inna Şupac despre costul unui test la BAC // Unimediaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

Este cunoscut faptul că orice doritor poate să-şi procure conţinutul testului de Bacalaureat, la orice subiect, cu o zi înainte de examen. Este cunoscut faptul că acest serviciu costă 500 euro pentru un test de BAC. Este cunoscut faptul că în această şmecherie sunt implicaţi colaboratori ai Ministerului Educaţiei.

#bacalaureat

Dvs. operaţi cu zvonuri sau date confirmate?

Ce întreprindeţi pentru ca faptele cunoscute de dvs. să devină cunoscute şi documentate de organele competente, menite să le combată?

5iunie Igor Dodon despre renunţarea la BAC şi revenirea la examenele de absolvire şi accedere în instituţiile de învăţămînt superior // partide.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

Socialiştii vor scoate examenele de bacalaureat din sistemul de învăţămînt, imediat ce vor veni la guvernare, după alegerile din acest an. În schimb vor reintroduce examenele de admitere în universităţi, aşa cum s-a practicat zeci de ani în sistemul de învăţămînt moldovenesc […] Bacalaureatul s-a transformat într-un coşmar şi pentru elevi, şi pentru părinţi, şi pentru majoritatea cadrelor didactice din şcoli […] Bacalaureatul s-a dovedit a fi ineficient, s-a dovedit a fi o eroare pentru sistemul de învăţămînt din Moldova. Bacalaureatul a fost creat pentru Ministerul Educaţiei, nu pentru educaţie.

#bacalaureat
2iunie Maia Sandu despre examenele pentru BAC în 2014 // edu.mdîn cadrul mesajului Ministrului Educaţiei

Ministerul Educaţiei continuă reforma examenului de bacalaureat. Vom acţiona cu fermitate şi consecvenţă pentru a preveni frauda, a recunoaşte meritele şi a-i recompensa pe cei care învaţă.

…

Măsurile antifraudă şi anticopiat vor fi promovate şi sprijinite în continuare. Pe parcursul întregului an şcolar 2013–2014 Ministerul Educaţiei a desfăşurat acţiuni de informare a publicului şi de pregătire a elevilor pentru examenul de bacalaureat. Metodologia de desfăşurare a examenului şi programele analitice au fost publicate încă în toamna anului 2013. De asemenea, au fost publicate modele de teste pentru ca elevii să aibă posibilitatea să exerseze. În plus, candidaţii la bacalaureat au beneficiat de meditaţii televizate şi radiofonice foarte utile. Pe data de 1 iunie 2014 a fost organizată Ziua uşilor deschise în centrele de bacalaureat din ţară pentru elevi şi părinţii acestora.

La sesiunea de bacalaureat 2014 au fost admişi 27,604 elevi, dintre care 21,333 sînt proaspeţi absolvenţi, iar 6,271 sînt restanţieri din sesiunile anterioare. Examenele se desfăşoară în 104 centre, în perioada 3–20 iunie 2014. Candidaţii susţine patru probe de examen — la limba de instruire, limba străină, disciplina de profil şi o probă la solicitare. Elevii alolingvi susţine suplimentar o probă la limba română, iar elevii de etnie bulgară, găgăuză şi ucraineană susţine şi o probă la limba maternă.

#bacalaureat
2iunie Maia Sandu despre depistarea şi pedepsirea celor care vor distribui online testele de la examenul de bacalaureat // Europa Liberăîn cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă

În acest an avem o metodă prin care vom putea depista de unde a ieşit testul. Şi prin această metodă reuşim să responsabilizăm preşedintele centrului de bacalaureat, pentru că, îmi pare rău, dar, în primul rînd, aceasta va fi persoana care va fi responsabilă.

Doi, putem să identificăm şi mai departe decît centrul de bacalaureat, de unde apare testul, aşa că vreau să le spun tuturor să fie precauţi şi să nu fotografieze testele pentru că vor avea probleme.

#bacalaureat
28noiembrie Maia Sandu despre camerele de supraveghere la examene // Unimediaîn cadrul emisiunii “Puterea a patra” de la N4, citat de Unimedia

Am discutat cu cîţiva dintre elevii supăraţi, cîţiva reprezentanţi a celor care au protestat. A fost o discuţie de cîteva ore. Ei nu au înţeles anumite lucruri, nu au înţeles intenţia noastră. Le-am explicat acestor tineri că nu ar trebui să se supere. Dacă fac un efort şi învaţă, vor lua o notă de trecere şi se descurcă mai departe […] Intenţia noastră nu este de a stresa pe cineva în timpule examenelor sau să facem condiţiile insuportabile. Noi doar încercăm să asigurăm nişte condiţii corecte şi egale de evaluare. Să îi descurajăm pe cei care cred că vor copia. Măsuri mai dure sunt doar pentru cei care vor să copieze. Camerele de supraveghere vor rămîne.

Zeci de elevi au protestat în faţa Guvernului, exprimîndu-şi nemulţumirea faţă de noile reguli propuse pentru sesiunea de bacalaureat din 2014 şi cerînd demisia Ministrului Educaţiei, Maia Sandu.

#bacalaureat
13noiembrie Maia Sandu despre susţinerea examenelor de bacalaureat de către învingătorii la olimpiade // Unimediaîn cadrul emisiunii “Politica” de la TV7, citat de Unimedia

Este o nouă regulă pe care am introdus-o în metodologie. Deţinătorii locurilor la olimpiadele republicane nu vor fi eliberaţi cu 10 din oficiu. Nu aceasta trebuie să fie motivaţia. În acelaşi timp, testele la bacalaureat sunt pentru un elev cu un nivel mediu de cunoştinţe şi nu ar trebui să fie o problemă pentru olimpici. Toată lumea trebuie să susţină în aceleaşi condiţii examenele de bacalaureat. Olimpicii sau cei care vor să devină olimpici trebuie să aibă altă motivaţie decît notele de la examenele de bacalaureat.

#bacalaureat
Suport financiar National Endowment for DemocracyCopyright © 2013–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"