despre proiect | login
avere.promis.md | adept.md | alegeri.md | partide.md
Promis
  • Evenimente
  • Promisiuni
  • Declaraţii
  • Persoane
  • Partide
  • Analitica
  • Categorii 
    • Administraţie publică
    • Combaterea corupţiei
    • Comunicaţii şi Infrastructură
    • Cultură şi Artă
    • Ecologie
    • Economie şi Finanţe
    • Educaţie şi Tineret
    • Ordine publică şi Justiţie
    • Partide şi Alegeri
    • Relaţii externe
    • Sănătate
    • Securitate şi Apărare
    • Social
    • Transnistria
27februarie
2014

Demisia Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa

Demisia Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa
foto: army.md

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, şi-a dat demisia de onoare după o şedinţă cu preşedintele ţării, în care s-au purtat discuţii foarte aprinse. Purtătorul de cuvînt al preşedintelui ţării, Vlad Ţurcanu, a precizat că în cadrul şedinţei Colegiului Ministerului Apărării, care a durat peste 2 ore, Preşedintele a criticat lipsa de disciplină din armată care au dus în ultima perioadă la sinucideri în cadrul unor unităţi militare, dar şi ineficienţa unor departamente ale ministerului.

Securitate şi Apărare
#demisia Ministrului Apărării • • •
  • #demisia Ministrului Apărării
  • #Vitalie Marinuţa
  • #Nicolae Timofti
  • #Armata Naţională

Concurenţa dintre împuternicirile comandantului suprem şi ministrului Apărării

Demisia ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, a provocat diverse comentarii referitoare la cauzele acestui pas. Pe de o parte, Vitalie Marinuţa, şi-a explicat demisia prin existenţa divergenţelor de opinie cu preşedintele, Nicolae Timofti, comandatul suprem al armatei, în privinţa unor reforme

►►►

Reacţia Persoanelor la subiect

Atitudinea Partidelor politice

7iulie Vitalie Marinuţa despre banul care e mai presus decît demnitatea în PLR // Unimediaîn cadrul unei postări pe Facebook, citat de Unimedia

Plecarea mea din funcţie a fost onorabilă, ca să nu fiu trimis din funcţie, prin sustragerea nestatutară a susţinerii politice, aşa cum s-a procedat cu domnul ministru Gheorghe Şalaru. Dar la comanda “şefului”, sustragerea susţinerii politice a membrilor fondatori ai PLR este obligaţiunea actuală a conducerii partidului. Cu toate că am fost membri fondatori şi eu şi domnul Şalaru, la ordinul cuiva din alt partid, în detrimentul viitorului PLR, am fost vînduţi pe bani grei şi noi, şi ministerele pe care le-am condus. Cineva face bani foarte grei. Iar membrii simpli ai PLR sînt doar mioriţe. Păcat. Am început ceva măreţ, dar avem şansele să terminăm ca ceva mizerabil, foarte mizerabil. Cu regret Hadârcă, Bodrug şi Guţu joacă un alt joc decît al celor 20.000 de mii de membri ai PLR. Banul pentru ei este mai presus decît demnitatea şi promisiunile. Îmi este ruşine că fac parte şi eu din acest proiect, dar nu am încotro. Eu nu îmi trădez echipa, chiar dacă ea mă trădează pe mine.

#PLR
7iulie Valeriu Saharneanu despre acuzaţiile lansate de Vitalie Marinuţa în adresa conducerii PLR // valeriusaharneanu.comîn cadrul unei postări pe blog-ul personal

Niciuna dintre sarcinile avute pe linie de partid, fie organizarea filialelor teritoriale de care a fost responsabil, fie pregătirea de congres, nu le-a onorat în niciun fel, ele rămînînd breşe lăsate în construcţia partidului. Preocuparea majoră a dlui Marinuţa a fost cum să devină dînsul unic şi cel mai iubit lider. Narcisimul, dragostea de sine, lipsa spiritului critic asupra propriilor merite şi capacităţi au descoperit în răstimp o persoană cu dificultăţi în relaţiile colegiale de partid. Aceeaşi atitudine a demonstrat-o şi în calitatea sa de ministru al apărării, problemele abundînd în toate compartimentele armatei. Unii observatori ne împărtăşeau impresia lor că dl Marinuţa pare mult mai activ pe reţelele Internet-ului decît în Armata Naţională, fapt asupra căruia i-a fost atrasă atenţia.

#PLR
21martie Valeriu Streleţ despre candidatul PLR la funcţia de Ministru al Apărării // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Dacă e să respectăm întocmai toate rigorile, urma să fie depusă o cerere la secretariatul coaliţiei. Această cerere încă nu a fost recepţionată.

…

Nu trebuie să se exagereze pe calificarea militar sau nemilitar al ministrului. Să ţinem cont de faptul că avem o conducere a Ministerului Apărării care asigură desfăşurarea atribuţiilor fireşti ale acestei instituţii. Ministrul este o figură politică. Mai ţineţi cont şi de faptul că Republica Moldova, fiind un stat neutru, Armata are atribuţii strict de apărare. În cadrul unor agresiuni pot interveni alte state care au recunoscut neutralitatea ţării. Noi avem un şir de state care au recunoscut neutralitatea RM.

#Ministrul Apărării

Nu credeţi că exagerările se produc nu pe dimensiunea: militar-nemilitar, ci pe dimensiunea algoritmică?

Care este poziţia PLDM privind redistribuirea împuternicirilor dintre ministrul Apărării şi Comandantul supreme, problemă din cauza căreia şi-a dat demisia ex-ministrul Vitalie Marinuţa?

21martie Ana Guţu despre candidatul PLR la funcţia de Ministru al Apărării // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Noi nu am schimbat candidatura (dlui Vitalie Catană). Urmează să vedem care va fi decizia prim-ministrului şi a preşedintelui. Noi insistăm pe această candidatură. Dacă va exista o rezistenţă şi o opunere radicală, vom lua ulterior o decizie. Această candidatură nu are probleme nici pe dimensiunea dosarului, nici personal, totul este bine. Vom vedea care vor fi argumentele şi dacă vor fi plauzibile.

…

Dacă vom pune în fruntea ministerului un militar, trebuie să ia Kalaşnikov-ul în mînă? Ostaşii să meargă în luptă? Care este sensul? Există şeful Statului Major şi viceministru care sunt militari de carieră şi cunosc bine armata. Ministrul Apărării este o figură politică.

#Ministrul Apărării

Înaintarea candidaturii dlui Catană este o acţiune algoritmică, în ce relaţie cu PLR se află dl. Catană, care anterior a fost înaintat la funcţie de director SIS din partea PL?

Care este experienţa managerială a dlui Vitalie Catană, ce sarcină i-a formulat PLR pentru depăşirea neînţelegerilor privind împuternicirile care trebuie să-i revină ministrului Apărării şi Comandantului suprem, din cauza cărora şi-a dat demisia reprezentantul PLR, Vitalie Marinuţa?

20martie Valeriu Munteanu despre candidatul PLR la funcţia de Ministru al Apărării // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Militarii sunt o castă aparte. De obicei, ei nu iubesc gelul de pe păr, nu iubesc unghiile făcute şi vopsite cu gel transparent.

…

Eu cred că va fi foarte complicat. Poliţia, procuratura, organele de drept au 10, 20 de ani de carieră, ani de militărie. Ei doresc să fie conduşi de un om care este ca ei, care cel puţin a stat şi a dormit prin cazarme, a mîncat borş cu varză murată cinci ani la rînd.

#Ministrul Apărării

Credeţi că doar militarii sunt o castă aparte, de ce nu admiteţi că şi ofiţerii serviciilor de securitate sunt o castă aparte?

De ce admiteaţi candidatura lui Vitalie Catană, din partea PL, pentru funcţia de director SIS şi nu-l agreaţi pentru funcţia de ministru al Apărării, din partea PLR, chiar numai din cauză exigenţelor igienice ale dlui Catană?

20martie Vitalie Marinuţa despre disensiunea pe care a avut-o cu Şeful statului în calitatea sa de Ministru al Apărării // Facebookîn cadrul unei postări pe Facebook

Conform normelor democratice, dar şi principiilor demnităţii ofiţereşti, în momentul în care am constatat o divergenţă profundă cu Comandantul Suprem asupra aprecierii stării actuale dar şi planurilor de viitor ale Armatei Naţionale, am considerat onorabil să-mi dau demisia. Lucru firesc în orice stat democratic cu o cultură politică dezvoltată. Cu regret, în discuţiile, care au început recent, şeful statului a expus viziuni, aprecieri şi opinii pe care le consider ca fiind insuficient documentate. În mod sigur, cineva l-a consiliat greşit.

Cu toată stima şi respectul faţă de instituţia Prezidenţială nu pot să fiu de acord cu abordarea simplistă şi metoda atacului la persoană, aleasă de această instituţie pentru a comenta circumstanţele plecării mele din funcţia de Ministru al Apărării. Nu-mi permit deocamdată să dau replica meritată acestor declaraţii, dar onoarea militară mă obligă, cel puţin, să nu las acest derapaj fără atenţie.

Consider că, subiectul dat trebuie să fie neapărat discutat, poate chiar şi public, însă nu în condiţiile actuale de tensiune internă şi regională.

Actualmente, este necesar de concentrat toate eforturile pentru a asigura în continuare buna funcţionare şi dezvoltare a sistemului naţional de apărare, scop pentru realizarea căruia atît eu, cît şi echipa ce am avut onoarea să o conduc au lucrat eficient pe parcursul ultimilor patru ani. Restul mai tîrziu.

#Nicolae Timofti

Cine este responsabil direct pentru elaborarea planurilor de viitor în domeniul apărării naţionale — Comandantul suprem, Statul Major, ministrul Apărării, din care parte au apărut divergenţele?

Acuzaţi informarea precară a Comandantului suprem sau ceva mai grav?

Îndemnul de a asigura în continuare buna funcţionare şi dezvoltare a sistemului naţional de apărare cui îi este adresat, celor care nu v-au înţeles propunerile de reformare?

19martie Iurie Leancă despre candidatul PLR la funcţia de Ministru al Apărării // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

În ceea ce priveşte desemnarea candidatului pentru funcţia de Ministru al Apărării, nu cred că problema se pune aşa de grav. Eficienţa armatei nu a scăzut. Mai bine acest proces să dureze mai mult timp, dar persoana să fie pe potrivită evoluţiilor curente. Noi fiind un Guvern de coaliţie, eu aştept să facă colegii prezentarea şi în urma examinării voi lua atitudine.

…

Eu aştept o comunicare oficială. Eu nu pot comunica cu colegii din PLR doar în baza comunicărilor din presă. Ştiu că dl Hadârcă urmează să revină astăzi. Voi comunica şi despre rezultate vă voi informa ulterior.

#Ministrul Apărării

Cum am putea estima eficienţa Armatei, dacă Comandantul suprem acuză lipsa de disciplină în aceasta, iar ex-ministrul Apărării şi-a prezentat demisia pe motiv că reformele se mimează?

18martie Nicolae Timofti despre lipsa de demnitate de general a ex-ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Fostul Ministru al Apărării, dl Marinuţa, şi-a dat demisia din propria iniţiativă. Dar dlui, neavînd demnitate de general a spus nişte lucruri care nu corespund adevărului. El a declarat că a plecat din funcţie din cauza că ar fi în contradicţie cu şeful statului, că Comandatul Suprem ar fi fost împotriva reformelor. Este o aberaţie. Niciodată nu a fost şi nu va fi aşa. Eu sunt reformator ca viziune, în sensul că accept tot ce se propune în folosul şi în interesul Republicii Moldova. Dacă s-ar propune ceva pentru binele Armatei Naţionale, eu aş susţine.

…

A avut loc furt de arme şi eu am fost informat din alte surse, nu de minister şi nu de ministru al Apărării. Este foarte grav, din punctul meu de vedere, ca Comandatul Suprem să afle din alte surse. Au dispărut două automate Kalashnikov din depozite şi asta prezintă pericol pentru cetăţeni. Atunci nici măcar nu ştiam la cine au ajuns aceste arme, acum cunoaştem. Şi clar că l-am atenţionat.

…

Cum puteam să tac. Dlui a ascultat şi apoi a anunţat că-şi dă demisia. Iar cînd a ieşit în faţa presei a găsit alt motiv, care l-a găsit de cuviinţă. Dl Marinuţa, anterior, cu anii în urmă a depus o cerere de demisie. Se pare că el simte că nu poate duce această greutate în spate, dar eu i-am propus să se mai gîndească, să nu se grăbească. Acum el a ieşit în presă, a acuzat Comandantul Suprem. Nu a procedat deloc corect.

…

Comandatul armatei este Şeful Statului Major, el are nemijlocit atribuţii de organizare şi conducere a armatei. Ministru al Apărării este mai mult o figură politică. Nu s-a schimbat nimic la nivel de asigurare a securităţii şi nu există un pericol, aşa cum se interpretează".

#demisia Ministrului Apărării

Dacă dl. Marinuţa nu şi-ar fi depus demisia, Dvs. nu i-aţi fi cerut-o la fel ca şi anterior?

Din ce surse aţi aflat despre furtul de arme din depozitele Armatei?

Totuşi, au existat sau nu divergenţe de viziune asupra reformei sectorului de apărare dintre Comandantul Suprem şi ex-ministrul Apărării? În ce constau ele?

17martie Dumitru Diacov despre candidatura PLR la funcţia de Ministru al Apărării // Unimediaîn cadrul emisiunii “Alb&Negru” de la Unimedia

Nu au fost niciun fel de discuţii în coaliţie pe această temă. Am văzut această ştire la Unimedia. Trebuie să recunosc că m-a mirat foarte mult. Din punctul meu de vedere, dl Catană este un analist politic “destul de simpatic”. Nu ştiu dacă a avut vreodată de furcă măcar cu vreo doi-trei oameni, să-i conducă. Dl Catană, ca viziune, este din sectorul din dreapta, chiar de dreapta dreptei. Nu ştiu dacă noi, în situaţia de astăzi, avem nevoie de un ministru care să facă declaraţii aprinse. Este o chestie delicată. Nu ştiu dacă este potrivită această candidatură.

…

Eu sper că o să mai fie un schimb de păreri. Ministerul Apărării au o mie şi una de probleme. Trebuie un om care cunoaşte bine armata, care cunoaşte bine împrejurările […] cel puţin un manager cu experienţă. Nu avem nevoie de un om cu experienţă politică.

#Ministrul Apărării

Dacă în cadrul coaliţiei de guvernare nu vă puteţi dezice de principiul algoritmic de numire în funcţii, atunci poate măcar în al cincilea an de guvernare elaboraţi o metodă de selectare şi înaintare a cadrelor, cel puţin măcar pentru a nu afla din presă ce fac colegii dvs.?

Care este punctul de vedere al PDM în privinţa conflictului de competenţe dintre Ministrul Apărăii şi Comandantul Suprem, din cauza cărui şi-a dat demisia ex-ministrul Marinuţa?

28februarie Ion Hadârcă despre demisia de onoare a Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa // partide.mdîn cadrul unei declaraţii de presă a PLR

Deşi PLR şi-ar fi dorit exercitarea deplină a mandatului pentru realizarea plenară a reformelor demarate în domeniu, menţionăm că aceasta este o decizie personală, asumată şi chibzuită, a domnului ministru.

PLR îşi exprimă susţinerea şi sprijinul politic pentru Vitalie Marinuţa, care este şi rămîne un membru important al echipei Partidului Liberal Reformator.

Domnia sa a stat, împreună cu alţi colegi, la baza fondării partidului şi va activa în continuare în calitate de vicepreşedinte. În activitatea sa de partid, domnul Vitalie Marinuţa va contribui la promovarea securităţii naţionale şi politicilor de apărare în Republica Moldova.

Menţionăm că decizia personală a domnului ministru nu afectează în nici un mod stabilitatea coaliţiei de guvernare şi parcursul reformelor ce ţin de agenda procesului de integrare europeană.

#demisia Ministrului Apărării

Postul de Ministru al Apărării este distribuit algoritmic între componentele coaliţiei de guvernare?

Are PLR printre membri şi simpatizanţi manageri militari pentru a ocupa funcţia de Ministru al Apărării?

Prin ce se deosebeşte politica de cadre a PLR de cea a PL, care a regretat promovarea dlui Marinuţa în funcţia de Ministru al Apărării?

28februarie Vitalie Marinuţa despre motivele demisiei din funcţia de Ministru al Apărării // Europa Liberăîn cadrul unei declaraţii de presă

Faptul că azi se cere ca să stopăm reformele importante în domeniul apărării şi ministrul Apărării să dea mai multe împuterniciri Comandantului Armatei mi se pare incorect şi contravine viziunilor mele de dezvoltare şi control democratic al structurilor militare. Dacă facem acest lucru, doar mimăm calea de dezvoltare democratică, înseamnă că doar mimăm reformele care şi aşa în sectorul de apărare au decurs foarte şi foarte anevoios.

#demisia Ministrului Apărării

Deschideţi parantezele, ce înseamnă stoparea reformelor, cine se opune la modul concret şi cum?

Ce fel de împuterniciri suplimentare rîvneşte Comandantul suprem?

28februarie Vitalie Marinuţa despre motivele demisiei din funcţia de Ministru al Apărării // Adevărulîn cadrul unei declaraţii de presă

Azi dimineaţă i-am prezentat premierului Iurie Leancă cererea de demisie. Am făcut acest lucru drept consecinţă a unor divergenţe de opinie cu şeful statului, comandantul suprem al forţelor armate, privind dezvoltarea şi reformarea sistemului naţional de apărare. Am un şir de documente care vin să certifice realizările mele şi ale echipei pe care am condus-o în aceşti patru ani şi cinci luni. Sunt multe, dacă stăm să analizăm condiţiile în care au fost realizate ele, cu un buget auster.

…

În numele instituţiei şi în numele meu personal, aduc profunde condoleanţe şi îmi cer scuze în faţa părinţilor şi rudelor celor decedaţi. Mi-am asumat responsabilitatea pentru fiecare soldat decedat, cu toate că responsabilitatea directă e pe seama altei funcţii. Republica Moldova a ales parcursul european, iar în ţările europene forţele armate sunt mereu sub control civil. Faptul că azi se cere să stopăm reformele importante şi ministrul Apărării să dea mai multe împuterniciri comandantului armatei mi se pare incorect şi contravine viziunilor mele de dezvoltare şi control democratic a structurilor militare. Dacă facem acest lucru, înseamnă că doar mimăm reformele care şi aşa în sectorul de apărare au decurs foarte anevoios.

…

Nu umiliţi armata, nu o implicaţi în jocuri politice. Susţineţi-o căci armata este a noastră, a tuturor. Aveţi surori, fraţi părinţi care îşi exercită serviciul militar în condiţii destul de drastice, condiţii deloc uşoare doar pentru că au un crez.

…

Mă voi axa pe susţinerea tezei de doctorat pe care am planificat s-o fac în aprilie, dar cred că după ultimele evenimente va trebui s-o rescriu, pentru că teza este în domeniul relaţiilor civil-militare şi abordarea acestor subiecte în contextul Republicii Moldova.

#demisia Ministrului Apărării

Avertismentul dvs. privind implicarea armatei în politică este unul abstract de ordin general sau e bazat pe fapte concrete, deconspirate de dvs.?

Care este valoarea ştiinţifică a tezei dvs. de doctorat dacă vă decideţi s-o rescrieţi cu o lună înainte de termenul fixat pentru susţinerea acesteia?

27februarie Vlad Filat despre înţelegerile din coaliţia de guvernare privind demiterea şi numirea în funcţii, inclusiv a Ministrului Apărării // Omegaîn cadrul emisiunii “Puterea a patra” de la N4, citat de Omega

Discuţii au fost mai multe la acest capitol, recunosc că au fost discuţii şi în cadrul Coaliţiei. Noi avem un acord de constituire a Coaliţiei, care stabileşte foarte clar care este procedura de numire şi de destituire. În acest sens, ştim că astăzi va fi colegiul la Ministrul Apărării, Preşedintele RM care este Comandatul Suprem a avut această analiză a situaţiei în armată, în urma discuţiilor care au avut loc, dînsul şi-a depus demisia.

Comunicarea necesară a fost, deciziile s-au luat, eu nu cred că asta ţine de şoc, este un proces firesc. Ceea ce este important acum noul ministru care va fi numit să vină şi să înlăture toate acele lacune care sunt în Armata Naţională.

#demisia Ministrului Apărării
17februarie Vitalie Marinuţa despre lipsa motivelor pentru demisionarea din funcţia de Ministru al Apărării // Unimediaîn cadrul emisiunii “Alb&Negru” de la Unimedia

Nu consider că ultimele cazuri de suicid, omor din Armata Naţională sunt un motiv ca eu să îmi dau demisia.

…

Cînd va fi motivul, nu ştiu care, dar cînd voi considera că eu am încălcat, într-adevăr, ori cineva din conducerea de vîrf a Ministerului Apărării care trebuia să controleze sau trebuia să nu facă ceva, inclusiv mită sau altceva, eu nu voi ezita să-mi dau demisia. Pentru mine postul în sine nu este ca scop. Scopul meu este ca noi să promovăm Armata Naţională şi să lucrăm în aşa mod ca ea să fie într-adevăr cea mai respectată structură a statului.

#demisia Ministrului Apărării
17februarie Vitalie Marinuţa despre dotarea Armatei Naţionale în comparaţia cu cea a Transnistriei // Unimediaîn cadrul emisiunii “Alb&Negru” de la Unimedia

Echipamentul pe care îl are Armata Naţională în dotare este cel moştenit de la Uniunea Sovietică. Din ’92 încoace, noi nu am procurat nimic. Nu avem tancuri, avem doar maşini blindate.

…

Ei au tancuri, noi nu avem. Au aceeaşi tehnică, din anii ’90. Tot e moştenită din perioada sovietică.

…

Nu trebuie să ne axăm pe politica militară, pe posibilitatea unui eventual conflict militar, să ne arătăm muşchii, ci pe discursul diplomatic, schimbarea misiunii de menţinere a păcii, din una militară în una civilă.

…

Există un plan de reînnoire, dar trebuie ca acesta să fie aprobat. Noi ne propunem ca din 2015 să avem 0,5% din PIB ca pînă în 2020 să avem 1% din PIB. Acest lucru ne va permite să profesionalizăm armata, să reparăm unele piese din artilerie, din tehnica blindată, etc. În curînd, vom primi cîteva zeci de maşini Hummer, prin programul de Asistenţă a SUA. Va fi dotat Batalionul de Destinaţie Specială, dar şi alte unităţi.

#Armata Naţională

Anterior, aţi afirmat că Armata Naţională este pregătită să dea ripostă celei transnistrene, acum mizaţi pe diplomaţie, aceasta din cauză că din 1992 Armata nu a mai fost dotată cu echipament nou?

Ce trebuie întreprins pentru ca bugetul ministerului Apărării să crească cu 0,1% din PIB pe an, aşa cum transpare din declaraţia dvs.?

17februarie Vitalie Marinuţa despre construcţia spaţiului locativ de serviciu pentru militarii Armatei Naţionale // army.mdîn cadrul ceremoniei de lansare a proiectului-pilot

Lansarea acestui proiect ne va permite să asigurăm cu spaţiu locativ 111 familii de militari şi să iniţiem, ulterior, programe de reparaţie a căminelor şi edificiilor, unde astăzi locuiesc angajaţii Ministerului Apărării. Mai mult, planificăm în perspectivă şi unele proiecte ipotecare de construcţie a locuinţelor pentru angajaţii Ministerului Apărării. În urma acestora militarii noştri vor beneficia de apartamente la preţuri avantajoase.

Ministerul Apărării a organizat o ceremonie de lansare a proiectului-pilot de parteneriat public privat privind construcţia spaţiului locativ de serviciu pentru militarii Armatei Naţionale. În calitate de obiect al parteneriatului, a fost selectat terenul din str. Vasile Lupu 61/1, municipiul Chişinău, cu suprafaţa de 1,2434 ha, administrat de către Ministerul Apărării. Ministerul Apărării a creat o comisie specială, ce va monitoriza implementarea proiectului respectiv. Fondul de spaţiu locativ va fi dat în exploatare şi transmis Ministerului Apărării în termen de 18 luni de la primirea autorizaţiei de construcţie (sfîrşitul anului 2015). Conform tranzacţiilor efectuate pe piaţa imobiliară din Republica Moldova, valoarea financiară a fondului de spaţiu locativ, ce urmează a fi transmis Ministerului Apărării de către partenerul privat, constituie peste trei milioane de euro, pe cînd valoarea terenului care a fost pusă la dispoziţia companiei de construcţie de către minister constituie circa 1,68 milioane de euro.

#Armata Naţională
4februarie Vitalie Marinuţa despre participarea RM în operaţiuni de menţinere a păcii // Europa Liberăîn cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă

Personal, aş opta pentru dezvoltarea capabilităţilor de participare cu contingent militar în operaţiuni de menţine a păcii sub egida ONU, spre exemplu, pe continentul african. Multe ţări folosesc această posibilitate pentru a-şi dezvolta capabilităţile sale militare. Noi deja avem 12 observatori militari care activează în diferite funcţii în operaţiunile ONU, avem reprezentanţi în conducerea de vîrf a Departamentului de menţinere a păcii din New York şi cred că următorul pas ar fi să dezvoltăm o unitate, un batalion, în jur de 600–700 de oameni pe care să-i putem detaşa în operaţiuni de menţinere a păcii a ONU.

#operaţiuni de menţinere a păcii
9ianuarie Vitalie Marinuţa despre reformarea sectorului de securitate // army.mdîn cadrul unui curs postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale

Pentru Ministerul Apărării este esenţial să se înţeleagă că reformarea sectorului de securitate şi apărare nu este doar responsabilitatea instituţiei, pe care o conduc. Ea implică o serie de structuri ale statului, cum ar fi Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Consiliul Suprem de Securitate şi organizaţii neguvernamentale. Iată de ce este vital ca toate părţile să conştientizeze rolul care le revine şi să-şi conjuge eforturile pentru realizarea acestui obiectiv.

#Ministerul Apărării
15decembrie Vitalie Marinuţa despre noua formaţiune politică Partidul Liberal Reformator // Ziarul Naţionalîn cadrul Congresului de Constituire

Vom deveni forţa schimbătoare a R. Moldova, un partid care într-adevăr va aduce schimbarea pînă la capăt. Noi suntem cei pe care i-am aşteptat. Noi suntem schimbarea. Suntem partidul care poate să spună NU unor procese care nu ne reprezintă, aşa cum am făcut-o în aprilie. Suntem forţa care va decide viitorul R. Moldova.

#PLR
12decembrie Alexandr Petkov despre necesitatea reluării anchetei privind vînzarea armamentului din dotarea Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

Aţi refuzat să relansăm activitatea comisiei de anchetă în cazul vînzării armamentului din dotarea Armatei Naţionale, vrem să ştim cauza. De ce secretariatul Parlamentului nu a primit indicaţii pentru a invita persoanele în cazul participării demnitarilor de stat pe piaţa neagră a armamentului? Dle Corman, trebuie să înţelegem că nu doriţi să-i audiem pe cazul respectiv, nu aţi dat curs propunerii şi nici nu aţi dat indicaţii de a-i invita în plenul Parlamentului.

…potrivit regulamentului, propunerile de a-i audia pe conducătorii structurilor statului care sunt supuse controlului parlamentar, nu se supun votului, iar dacă un deputat solicită prezenţa în plen a unui ministru, prezenţa lui este obligatorie […] Stabiliţi o zi, nu insist să fie astăzi, invitaţi-i pentru mîine sau săptămîna viitoare.

Ţin în mînă un document care arată că lotul de armament din 2011, a traversat frontiera ca şi “rachete militare uzate”. Considerăm că este vorba de participarea înalţilor demnitari de stat, cum este ministrul Apărării, vicepremierul Lazăr, la afaceri de pe piaţa neagră a armamentului […] solicit de urgenţă audierea procurorului general, a vicepremierului Lazăr, direct responsabil de comercializarea lotului şi a directorului SIS, Balan în şedinţa Parlamentului.

#vînzarea armamentului
11decembrie Vitalie Marinuţa despre contingentul militar în Kosovo // army.mdîn cadrul întrevederii cu ambasadorul Italiei la Chişinău

Sperăm că Italia va semna, cît mai curînd, acordul tehnic, care va da undă verde detaşării contingentului moldovenesc în Kosovo. Cei 41 de militari ai Armatei Naţionale, pregătiţi şi instruiţi conform standardelor NATO, sînt gata de misiune.

#operaţiuni de menţinere a păcii
2decembrie

Miniştrii Apărării ai Republicii Moldova şi României au semnat două acorduri de colaborare

Miniştrii Apărării ai Republicii Moldova şi României au semnat două acorduri de colaborare
foto: army.md

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, a efectuat, în perioada 1-2 decembrie 2013, o vizită oficială în România, la invitaţia omologului său român, Mircea Duşa. În prima zi a vizitei, pe 1 decembrie, Vitalie Marinuţa a participat la parada militară, organizată de autorităţile române, cu prilejul Zilei Naţionale a României. Miniştrii Apărării ai Republicii Moldova şi României, Vitalie Marinuţa şi Mircea Duşa, au semnat, la Bucureşti, Acordul privind protecţia informaţiilor clasificate în domeniul militar şi Protocolul privind colaborarea între cele două instituţii în domeniul învăţămîntului militar. În opinia ministrului Vitalie Marinuţa, importanţa semnării celor două documente pentru Ministerul Apărării al Republicii Moldova derivă din procesul de reformare şi modernizare a Armatei Naţionale.

Relaţii externe •
  • Relaţii externe
  • Securitate şi Apărare
#România
2decembrie Vitalie Marinuţa despre necesitatea reglementării transnistrene în cadrul parcursului european // Epoch Timesîn cadrul unei întîlniri cu studenţii basarabeni din Bucureşti

Va trebui să soluţionăm problema transnistreană în parcursul nostru european astfel încît ea să fie scoasă de pe ordinea de zi atunci cînd vom semna acordurile cu UE. Nu va fi uşor pentru că sunt forţe politice externe care susţin enclava transnistreană financiar. În cooperare cu comunitatea internaţională va trebui să ne afirmăm poziţiile inclusiv cu privire la retragerea efectivelor militare ruseşti şi retragerea armamentului stocat în regiunea transnistreană.

#Transnistria
2decembrie Vitalie Marinuţa despre participarea preşedintelui RM la Ziua Naţională a României // Tribunaîn cadrul unei întîlniri cu studenţii basarabeni din Bucureşti

Este un moment istoric că la Ziua Naţională a României, la Bucureşti, a participat atît Preşedintele RM Nicolae Timofti cu o delegaţie, cît şi eu, în calitate de Ministru al Apărării.

#Nicolae Timofti
2decembrie Vitalie Marinuţa despre semnarea a două acorduri în domeniul militar cu România // Agerpresîn cadrul unei declaraţii de presă

Semnarea acestor două documente ne va da posibilitatea, după părerea noastră, de a avea o cooperare mai bună, de a dezvolta şi de a schimba unele acte care ne vor da posibilitatea să modernizăm, să facem un pas mai rapid în procesul de cooperare cu structurile nord-atlantice şi astfel să avem şi noi în Republica Moldova o armată mai modernă, o armată mai bună, prin preluarea experienţei de la partea română. Importanţa dezvoltării relaţiilor de parteneriat în România creşte şi mai mult după parafarea la Vilnius a acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Sunt convins că avem toate capacităţile să folosim la maximum posibilităţile pe care ni le oferă, după parafarea acordului şi să demonstrăm scepticilor că asocierea sau integrarea în UE va aduce numai beneficii Republicii Moldova pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea militară.

#România
2decembrie Vitalie Marinuţa despre experienţa României în reformarea sistemului de apărare // army.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

Experienţa României în reformarea sistemului naţional de apărare şi securitate, precum şi instruirea cadrelor militare, conform standardelor moderne, este foarte utilă şi necesară pentru noi. Prin preluarea acesteia, noi, cei din Republica Moldova, vom reuşi nu doar implementarea proiectelor de reformare şi modernizare a armatei, a sistemului naţional de apărare şi securitate, dar şi creşterea interoperabilităţii cu partenerii noştri.

#România
29noiembrie Vitalie Marinuţa despre evacuarea pesticidelor din unele raioane ale republicii // army.mdîn cadrul ceremoniei de încheiere a lucrărilor, desfăşurate la Basarabeasca

Pesticidele rămase pe teritoriul Republicii Moldova, încă din perioada sovietică, reprezintă unul dintre principalii inamici ai sănătăţii populaţiei din ţara noastră. Şi pentru că Armata Naţională are grijă de siguranţa oamenilor, contribuţia la reambalarea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Basarabeasca şi, în curînd, din Ialoveni şi Anenii Noi, este un pas înainte spre realizarea acestui obiectiv.

#pesticide
28noiembrie Anatol Arapu despre finanţarea contingentului de militari moldoveni, dislocaţi în Kosovo // Omegaîn cadrul unei declaraţii pentru Omega

După precizarea cheltuielilor care vor fi necesare şi reieşind din aceea că cheltuielile bugetare pentru anul viitor vor fi efectuate nu în lei, ci în valută convertibilă, în euro, reieşind din costurile şi cursurile prognozate, au fost ajustate aceste cheltuieli. Noi vom acoperit în totalitate necesarul pentru dislocarea trupelor în Kosovo.

…

Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul viitor, aprobat de Guvern, la compartimentul menţinerea ordinii publice, apărare şi securitatea naţională sunt prevăzute 12,7 mil. lei pentru participarea contingentului Republicii Moldova la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii în Kosovo.

N.R. Omega: Suma necesară pentru întreţinerea contingentului de militari moldoveni din Kosovo s-a ridicat la aproape 13 mil. lei în proiectul Legii bugetului pentru anul viitor, deşi anterior, Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a dat asigurări legislatorii că este vorba despre 11 milioane de lei. Potrivit ministerului Finanţelor, diferenţa de două milioane de lei s-a acumulat din ajustarea cheltuielilor la cursul valutar.

#operaţiuni de menţinere a păcii
13noiembrie Vitalie Marinuţa despre vînzarea armamentului din dotarea Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

În raportul de care se spune în conferinţa de presă comunistă (conferinţă de presă ţinută de Alexandr Petkov şi Grigore Petrenco pe 13 noiembrie 2013) nu este nimic în adresa Republicii Moldova sau nimic discriminatoriu în adresa Republicii Moldova. Doar se constată faptul că acea navă a sosit din Benghazi, a aterizat în Republica Moldova, din Republica Moldova a plecat la Erevan şi se menţionează că a fost o scrisoare de interpelare ca noi să constatăm dacă a avut ceva marfă aeronava cînd a sosit.

…la ministerul Apărării într-adevăr a fost o interpelare de la ministerul de Externe pe data de 8 februarie curent, datată cu data de 7 prin care s-a solicitat să dăm un răspuns dacă nava a avut marfă la sosire sau nu şi altă informaţie ce cunoaştem despre nava în cauză.

Noi am dat informaţia dată pe data de 20 februarie către ministerul de Externe, sunt ferm convins că şi mai departe informaţia a fost transmisă la Organizaţia Naţiunilor Unite. Vă rog să vă uitaţi pe raportul în cauză: raportul a fost datat cu 15 februarie şi pus în circulaţie doar pe data de 9 martie. Adică deja pe 15 februarie, cînd noi încă scriam răspuns, el era deja pregătit, copertat, dat pentru citire. Consider că în următorul raport va fi deja şi răspunsul nostru. Adică este o simplă manipulare de informaţie pentru a discredita Guvernul Republicii Moldova, pentru a aduce mai mare tensiune în ţară în special în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic şi nimic mai mult.

…şi procuratura generală a studiat cazul mai bine de un an în cele mai mici detalii şi a prezentat publicului larg cele mai mici detalii […] Avem pe baza cazului dat răspunsul ministrului Apărării din Armenia, că acea primă partidă care a decolat de aici de pe Aeroportul Mărculeşti a ajuns în Armenia şi a fost descărcată conform certificatului de utilizator final. A doua oară, nava a zburat goală din Republica Moldova, adică ea nu a dus marfă.

#vînzarea armamentului
13noiembrie Grigore Petrenco despre vînzarea armamentului din dotarea Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

Informaţia care a ieşit la suprafaţă este fără precedent. De facto, autorităţile au tăinuit circumstanţele aterizării acestui avion nu doar membrilor Comisie parlamentare de anchetă, ci au ascuns circumstanţele acestei tranzacţii şi în cazul structurilor ONU, a Comisiei de experţi care a fost creată după rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU.

…

…atît Premierul de atunci, Vladimir Filat, cît şi Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, şi ministrul de Externe, Iurie Leancă ştiau despre destinaţia acestei încărcături […] ONU a acuzat autorităţile moldovene de refuzul de a coopera, în textul raportul grupului de experţi al Consiliului de securitate al ONU, se confirmă că Moldova nu a răspuns solicitărilor experţilor ONU. Tabelele confirmă acelaşi lucru. Cine a tăinuit şi cine tăinuieşte de la Consiliul de securitate ONU informaţia despre vînzarea armamentului către teroriştii din Libia în perioada războiului civil de acolo?

…

Opoziţia va duce acest dosar la bun sfîrşit, noi vom cere la următoarea şedinţă a Parlamentului, reluarea activităţii comisiei parlamentare de anchetă, vom cere demisia de urgenţă a procurorul general al Moldovei, care deşi urma să dea un verdict clar după concluziile comisiei parlamentare de anchetă, nu a făcut acest lucru. Vom cere demisia dlui Leancă, care este un complice al acestei crime, care a admis încălcarea de către Moldova a prevederilor dreptului internaţional, fiind în funcţia de Ministru de Externe.

#vînzarea armamentului
13noiembrie Alexandr Petkov despre vînzarea armamentului din dotarea Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

Partenerii cu care au avut de afacere autorităţile moldoveneşti sunt implicaţi în calitate de distribuitori de armament pentru grupările teroriste extremiste în perioada războiului civil din Libia.

…

Comisia parlamentară de anchetă pe acest caz nu a putut stabili care este beneficiarul final al acestui armament, iar vinovaţii nu au fost traşi la răspundere.

…

Este cunoscut faptul că tot teritoriul Libiei, potrivit rezoluţiei ONU, în acea perioadă era sub embargou internaţional şi nu este întîmplător că acest avion a venit în Moldova după încărcătura dată. De asemenea, este cunoscut faptul că tot atunci, regiunea era controlată de o grupare criminală, care era parte a reţelei teroriste internaţionale Al Qaeda.

…

Grupul de experţi al Consiliului de Securitate al ONU a cerut autorităţilor moldoveneşti mai multe răspunsuri. Guvernarea moldovenească au refuzat să colaboreze cu grupul de experţi.

…

Vreau să vă spun că avem aici şi nu doar aici documente exclusive care confirmă toate suspiciunile că autorităţile moldoveneşti au contribuit la finanţarea şi înarmarea extremiştilor islamişti. Vreau doar să adaog că avionul care a venit în Moldova pe 12 septembrie, precedentele trei curse le-a făcut spre Benghazi, transportînd 800 mii patroane dintr-o încărcătură de 2 milioane de patroane… acest avion, această companie, era sub sancţiunea ONU şi a transportat armament în Somali".

…

…au încercat să ne convingă că niciunul din partenerii Moldovei în transportarea armamentului nu este sub sancţiunea ONU, accentuînd că această protejare din partea autorităţilor moldoveneşti a unei infracţiuni internaţionale este pasibilă de sancţiuni din partea Tribunatului internaţional.

…

Moldova poate fi sancţionată pînă şi cu excluderea din ONU pentru aceasta. Există sancţiuni pentru astfel de acţiuni.

N.R. Omega: Deputatul Alexandr Petkov a prezentat informaţii din Raportul Grupului de experţi al Consiliului de Securitate al ONU privind analizarea livrărilor de armament grupărilor extremiste din Libia, una din aceste scheme implicînd şi livrări din Moldova. Deputatul a amintit despre cazul de vînzare a circa 60 tone de armament din dotarea Armatei Naţionale, care a avut loc în anul 2011 în condiţii dubioase. Potrivit sursei citate, avionul IL-76 înregistrat pe compania AYK-AVIA, care a aterizat pe 12 septembrie 2011 în aeroportul Mărculeşti, înainte de asta a făcut trei curse în Benghazi, unde a transportat armament şi 88 mii de patroane. Potrivit raportului Grupului de experţi, anume în această perioadă 10–12 septembrie 2011, avionul care a venit mai tîrziu în Moldova a făcut trei curse în Benghazi şi de fiecare dată a aterizat în Benghazi cu abateri de la cursa iniţială", a declarat deputatul. Acordul de vînzare a armamentului din dotarea Armatei Naţionale, prin intermediul firmei letone “Latspetsexports” a fost semnat de conducerea Moldovei în condiţii de maximă conspiraţie. În rezultatul tranzacţiei, o parte din armamentul vîndut (40 tone din 60 tone în total) a ajuns în Armenia. Despre tranzacţie s-a aflat doar după ce în seara zilei de 12 septembrie 2011, un avion de tip IL-76, care venea din Benghazi (Libia), a aterizat pe aeroportul Chişinău, deoarece aeroportul Mărculeşti, unde urma să ajungă, era închis pe timp de noapte. A doua zi, avionul a fost încărcat cu 40 tone de armament, din lotul total de 60 tone, restul fiind încă stocate pe teritoriul Republicii Moldova. Avionul a revenit în Moldova pe data de 13 septembrie însă a decolat gol, din cauza că tranzacţia a fost stopată la indicaţia Primului ministru.

#vînzarea armamentului
6noiembrie

Condamnarea a trei militari în termen

Condamnarea a trei militari în termen
foto: moldova.org

Trei soldaţi în termen ai unităţii militare nr.1001 din cadrul Departamentului Trupelor de Carabinieri au fost condamnaţi la cîte 5 ani de detenţie, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 4 ani. Potrivit actului de inculpare, în perioada iulie-august 2013 inculpaţii au aplicat sistematic forţa fizică faţă de 13 militari cu termen mai mic de încorporare pentru a demonstra superioritatea şi a impune “obiceiuri” neregulamentare în rîndul militarilor în termen. În urma acţiunilor violente ale inculpaţilor, 13 militari s-au ales cu diferite leziuni corporale. După efectuarea tuturor acţiunilor de urmărire penală, sub presiunea probelor acumulate de procurori, inculpaţii şi-au recunoscut vinovăţia.

Partide şi alegeri •
  • Partide şi alegeri
  • Securitate şi Apărare
#moţiunea de cenzură

De ce termenele de condamnare sunt atît de mari, iar executarea pedepsei este suspendată?

Nu este mai eficient din punct de vedere a consecinţelor educaţionale pentru soldaţi ca termenele să fie mai mici, însă executarea lor să fie una reală?


Decesul a mai multor soldaţi în termen (trei doar în 2013 şi nouă în perioada de guvernare a AIE şi CPE) au generat scandaluri şi proteste publice împotriva Guvernului şi ministrului Apărării. Una dintre cauzele vehiculate a fost cea referitoare la sinuciderea soldaţilor ca urmare a relaţiile nestatutare dintre militari, în special batjocora şi umilirea soldaţilor abia înrolaţi în armată de către cei mai experimentaţi. Condamnările reale a celor care încalcă legea şi prevederile statutelor, ţinînd cont de gravitatea încălcărilor, ar trebuie să aibă un efect educaţional eficient. De aceea, ar fi util ca termenele condamnărilor să fie reduse, iar executarea pedepselor pentru astfel de încălcări să fie iminente.

Potrivit datelor statistice prezentate de Procuratură, în primele “9 luni ale anului 2013 procurorii militari au luat la evidenţă — 147 infracţiuni (anul 2012 — 98), din care în Armata Naţională au fost comise — 118 infracţiuni (2012 — 64), iar în Trupele de Carabinieri — 29 (2012 — 34). De către persoanele încadrate în Forţele Armate au fost comise 110 infracţiuni militare (2012 — 82) şi 37 de drept comun (2012 — 16). Din numărul infracţiunilor militare comise, 79 de crime vizează încălcarea regulilor statutare dintre militari, iar 28 — dezertările. Din cele de drept comun fac parte infracţiunile de furt, acte de huliganism, omor, etc.

La săvîrşirea infracţiunilor au participat 154 de militari (anul 2012 — 90) din care, de către:

Ofiţeri — 20 (2012 — 16) / Armata Naţională — 17 / Trupele Carabinieri — 3.
Plutonieri — 9 (2012 — 12) / Armata Naţională — 7 / Trupele Carabinieri — 2.
Sergenţi — 10 (2012 — 11) / Armata Naţională — 2 / Trupele Carabinieri — 8.
Soldaţi — 115 (2012 — 51) / Armata Naţională — 91 / Trupele Carabinieri — 24.

În perioada de referinţă procurorii militari au examinat 328 cauze penale (2012 — 264) şi au înaintat factorilor de decizie din cadrul Forţelor Armate 28 de sesizări cu privire la excluderea pe viitor a cauzelor şi condiţiilor care au dus la comiterea infracţiunilor”.

5noiembrie Vitalie Marinuţa despre protestul anunţate de organizaţia “Mame ale ostaşilor” împotriva Ministrului Apărării // Facebookîn cadrul unei postări pe Facebook

Mîine pretinsele “Mame ale ostaşilor” mă ameninţă că vor veni împreună cu alte organizaţii în faţa guvernului ca sa ceară demisia mea. Cu alte organizaţii e clar din start — lupta politică e mîrşavă în Republica Moldova şi toate metodele sunt bune. Pentru unii chiar şi moartea unui tînăr este o oportunitate de a face PR pentru sine şi formaţiunea sa. Este regretabil, dar aşa e.

…

…unica organizaţie căreia consideram pînă nu demult că aş fi obligat să ofer explicaţii mai detaliate era aceasta. Cu regret constat că nu este chiar aşa. Dirijorul din spate (ştiu cine) le-a ordonat, poate le-a şi plătit şi ele sunt la datorie. Politica a pătruns şi aici.

…

…cum de găsesc timp pentru a împărţi fluturaşi prin oraş cu chemare la protest şi pentru a sta cîteva ore în faţa Guvernului? […] După părerea mea, banii sau faptul că eu am rupt-o cu echipa ce le controlează. (poate) […] Oare cît costă ora de protest?

#demisia Ministrului Apărării

Sunteţi militar de carieră, puteţi vorbi direct, fără ocolişuri, cine face PR?

Credeţi că mamele care îşi deplîng moartea copiilor participă la acţiuni de PR?

1noiembrie Vitalie Marinuţa despre militarii moldoveni în misiunea de menţinere a păcii din Kosovo // publika.mdîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

Noi nu participăm în cadrul blocurilor militare, nici de data aceasta nu ne punem ca scop participarea. Este o misiune de menţinere a păcii, dar totodată trebuie să fim interoperabili cu ţările partenere în regiunile în care noi dorim să ne integrăm. Cooperarea pe domeniul dat este o parte componentă a procesului de integrare europeană.

N.R. Publika: Parlamentul a votat un proiect de hotărîre cu votul majorităţii privind participarea a unui contingent de militari moldoveni la operaţiunea de menţinere a păcii în Kosovo. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a fost invitat în Parlament pentru a argumenta decizia de a trimite militari moldoveni în Kosovo. Opoziţia comunistă a refuzat să voteze documentul, acuzînd guvernarea că nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Contingentul a fost format din 33 de militari, instruiţi pentru misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare. Anterior, militarii moldoveni au participat la mai multe operaţiuni de menţinere a păcii, inclusiv în Irak, între anii 2003 şi 2008. Atunci, Moldova a trimis un efectiv total de 107 militari, constituit din ofiţeri de stat major, infanterişti şi genişti.

#operaţiuni de menţinere a păcii
1noiembrie Ana Guţu despre misiunea contingentului militar din Moldova în Kosovo // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

Republica Moldova nu poate doar să primească fonduri şi grant-uri din partea NATO pentru a distruge pesticide sau muniţii expirate şi dvs. vă daţi bine seama de acest lucru şi nu este vorba de trimiterea tinerilor la moarte în Kosovo.

#operaţiuni de menţinere a păcii
1noiembrie Grigore Petrenco despre misiunea contingentului militar din Moldova în Kosovo // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

11 milioane de lei pe an sunt de ajuns pentru a păstra 20 de şcoli din toată ţara, din cele care au fost închise de la începutul anului de studii actual.

#operaţiuni de menţinere a păcii
1noiembrie Vitalie Marinuţa despre misiunea contingentului militar din Moldova în Kosovo // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

11 milioane de lei sunt preconizate pentru anul viitor, marea majoritate sunt diurnele militarilor de acolo.

Potrivit Ministerului Apărării: Republica Moldova va detaşa un contingent format din 41 de militari la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii din Kosovo, în componenţa Forţei Multinaţionale de Menţinere a Păcii (KFOR). O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Parlamentul Republicii Moldova. Contingentul va fi format dintr-un pluton de 33 de militari, destinat pentru misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare, o echipă de geniu compusă din 7 militari, precum şi un ofiţer de stat major. Republica Moldova va oferi armament, muniţii, echipament individual şi special necesar îndeplinirii misiunii. Participarea Armatei Naţionale în operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU datează cu anul 2003. De atunci, 86 de militari moldoveni au participat în misiunile desfăşurate sub conducerea organizaţiei respective în Coasta de Fildeş, Liberia, Sudanul de Sud, Georgia şi Kosovo. La momentul actual, Armata Naţională este reprezentată de 10 militari în cadrul misiunilor de menţinere a securităţii internaţionale sub egida ONU, iar un ofiţer din Ministerul Apărării al Republicii Moldova activează la New York, SUA, în cadrul Departamentului ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii (DPKO).

#operaţiuni de menţinere a păcii
31octombrie Oleg Garizan despre necesitatea demiterii Ministrului Apărării // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului
Originalul

Pe data de 27 octombrie a avut loc un nou omor al unui militari din Armata Naţională. Sunt deja nouă cazuri, doar în anul curent sunt patru cazuri. Din aceste considerente, cerem demisia necondiţionată a lui Marinuţa din funcţia de Ministru al Apărării.

Din unitatea militară în care şi-a făcut serviciul nu a venit nici un comandat, nici un soldat nu a fost să-i aducă onoruri, iar Marinuţa pe data de 29 octombrie, fără scrupule a participat la o manifestare de sărbătoare, în restaurant, bînd vin şi mîncînd nestingherit.

27 октября случилось очередное убийство нашего военнослужащего в армии, это девятый случай. Только в этом году, девять, четыре наших военнослужащих погибли в мирное время. Поэтому мы требуем незамедлительной и безоговорочной отставки министра обороны господина Маринуца.

Вчера состоялись похороны нашего гражданина, молодого восемнадцатилетнего парня. Я хочу констатировать, что из военной части не присутствовал ни один командир, не было солдат рядовых, которые бы отдали честь своему сослуживцу, с которым они служили. В то же самое время господин Маринуца 29-го числа, абсолютно ни на что не смотря, находится на торжественных мероприятиях, посвященных празднованию провозглашению Турецкой Республики, в ресторане пьет вино, кушает, радуется жизни.

N.R. Omega: Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a cerut demisia imediată şi necondiţionată a lui Vitalie Marinuţa din funcţia de Ministru al Apărării, din cauza situaţiei dezastruoase din rîndurile Armatei Naţionale şi a numărului mare de decese în rîndul militarilor în termen. În perioada mandatului Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, din 2009 pînă în prezent, nouă militari în termen au decedat, ultimul caz fiind înregistrat pe data de 27 octombrie curent, la Batalionul de Gardă, unde un soldat a fost găsit împuşcat. Tînărul era originar din satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga şi avea 18 ani. Procuratura militară a deschis o anchetă şi investighează mai multe versiuni, principala fiind "determinare la sinucidere". În acelaşi timp, mai multe persoane apropiate rudelor decedatului au declarat că pe corpul neînsufleţit al tînărului au fost identificate urme de moarte violentă.

#demisia Ministrului Apărării
28octombrie Valeriu Munteanu despre necesitatea demiterii Ministrului Apărării // munteanu.mdîn cadrul unei postări pe blog-ul personal

În iulie curent (2013), după mai multe cazuri succesive de suicid în rîndul ostaşilor, preşedintele Timofti, care este şi comandant suprem al Armatei Naţionale, a declarat, citez: “nu este o situaţie cînd ministrul trebuie să-şi dea demisia!”. Iată că aceste “situaţii”, au devenit deja o “normalitate obişnuită” pentru unii, periodic suntem anunţaţi cu jumătate de gură, că în Armată s-a mai sinucis un tînăr, în condiţii de semiobscuritate.

Ce se întîmplă în Armata Republicii Moldova, dacă la fiecare două-trei luni, iar uneori chiar şi mai des, cîte un tînăr, care a fost încredinţat de către părinţii săi statului pentru satisfacerea serviciului militar, se desparte de viaţă? Ce se întîmplă cu Armata noastră, sub conducerea ultimului ministru, dacă acesta a reuşit lugubra performanţă de a “aduna” mai mulţi soldaţi morţi, decît toţi predecesorii săi luaţi laolaltă?

…

Toţi aceşti copii, care s-au sinucis în armată, care au murit în zadar, în timp de pace, sunt jertfele algoritmului politic de la Chişinău, sunt martirii, neprofesionalismului unor (ne)oameni de stat, care în numele “liniştei” din Coaliţia de guvernare, preferă să tolereze orice fărădelege sau inacţiune a unor responsabili din domeniu.

Domnule, preşedinte Timofti, în calitatea dumneavoastră de comandant al Armatei Naţionale, în situaţia în care lucrurile au scăpat de sub control, cred că sunteţi obligat să semnaţi un decret!

P.S. Actualul ministru al Apărării, nu are timp pentru îndeplinirea atribuţiilor prescrise de lege, pentru că este chinuit crunt de ne dorinţa “celor şapte pitici” de a-l alege mai marele lor, la Congresul de naştere prin fătare a unui nou partid, frate cu ghindarul, iar viceministrul de resort, în semi-genialitatea sa arhetipală, nu poate coborî printre ostaşii batjocoriţi, cu nurii săi, pentru a nu-i tulbura şi mai mult.

#Ministrul Apărării

Pe cînd dl. Marinuţa era membru al PL, dvs. nu observaţi decesele soldaţilor Armatei Naţionale, iar după desprindere lui de PL aţi început să le observaţi şi să vă revoltaţi, nu credeţi că atitudinea dvs. este o manifestare a dublelor standarde?

26septembrie Alexandr Petkov despre necesitatea demiterii Ministrului Apărării // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

În calitate de deputat, de nenumărate ori am atras atenţia asupra dezastrului din domeniul apărării şi am vorbit în repetate rînduri despre incompetenţa lui Vitalie Marinuţa în calitate de Ministrul al Apărării.

…fenomenele de război, care se atestă în interiorul unităţilor militare demonstrează că aflarea în continuare a lui Marinuţa în funcţia de Ministru al Apărării este una periculoasă.

Din partea fracţiunii, cerem demisia Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa şi cerem includerea pe ordinea de zi a acestui subiect.

#Ministrul Apărării
16iulie Vlad Filat despre responsabilitatea Ministrului Apărării şi a Şefului Statului Major // Omegaîn cadrul emisiunii “Politica” de la TV7, citat de Omega

Din păcate asemenea situaţi au existat şi există nu doar în Armata Naţională de la noi din ţară şi lucrul dat, totuşi, nu justifică această situaţie care este una gravă. Însă fiecare are gradul său de responsabilitate, iar responsabilitatea în cazul dat este al şefului armatei, adică a Şefului Statului Major.

#Şeful Statului Major
16iulie Vitalie Marinuţa despre starea de lucruri în Armata Naţională // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate

Niciodată nu am spus că totul este ideal în Armata Naţională. Avem aceleaşi probleme cu care se confruntă şi societatea. Pe alocuri, sunt chiar şi mai multe probleme: începînd de la calitate încorporării, calitatea serviciului militar, asigurarea socială, salariile, spaţiul locativ, etc. Toate aceste lucruri nu contribuie la o calitate foarte înaltă a serviciului militar. În ultimul caz, vorbim despre nerespectarea regulilor statutare. Marea majoritate a tuturor procedurilor prescrise pentru serviciul de gardă au fost respectate.

#Armata Naţională

A cerut cineva să aduceţi starea de lucruri în Armata Naţională într-o ordine ideală, oare aşteptările nu erau să fie îmbunătăţită starea lucrurilor sau cel puţin să nu degradeze?

16iulie Vitalie Marinuţa despre necesitatea măririi bugetului Ministerului Apărării // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate

Eu i-am spus şi dlui Preşedinte, şi dlui Prim-ministru, dacă este necesitatea şi dumnealor consideră că este nevoie şi va schimba lucrurile demisia mea, atunci eu o voi accepta.

Nu cred că demiterea Ministrului Apărării sau chiar şi a comandantului Armatei Naţionale, şefului Marelui Stat Major care răspunde direct de pregătirea şi disciplina în armată, ar rezolva problema în cauză.

…în cazul dat, vina mea este doar că nu am putut să conving conducerea de vîrf că bugetul Armatei Naţionale de 256 milioane este unui mizer şi care nu dă posibilitatea ca noi să hotărîm problemele măcar parţial.

Vom lupta ca bugetul să fie cel puţin dublat, cu toate că există probleme în ţară şi la alte compartimente. Nu este un capriciu al Ministrului Marinuţa, reprezintă o necesitate vitală pentru a scăpa procesul de nimicire al Armatei Naţionale.

Un sergent pe contract care ar trebui să se ocupe direct cu educarea militarilor în termen are un salariu în jur de trei mii de lei.

#Armata Naţională
16iulie Vitalie Marinuţa despre incidentele cu pierdere de vieţi omeneşti din Armata Naţională // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate

La momentul actual sunt opt cazuri. Majoritatea cazurilor au fost incidente […] Dacă este să ne referim la suicid, atunci vreau să menţionez că statistica cazurilor de suicid în Armata Naţională este mai mică decît în ţară.

#decesul militarului
16iulie Nicolae Timofti despre respingerea cererii de demisie a Ministrului Apărării // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate

Dumnealui (Vitalie Marinuţa) cînd m-a anunţat sîmbătă dimineaţa (13 iunie 2013), a spus că o să-şi anunţe demisia. Eu i-am spus să nu se grăbească. Am o experienţă referitor la Armată şi nu este o situaţie cînd un ministru trebuie să-şi dea demisia.

…

Noi am luat act de această situaţie, am atenţionat pe dl Ministru şi Şeful Statului Major de situaţia care s-a creat, de aceste fapte mai precis. Vom asculta deja în septembrie, cînd va fi o şedinţă consacrată tot problemelor legate de reforme în rîndurile Armatei Naţionale.

…

Pur şi simplu, a fost o coincidenţă de fapte care au dus la aceste decese ale unor persoane angajate în Armată. Fiecare caz separat nu sunt legate de activitatea în Armată.

…

Se mai întîmplă, ştiţi. Nu pot să spun că este un număr mare sau mic. În orice caz, legat de pierderea vieţii omeneşti este o tragedie, pentru familie, pentru cel care a decedat şi pentru toată societatea. Eu vorbesc despre fenomene care trebuie stopate, însă aşa motive care ar sta la baza unor decizii serioase nu le văd la moment. Deşi sunt neplăcute.

#demisia Ministrului Apărării
15iulie Vitalie Marinuţa despre un alt deces al unui soldat al Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

În acel moment, fără comandă şi într-un mod spontan, un militar de gardă a ieşit fără permisiune din formaţie, a încărcat arma şi, fără somaţie, a efectuat un foc în direcţia soldatului Uşurelu. Ca rezultat, ostaşul a căzut la pămînt, sîngerînd în regiunea abdomenului.

Din constatările preventive ale medicilor, glonţul a pătruns în corp sub un unghi de 45º, de jos în sus, ceea ce arată că tragerea nu a fost efectuată direct în victimă.

Fiind interogat de către membrii comisiei interne, militarul care a executat tragerea a recunoscut fapta comisă şi a explicat că a tras accidental din armă, încălcînd astfel grav prevederile Regulamentului serviciului de garnizoană şi serviciului de gardă. La moment, militarul se află în stare de şoc şi nu poate oferi mai multe detalii despre cele întîmplate. Colegii de serviciu declară că cei doi militari erau prieteni.

N.R. Omega: Potrivit Ministerului Apărării, pe 12 iulie, la Brigada Infanterie Motorizată “Moldova” din Bălţi un soldat a fost împuşcat mortal, în urma unei trageri “spontane”. Ministerul Apărării susţine că în seara de 12 iulie soldatul, Mihai Uşurelu, făcea serviciul de gardă la postul nr. 4 în parcul auto al unităţii militare. La schimbul gărzilor, “soldatul Uşurelu, care era santinelă la postul 4, a părăsit postul, deplasîndu-se spre postul nr.3”. Uşurelu a fost somat să rămînă pe loc, însă nu a ascultat comanda superiorului. Sursa citată susţine că expertiza medico-legală a demonstrat că focul de armă nu a fost tras direct în soldat.

#decesul militarului
10iulie

Parlamentul a dezbătut moţiunea simplă de cenzură împotriva ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa

Parlamentul a dezbătut moţiunea simplă de cenzură împotriva ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa
foto: privesc.eu

La 4 iulie 2013, PCRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, care a fost învinuit de faptul că ar fi vîndut armament ilegal, ar fi contribuit la tensionarea relaţiei cu Tiraspolul. Cel mai important argument, fiind faptul că Vitalie Marinuţa ar fi încercat să ascundă omorul tînărului soldat, decedat la Bulboaca. Dezbaterea pe marginea moţiunii simple de cenzură a avut loc pe 10 iulie 2013. Majoritatea parlamentară nu a susţinut moţiunea simplă. Din cei 87 de deputaţi prezenţi în sală, doar 37 au votat pro. În timpul dezbaterilor, reprezentanţii PCRM şi deputaţii din grupurile Dodon şi Mişin au reiterate acuzaţiile la adresa lui Vitalie Marinuţa, referitoare la “vînzarea ilegală a armamentului în Armenia”, “declaraţiile războinice în privinţa situaţiei de pe Nistru”, făcîndu-l responsabil de incidentul tragic de la Bulboaca, unde a fost găsit strangulat un soldat. Moţiunea simplă este o formă prin care Parlamentul îşi poate exprima vot de neîncredere vizavi de politicile unui ministru. În eventualitatea adoptării moţiunii, prim-ministrul ar fi trebuit să propună preşedintelui ţării demiterea ministrului.

Partide şi alegeri •
  • Partide şi alegeri
  • Securitate şi Apărare
#moţiunea de cenzură
10iulie Natalia Gherman despre tranzacţia cu armamentul din dotarea Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul unui aviz al MAEIE

…prin desfăşurarea tranzacţiilor cu armamentul din dotarea Forţelor Armate, autorităţile naţionale ale Republicii Moldova n-au încălcat nici o prevedere a convenţiilor internaţionale din domeniu la care Republica Moldova este parte.

…tranzacţia respectivă n-a adus prejudicii de imagine Republicii Moldova, iar informaţiile prezentate de către sursele de informare în masă erau eronate şi nu corespundeau realităţii.

N.R. Omega: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene susţine că prin desfăşurarea tranzacţiilor cu armament din dotarea Forţelor Armate nu s-a adus nici un prejudiciu imaginii Moldovei peste hotare, iar toate informaţiile prezentate de mass-media la acest subiect au fost doar minciună. Pe de altă parte, constatările făcute de MAEIE privind reflectarea tranzacţiei de mass-media moldovenească vin în contradicţie cu concluziile raportului Comisiei parlamentare de anchetă pe acest caz, care a fost adoptat unanim de Parlament. Pe data de 5 aprilie 2012, Comisia a prezentat raportul, în care a constatat că “lotul de armament din dotarea Forţelor Armate, stabilit prin contractele nr. 1/2011 din 5 iulie 2011 şi nr. 2/2011 din 23 august 2011, semnate cu compania letonă «Latspeceksports», a fost comercializat prin tratative directe cu un singur cumpărător, fără desfăşurarea concursului de comercializare, contrar prevederilor Regulamentului privind modul de comercializare a tehnicii militare, armamentului şi altor mijloace tehnice militare de care dispun Forţele Armate ale Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 283-XIV din 17 februarie 1999”.

#vînzarea armamentului
10iulie Oxana Domenti despre raportul Curţii de Conturi privind Ministerul Apărării // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

…raportul Curţii de Conturi pentru anul 2012 arată că Ministerul Apărării a cheltuit ineficient peste 50 milioane lei la achiziţii, inclusiv la achiziţia hranei de proastă calitate pentru militari.

…

Am mai constatat şi supraplăţi importante la remunerarea conducerii ministerului Apărării. Este vorba despre delapidarea de zeci de milioane de lei, care au fost operate sub conducerea dvs. […] au fost constatate cheltuieli de milioane de lei la gestionarea proastă a chestiunilor ce ţin de pensiile acordate militarilor.

N.R. Omega: Parlamentul a discutat la 10 iulie pe marginea moţiunea simple de demitere a Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, pentru activitatea în funcţia guvernamentală. Potrivit raportului Curţii de Conturi, Ministerul Apărării a cheltuit ineficient zeci de milioane de lei din bugetul său pe parcursul anului 2012, despre care Ministrul Vitalie Marinuţa susţinea că nu cunoaşte şi că nu ar fi adevărate.

#moţiunea de cenzură
9iulie Vitalie Marinuţa despre situaţia de la Aeroportul internaţional “Mărculeşti” // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

La momentul actual, suntem în studierea cazului dat. Este decizia Curţii de Apel Bălţi pentru achitarea unei datorii şi eu cred că în timpul apropiat, cazul dat va fi soluţionat. Contestăm, suntem în litigiu. Nu este nimic ieşit din comun, există un proces de judecată şi eu sunt ferm convins că cu abilităţile tuturor structurilor statale noi vom soluţiona cazul dat.

N.R. Omega: Situaţia în care s-a pomenit Aeroportul internaţional “Mărculeşti” cu proprietăţi arestate în favoarea companiei “Moldasig”, în spatele căreia ar sta doi oligarhi moldoveni. Este vorba despre cîteva elicoptere care au fost utilizate la operaţiuni de pacificare sub egida ONU şi erau într-o stare perfectă. Aparatele de zbor au fost sechestrate la cererea companiei “Moldasig”. Din anul 2012, după schimbarea proprietarului, prin intermediul, fonatorul principal al companiei era una dintre cele mai mari companii de asigurare din Rusia “Rosgosstrah”.

#Aeroportul internaţional “Mărculeşti”
9iulie Vitalie Marinuţa despre moţiunea simplă de cenzură înaintată împotriva sa // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Moţiunea simplă înaintată de fracţiunea PCRM pentru demiterea Ministrului Apărării este o strategie de discreditare a actualei guvernări şi nu este în folosul cetăţenilor Republicii Moldova.

…

În pofida faptului că Ministerul Apărării şi-a îndeplinit practic toate obligaţiunile trasate, suntem criticaţi în ultimul timp, sunt multe atacuri asupra ministrului şi instituţiei pe care o conduc. Îmi pare rău că la această moţiune s-au alăturat şi unii foşti colegi de ai mei, care sunt sigur că nu ştiu ce fac şi au deviat de la parcursul nostru european, de la acele viziuni pe care le au forţele politice din dreapta. Vreau să îndemn colegii mei atunci cînd vor ridica mîna să voteze să se gîndească că o fac nu împotriva Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, dar împotriva RM.

…

Încă un motiv nedeclarat este prezenţa unui pluton din Armata Română la aplicaţiile militare recente de la Bulboaca. A fost o aplicaţie de certificate a unui contingent a programului NATO. Este un program iniţiat în 2006. Anul acesta s-a început al doilea ciclu pentru o altă subunitate. Această cooperare nu a fost inventată anul acesta sau la începutul lui 2009 de către Vitalie Marinuţa. Avem astfel de exerciţii încă din 1994, cu reprezentanţi din alte ţări. Chiar în prezent se desfăşoară astfel de exerciţii. Noi avem mai multe acorduri de colaborare cu circa 16 state, care ne dau posibilitatea să desfăşurăm aceste exerciţii.

#moţiunea de cenzură
4iulie Anatolie Gorilă despre moţiunea simplă de cenzură depusă de PCRM împotriva Ministrului Apărării // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

Ministrul Marinuţa se face vinovat de declaraţii războinice, care au dus la tensionarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol. Doar datorită fracţiunii PCRM s-a reuşit adoptarea unei declaraţii pacificatoare care a aplanat situaţia. Asemenea declaraţii sunt inadmisibile pentru un deţinător de epoleţi.

…

În aceste circumstanţe ministrul Apărării Marinuţa a pierdut dreptul moral de a realiza politicile în domeniul apărări. În scopul evitării moţiunii de cenzură pentru tot Guvernul, Vitalie Marinuţa urmează a fi demis.

N.R. Omega: Deputatul fracţiunii PCRM, Anatol Gorilă, a declarat că moţiunea simplă a fost semnată de 33 de deputaţi din fracţiunea PCRM, prin care se cere demisia Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, care prin activitatea sa în funcţia ministerială a dus la o degradare fără precedent a Armatei Naţionale, dar şi a relaţiilor interne şi externe ale Moldovei. Tranzacţia cu armament din dotarea Armatei Naţionale prin intermediul unei firme letone, destinat Armeniei a dus la tensionarea relaţiilor Moldovei cu Azerbaidjan, care este în conflict cu ţara beneficiară a armamentului moldovenesc. Ministrului Apărării i s-a incriminat şi declaraţii anticonstituţionale privind aderarea Moldovei la Blocul NATO, care contravin principiului neutralităţii consfinţit în Constituţie, tăinuirea unor crime, care au fost înregistrate în rîndurile Armatei Naţionale.

#moţiunea de cenzură
27iunie Vitalie Marinuţa despre acuzaţiile nefondate privind moartea violentă a unui soldat al Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

Nu cunosc toate circumstanţele care au fost la locul, în satul dat, urmează să mă documentez […] este un suicid, a fost constatat de către medicii legişti.

În conformitate cu informaţia pe care o posed eu de la procuratura militară şi a medicilor legişti, nu a fost ostaşul maltratat, nu a avut fractură, sunt datele de ieri, confirmate şi astăzi. Nu au fost vînătăi.

N.R. Omega: Pe data de 25 iunie, Ministerul Apărării a anunţat printr-un comunicat că un militar în termen al Armatei Naţionale “a fost găsit strangulat”. Potrivit sursei, “acesta a părăsit samovolnic teritoriul Bazei de instruire militară Bulboaca pe data de 23 iunie , iar corpul neînsufleţit al ostaşului a fost depistat abia pe data de 25 iunie, în fîşia forestieră din apropierea poligonului Bulboaca”. Ministrul Marinuţa a declarat că informaţiile privind caracterul violent al morţii militarului, care ar fi avut o mînă şi un picior fracturate, dar şi două plăgi pe corp, “sunt incorecte”. Joi, 27 iunie, în plenul Parlamentului mai mulţi deputaţi au cerut repetat demisia Ministrului Apărării, după ce au fost divulgate mai multe detalii privind moartea militarului de la baza Bulboaca. S-a anunţat că corpul neînsufleţit al acestuia a fost deja adus părinţilor din raionul Briceni într-un sicriu de plumb. Potrivit mărturiilor rudelor, citate de deputaţi, după ce au deschis sicriul, aceştia au descoperit semne de moarte violentă: un picior şi o mînă fracturate şi două plăgi, care vorbesc despre aplicarea violenţei asupra tînărului şi nu despre un suicid anunţat anterior de autorităţi.

#Ministrul Apărării
27iunie Artur Reşetnicov despre Acordul de cooperare militară cu România // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

Moldova este un stat neutru şi nu participă la coaliţii politico-militare. Ministrul Războiului, Marinuţa încearcă să camufleze prin acorduri bilaterale, cică similare, care însă nu au aceeaşi valoare, au fost acorduri interministeriale. Acordul actual, contravine Constituţiei, pentru că România este membru al NATO, iar Moldova, conform art. 11 din Constituţie este stat neutru, acest lucru presupune abţinere.

…

…textul documentului nu precizează termenul aflării militarilor din România, în cadrul aşa ziselor exerciţii şi aplicaţii militare […] În raport figurează gestionarea crizelor, aflarea regimentelor pe o perioadă nedeterminată, care este interesul naţional al Republicii Moldova în acest caz? Mai ales cînd avem un conflict îngheţat în stînga Nistrului.

N.R. Omega: Parlamentul a examinat pe 27 iunie ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat anterior de Miniştrii Apărării din Moldova şi România. Raportului privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, prezentat de Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

#Ministrul Apărării
27iunie Anatolie Gorilă despre declaraţia Ministrului Apărării privind eventuala ripostă Transnistriei // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

Este o situaţie similară cu Georgia, acolo la fel, au fost făcute declaraţii provocatoare, Ministrul Apărării se bătea cu pumnul în piept că va cîştiga războiul.

#Transnistria
27iunie Vladimir Vitiuc despre necesitatea demiterii Ministrului Apărării // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

Toţi cunosc despre tragedie. Nu cred că este un ultim caz, spre regret. Pentru că este un rezultat al relaţiilor nestatutare şi situaţiei psiho-morale între militari.

N.R. Omega: Pe data de 25 iunie, Ministerul Apărării a anunţat printr-un comunicat că un militar în termen al Armatei Naţionale “a fost găsit strangulat”. Potrivit sursei, "acesta a părăsit samovolnic teritoriul Bazei de instruire militară Bulboaca pe data de 23 iunie , iar corpul neînsufleţit al ostaşului a fost depistat abia pe data de 25 iunie, în fîşia forestieră din apropierea poligonului Bulboaca. Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în termen în ianuarie 2013.

#Ministrul Apărării
27iunie Vladimir Voronin despre necesitatea demiterii Ministrului Apărării // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

Ce exemple trebuie să vi se mai aducă în favoarea demisiei ministrului Apărării, după informaţia despre militarul mort la Bulboaca? Sunteţi părinţi, ce sentiment aveţi faţă de această răstignire a tînărului?

N.R. Omega: Adresarea liderului PCRM vine după ce în Parlament au fost divulgate mai multe detalii privind moartea militarului. Potrivit mărturiilor rudelor, după ce au deschis sicriul, au descoperit semne de moarte violentă: un picior şi o mînă fracturate şi două plăgi, care vorbesc despre aplicarea violenţei asupra tînărului şi nu despre un suicid anunţat anterior de autorităţi.

#Ministrul Apărării
26iunie Iurie Leancă despre situaţia de la Aeroportul internaţional “Mărculeşti” // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

Acolo este o problemă, s-a creat o datorie. Nu ştiu în ce măsură această datorie a Aeroportului este una corectă. Înţeleg că s-a atribuit iarăşi în urma unei decizii a unei instanţe şi acum se pune problema insolvabilităţii aeroportului.

N.R. Omega: Situaţia în care s-a pomenit Aeroportul internaţional “Mărculeşti” cu proprietăţi arestate în favoarea companiei “Moldasig”, în spatele căreia ar sta doi oligarhi moldoveni. Este vorba despre cîteva elicoptere care au fost utilizate la operaţiuni de pacificare sub egida ONU şi erau într-o stare perfectă. Aparatele de zbor au fost sechestrate la cererea companiei “Moldasig”. Din anul 2012, după schimbarea proprietarului, prin intermediul, fonatorul principal al companiei era una dintre cele mai mari companii de asigurare din Rusia “Rosgosstrah”.

#Aeroportul internaţional “Mărculeşti”
21iunie Vitalie Marinuţa despre relaţia pe care a avut-o cu PCRM // point.mdîn cadrul unei declaraţii pentru deschide.md

Nu am ascuns niciodată informaţia despre faptul că am candidat pe lista PCRM alegerilor locale din 2007, la Holercani, informaţia este publică şi pe site-ul CEC-ului.

Am spus despre faptul că am candidat pe listele comuniştilor la locale şi am zis că dacă exista posibilitatea ca PL să fie şantajat din acest motiv, atunci eu renunţ.

Pe urmă, insă, am rupt legătura cu Tudor Tanasev care este şi acum primar, pentru că se adîncise prea mult în PCRM.

#PCRM

Nu credeţi că diapazonul dvs. de preferinţe doctrinare este prea larg?

20iunie Vitalie Marinuţa despre afacerile de familie şi presiunile politice // Omegaîn cadrul emisiunii “Puterea a patra” de la N4, citat de Omega

Îmi pare foarte rău că avut de suferit fratele meu, care a fost în business în Chişinău încă din 2004, a muncit peste hotare, a strîns ceva bani ca la urmă să fie presat prin metode NKVD de Ghimpu şi aliaţii lui, pentru că asupra mea nu puteau face aceste presiuni.

…

Un alt antreprenor, în 2007, la fel ca şi fratele meu a cumpărat 10 autobuze în Cahul. În perioada anilor 2007–2013 şi-a dezvoltat afacerea şi are 30 de autobuze şi a procurat şi autobuzele fratelui. În Cahul se poate să circule astfel de autobuze, iar la Chişinău — nu.

N.R. Omega: Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a recunoscut că fratele său avea o afacere în dezvoltare în Chişinău din 2004. Acesta activa în sfera transportului privat şi intenţiona să pună pe rutele municipale mai multe autobuse. După conflictul pe care l-a avut cu liderul PL, Mihai Ghimpu, fratele său a avut de suferit. Anterior, liderul PL, Mihai Ghimpu, a anunţat că Marinuţa i-a cerut lui şi primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, să faciliteze deschiderea unor rute pentru fratele său, pe care urmau să fie puse mai multe autobuze, care ar fi adus prejudicii municipalităţii.

#PL
20iunie Vitalie Marinuţa despre refuzul de a demisiona din funcţia de Ministru al Apărării // Unimediaîn cadrul emisiunii “Puterea a patra” de la N4, citat de Unimedia

Nu voi demisiona şi nu am motive să o fac. Dacă aş fi făcut ceva împotriva Constituţiei, contrar legilor, aş fi declarat ceva care ar fi contribuit la denigrarea situaţiei din est sau a Republicii Moldova, atunci nu aş ezita să demisionez. Am acceptat să ofer un interviu pentru că am vrut să calmez spiritele. Noi întreprindem doar măsuri paşnice, pe cale diplomatică. Am dorit să vin cu o explicaţie militară cu privire la situaţia care s-a creat.

Îmi pare rău că opoziţia Ghimpu împreună cu opoziţia Voronin au făcut un front comun. Nu regret niciun cuvînt din cele spuse, pentru că este bazat pe o analiză, pe cunoştinţe, pe lucrul echipei Ministerului Apărării. Nu cred că pot să îmi permit luxul de a afirma contrariul. Noi ne antrenăm mai mult pe menţinerea păcii, dar noi nu uităm şi de misiunea constituţională a Armatei Naţionale. Pentru ce mai investim, dacă Ministrul Apărării va ieşi cu declaraţii incerte.

#Transnistria

Opoziţia vă critică pentru că este opoziţie, dvs. nu admiteţi că oferiţi prea multe pretexte opoziţiei pentru a vă cere demisia?

Ce atribuţii constituţionale are Armata Naţională în reglementarea conflictelor interne, dacă conflictul transnistrean nu este unul intern, atunci nu credeţi că acest lucru trebuie să fie declarat de conducerea de vîrf a ţării şi nu de Ministru Apărării?

20iunie Vitalie Marinuţa despre provocări şi intenţii de destabilizarea a situaţiei în Transnistria // Unimediaîn cadrul emisiunii “Puterea a patra” de la N4, citat de Unimedia

…provocări vor avea loc cu o intensitate şi mai mare pe parcursul verii şi toamna, cu scopul de a ne destabiliza. Se încearcă de a provoca la acţiuni mai dure cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean. Acest lucru nu se va întîmpla, atît timp cît Armata Naţională, cît şi organele de menţinere a ordinii vor fi vigilenţi şi nu ne vom lăsa atraşi într-o astfel de cursă. Vom folosi doar instrumentele diplomatice.

La momentul actual, problema transnistreană nu trebuie să fie o îngrijorare acută, anume din punct de vedere militar. Nu există premise.

Am început un dialog cu omologul din Rusia, să analizăm posibilităţile militarilor de a ajuta să soluţionăm conflictul diplomatic. Am convenit să studiem posibilitatea scoaterea blindatelor de la posturile de menţinerea păcii. Am convenit să discutăm mai intens despre problemele în cauză. Am înaintat o invitaţie de a vizita Republica Moldova, pentru a merge împreună şi de a ne documenta direct din teritoriu, să analizăm situaţia de pe celălalt mal al Nistrului.

#Transnistria
20iunie Vladimir Voronin despre meritele Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Nu au pus deget pe deget pentru soluţionarea acestui conflict. Declaraţiile făcute de Ministrul Marinuţa numai a escaladat acest conflict. De ce timp de opt ani, cît au fost comuniştii la guvernare, nu au fost insinuări cu privire la posibile conflicte armate?

…

Noi am insista ca şedinţa (Parlamentului) să fie deschisă, ca să fie transmisă în direct, ca să vadă toată lumea. Fracţiunea noastră nu va părăsi sala de şedinţe pentru că noi vrem să vedem unde vor să ducă ţara aşa-numiţii democraţi, liberal-democraţi şi liberali. De ce a murit formatul “5+2”, pe care tot noi l-am creat? De ce tot în jur moare şi se tensionează intenţionat situaţia?

…

Preşedintele a stat şi el cu măliga în gură şi nu a spus niciun cuvînt. Problema transnistreană este o problemă naţională, a întregii societăţi, nu doar a Guvernului şi Parlamentului.

…

Cînd sărea cu paraşuta, el (Marinuţa) a căzut şi s-a lovit la cap. Încă l-au numit ministru al Apărării… De ce el declară că este gata de război? De ce face el aşa prostii? Ce dacă sunt oameni nebuni, ei trebuie să fie toţi în Guvern? Şi medicii trebuie să mai aibă de lucru.

#Ministrul Apărării

După ce pe timpul guvernării PCRM procesul de negocieri a fost întrerupt, în martie 2006, a fost nevoie de şase ani pentru reluarea acestuia, credeţi că e puţin de afirmaţi că nu au pus deget pe deget pentru soluţionarea conflictului?

Nu vă amintiţi că tocmai formatul “5+2” a avut menirea controlului asupra menţinerii conflictului în stare îngheţată, după ce PCRM a votat legea din 22.07.2005 privind statutul Transnistriei?

PCRM a guvernat ţara opt ani, iar cînd a plecat de la guvernarea procesul de negocieri era întrerupt, înţelegea PCRM şi dvs. atunci că problema transnistreană e o problemă naţională?

20iunie Mihai Ghimpu despre trecutul Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa // ghimpu.wordpress.comîn cadrul unei postări pe blog-ul personal

În primul rînd îmi reproşez mie faptul ca sunt un om care crede în oameni, dar de fapt ei nu sunt oameni, ci cîrtiţe. Ceea ce o să auziţi, încă o data demonstrează că este foarte greu să crezi în unii moldoveni, iată de ce voi fi cu mult mai responsabil de azi înainte şi rog şi cetăţenii să nu tacă cînd cunosc că unii oameni îmbracă masca de patriot . Trebuie să îi trecem prin sită de o mie de ori, nu cum spune zicala că “de 7 măsoară şi o dată taie”, dar de 100 sau de 1000 de ori trebuie să măsurăm, să cîntărim, să verificăm, de altfel, dai în dreapta, dai în stînga — numai cîrtiţe, te uiţi înainte — comunist şi dacă nu eşti atent, peste noapte pătlăgică devine general, cum se spune în popor — general pătlăgică. Dar dacă priveşti mai atent, e plină republica de agenţi KGB.

…

În 2007 Vitalie Marinuţa candidează pe lista PCRM, iar în 2009 vine în PL şi ajunge Ministru şi General-pătlăgică. Să nu ai susţinerea satului, dar să ajungi Ministru, colonel prin încălcare de lege, iar mai apoi general, şi să nu fii recunoscător şi să trădezi, aceasta o poate doar o cîrtiţă şi încă una roşie.

Iată, stimaţi cetăţeni, de ce Republica Moldova nu merge înainte, este plină de trădători, KGB-işti, conjuncturişti, cîrtiţe, ţistari, dihori şi majoritatea în funcţii de la independenţă încoace.

…

…îl rog pe D-l Preşedinte al Republicii, ca şi comandant suprem, să elibereze din funcţie această cîrtiţă sovietico-rusească care provoacă şi oferă material celor din stînga Nistrului, separatiştilor şi ocupanţilor, dar şi Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, care bănuiesc că în curînd va veni cu o declaraţie împotriva republicii, susţinînd autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană (RMN).

…

De azi înainte, voi fi dur, şi consider că toţi ar trebui să fim doar aşa faţă de cîrtiţele din republică, deoarece din cauza lor trăim în mizerie şi sărăcie, cu capul plecat şi în genunchi în faţa ocupanţilor. Aceştia ne vînd, aceştia ne trădează, tot de soiul acesta au fost cei care au dat numele oamenilor care au fost deportaţi în Siberia şi au vîndut organelor KGB, numele oamenilor patrioţi care, ulterior, fie au fost daţi afară de la serviciu, fie au fost închişi în gulaguri sau în case de nebuni.

#Ministrul Apărării

Recunoaşteţi că aţi avut o politică de cadre găunoasă şi păguboasă, că aţi promovat în funcţii cheie agenţi KGB, ce ar mai trebui să se întîmple ca să vă daţi şi dvs. demisia din funcţia de preşedinte al PL, lăsînd pe altcineva — responsabil, să facă politică responsabilă?

19iunie Vitalie Marinuţa despre capacitatea Armatei Naţionale de a contracara provocările militare // Romanian Global Newsîn cadrul unui interviu pentru Romanian Global News

Armata Naţională are capabilităţile necesare pentru a-şi îndeplini misiunile constituţionale şi alte misiuni care stau în faţa ei. Vreau să explic de ce atît eu, cît şi analiştii Armatei Naţionale considerăm ca situaţia nu poate degenera într-un conflict militar. Provocări, altele decît cele de ordin militar, sunt convins că vor fi, intensitatea lor va spori pe parcursul verii şi în special la toamnă, dar excludem provocările cu caracter militar. Să vă spun de ce. În primul rînd, potenţialul armatei nistrene nu le permite declanşarea unui conflict militar şi mai ales nu permite continuarea acestei acţiuni, de unii singuri.

#Armata Naţională

Dar nu admiteţi că regimul transnistrean, în general, nu întreprinde nimic de unul singur, iar ceea ce întreprinde ţine prin excelenţă de provocări?

De jure Transnistria este parte a Republicii Moldova, ce misiuni constituţionale are Armata Naţională în procesele şi provocările de ordin intern?

19iunie Vitalie Marinuţa despre pregătirea Armatei Naţionale de a da ripostă unui atac din partea forţelor transnistrene // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

Vreau să menţionez că suntem gata să dăm ripostă unui atac din partea forţelor transnistrene. Cetăţenii trebuie să aibă încredere în forţele Armatei Naţionale, În acelaşi timp trebuie să înţeleagă faptul că premise pentru declanşarea unui conflict armat pe Nistru nu sunt, la acest moment, cu toate că situaţia este destul de tensionată şi problematică.

…

Provocările, altele decît cele de ordin militar, sunt convins că vor fi, intensitatea lor va spori pe parcursul verii şi în special la toamnă, dar excludem provocările cu caracter militar.

N.R. Omega: Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a afirmat că Armata Naţională este gata să riposteze forţelor militare transnistrene, dacă va fi declanşat un conflict armat pe Nistru. El s-a arătat sigur că partea transnistreană va avea raţiune şi nu va merge la conflict deschis, deşi trebuie să ne aşteptăm la o tensionare maximă a situaţiei în toamna curentă. Situaţia s-a tensionat între cele două maluri ale Nistrului după ce autorităţile de la Chişinău au anunţat administraţia nerecunoscută de la Tiraspol că intenţionează să deschidă şase puncte de control al migraţiei pe frontiera administrativă. Drept răspuns, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a anunţat semnarea unei “legi” privind frontiera de stat pe Nistru. După aceste acţiuni, comunitatea de experţi a început să vorbească despre un posibil conflict armat pe Nistru.

#Transnistria
17iunie Vitalie Marinuţa despre complicaţiile financiare de pe urma vînzării armamentului din dotarea Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul unei declaraţii pentru Omega

Consider că din sursele bugetare ale Ministerului Apărării nu pot fi alocate surse pentru plata înapoi a acestor finanţe, pentru că bugetul ministerului Apărării şi aşa este unul auster. Eu cred că ar trebui să fie găsite sursele în cauză în rezerva Guvernului sau în altă parte […] sursele financiare pentru contractul în cauză au fost vărsate la Ministerul Finanţelor, în Trezoreria de Stat a Republicii Moldova.

N.R. Omega: Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că structura pe care o conduce nu va achita prejudiciile pretinse de compania letone “Latspeceksports” SIA pentru tranzacţia cu armament din dotarea Armatei Naţionale. Potrivit ministrului Apărării, suma pretinsă de compania letonă trebuie transferată din buget sau să fie dus la bun sfîrşit contractul în cauză. Odată încheiat contractul cu compania letonă, Ministerului Apărării revenindu-i doar 5 milioane lei, care au fost alocate Ministerului Apărării la finele anului 2011 pentru asigurarea alimentaţiei şi echipamentului militar.

#vînzarea armamentului
21mai Mihai Ghimpu despre lipsa meritelor Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Dacă mă întorc preşedinte, sau dacă cineva din PL devine preşedinte, îţi iau epoleţii înapoi (adresare către ministrul Marinuţa). Nu meriţi să fii general. Erai un simplu maior, nici nu ai crescut pînă la locotenent-colonel.

#Ministrul Apărării

Care sunt şansele să vă întoarceţi înapoi, în funcţia de preşedinte?

Dacă dl. Marinuţa nu merită să fie general, de ce l-aţi promovat în această funcţie, cum a fost posibil că un maior să fie promovat direct în funcţia de general, sărind etapele intermediare?

Ce scop aţi urmărit, atunci cînd aţi promovat în funcţii de înaltă demnitate publică persoane care nu merită, după cum recunoaşteţi?

18aprilie Mihai Ghimpu despre trufia Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa // ghimpu.wordpress.comîn cadrul unei postări pe blog-ul personal

Cînd un rege face pe un singur ministru mai mare în regat, atunci pe acela îl cuprinde în rătăcirea sa trufia; din cauza acesteia el se satură de servit; atunci în inima sa încolţeşte dorinţa de a fi independent, şi datorită ei el caută să atenteze la viaţa regelui. (Tantrakhyayika,1,66.)

#Ministrul Apărării

Trebuie să înţelegem că dvs. aţi fost în rolul regelui, care l-a făcut pe dl Marinuţa ministru, dacă ştiaţi această înţelepciune, atunci de ce aţi admis ca ea să se reconfirme în cazul dvs., numai pentru a vă compara cu regele cu pricina?

Faceţi aluzie la faptul că cel pe care l-aţi făcut ministru ar atenta la viaţa dvs., politică?

15aprilie Mihai Ghimpu despre ingratitudinea Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa // ghimpu.wordpress.comîn cadrul unei postări pe blog-ul personal

Era, cred, în 2008, cînd la o şedinţă a Biroului Politic al partidului te-a adus şi te-a prezentat un bun prieten al partidului nostru, a cărui recomandare era egală cu lansarea sigură în marea politică. Erai şomer şi veneai în PL direct de la prăşit pătlăgele de pe malul Nistrului. Dar nu a contat pentru noi, căci mulţi dintre ai noştri pe timpul lui Voronin fuseseră marginalizaţi, scoşi din lucru, alungaţi din republică. Hotărîtoare era experienţa ta de ofiţer superior în Ministerul Apărării şi faptul că ai absolvit o şcoală NATO, ceea ce ar fi indicat orientarea ta politică şi valorile de care te ghidezi în viaţă.

Din păcate, am greşit. Astăzi aflu că în perioada 2004–2006, cînd te aflai la studii la Naval Postgraduate School, California, Monterey, ai scris o lucrare care se referă şi la presupusele soluţii, în viziunea ta, de rezolvare a conflictului transnistrean — “Evolution of transdniestrian conflict in the Republic of Moldova prospects for its solution”. Ceea ce m-a uimit peste măsură este că pledezi pentru FEDERALIZAREA republicii. Se ştie bine că această modalitate de rezolvare a chestiunii transnistrene este nu numai contrară intereselor noastre naţionale, ci şi coincide întocmai cu poziţia Rusiei şi lucrează în favoarea intereselor ei imperiale la Nistru.

Înseamnă aceasta, domnule Marinuţa, că eşti de fapt altul decît te-ai prezentat la acea şedinţă din 2008, că eşti de fapt o “cîrtiţă” în PL (“cîrtiţă” — agent infiltrat)?

#Ministrul Apărării

Ce să creadă simpatizanţii PL despre politica de cadre a formaţiunii, dacă numirile importante se fac prin intermediul prietenilor?

Nu admiteţi că pentru urechea americană cuvîntul “federalizare” este eufonic?

PL are de gînd să-şi creeze un serviciu intern de securitate pentru a se proteja de “cîrtiţe”, dar ce va face serviciul de securitatea dacă “cîrtiţele” vor fi promovate de prietenii conducerii de partid?

14aprilie Vitalie Marinuţa despre disensiunile de principiu cu PL // Facebookîn cadrul unei postări pe Facebook

Cu regret poziţia unor lideri din PL este că schimbarea va veni doar cel puţin peste 10 ani, atunci cînd protagonistul schimbării va fi gata pentru a prelua iarăşi ştafeta. Pînă atunci, dacă nu ne restructurăm, nimeni nici nu trebuie să se gîndească la această schimbare, anunţată încă în 2005, iar despre cea pînă la capăt nici nu discutăm.

…

Faptul dat l-a confirmat însuşi cel, care a fost idealul schimbării (Dorin Chirtoacă), speranţa viitorului. Rar cine merge împotriva “familiei” (Mihai Ghimpu) pentru binele naţiunii şi cu vorba mereu a fost mai uşor decît cu fapta. Însă vorba cîntecului: “Eminescu să ne judece”. Istoria şi cetăţenii să ne judece după fapte.

#PL

Aţi plecat din PL pentru că aţi ajuns la concluzia că activitatea politică a formaţiunii este o afacere de familie a preşedintelui Ghimpu?

Doriţi o schimbarea mai rapidă, dar nu vă temeţi că după părăsirea PL lucrurile vor rămîne, oricum, neschimbate?

13aprilie Mihai Ghimpu despre ingratitudinea Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa // inprofunzime.mdîn cadrul Consiliului Republican PL, citat de Pro TV

(Vitalie Marinuţa) se ocupa cu marinatul pătlăgelelor acolo, pe malul Nistrului. L-am adus şi l-am făcut ministru, general şi aţi văzut cum s-a comportat.

#Ministrul Apărării

Ce să credem despre dvs., dacă ajungînd prin concursul unor circumstanţe în fruntea statului, luaţi un om de la muratul pătlăgelelor şi îl puneţi în fruntea Armatei Naţionale?

Aţi aşteptat de la dl. Marinuţa supunere necondiţionată în virtutea faptului că l-aţi promovat, fără să admiteţi că puteţi şi dvs. să greşiţi?

4aprilie Vitalie Marinuţa despre decizia Procuraturii de a clasa dosarul privind vînzarea armamentului din dotarea Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul emisiunii “Puterea a patra” de la N4, citat de Omega

Acum că avem decizia Procuraturii (de a clasa dosarul privind vînzarea armamentului), eu personal, revenind la serviciu, voi informa Preşedintele Republicii Moldova şi Guvernul în exerciţiu şi voi solicita ca să fie o întrunire a Consiliului Suprem de Securitate ca să am punctele directorii ce să facă mai departe. Eu voi propune să finalizăm contractul pînă la urmă, pentru că o mare parte din bani sunt transferaţi în 2011, o parte sunt cheltuiţi deja, cred eu […] nu se mai poate da înapoi.

…

Cinstea, onoarea şi demnitatea pentru mine sunt pe primul loc, inclusiv şi în cadrul acestui contract, a acestei tranzacţii este cinstea şi onoarea instituţiilor care au autorizat, a acestor două comisii, a ministerului Apărării, dar chiar şi a mea personală. De ce ar trebui eu să dau înapoi?

#vînzarea armamentului
4aprilie Vitalie Marinuţa despre intrarea sa în politică // Unimediaîn cadrul emisiunii “Puterea a patra” de la N4, citat de Unimedia

Politica este politică şi unii oameni îndeplinesc unele scopuri şi unele viziuni ale formaţiunilor politice într-o anumită perioadă de timp, alţi oameni sunt mai buni pentru o altă perioadă de timp. Rămîne ca decizia să fie luată pe viitor de Ghimpu ori de partidul care m-a delegat în funcţia dată. Dar eu vreau să mulţumesc militarilor şi angajaţilor civili ai Armatei Naţionale care au susţinut această echipă condusă de mine pe parcursul a trei ani şi jumătate.

…

Eu în 2009 am venit în politică, eram străin faţă de acest domeniu, chiar deloc nu am avut experienţă politică. Un foarte bun prieten mi-a făcut cunoştinţă atunci cu Anatol Şalaru. Venind pentru dată la sediul PL, în iunie 2009, am văzut un grup de tineri care erau zîmbăreţi, cîntau la chitară şi sincer să vă spun am crezut că este raiul pe pămînt. Atunci am spus că aici este locul meu, împreună cu această echipă.

#PL
4aprilie Igor Dodon despre posibilitatea deschiderii unui dosar penal ministrului apărării, Vitalie Marinuţa // Facebookîn cadrul unei postări pe Facebook

Bănuim că unele forţe încearcă, prin intermediul Ministrului Apărării liberal Marinuţa, să instige la un nou conflict militar pe Nistru. Declaraţiile de acum cîteva zile ale lui Marinuţa se aseamănă cu unele declaraţii din 1992, care au provocat Războiul de pe Nistru. Pentru aşa ceva Marinuţa e pasibil de dosar penal şi ar trebui să intre în vizorul structurilor de securitate ale statului.

#Transnistria

Dvs. bănuiţi sau ştiţi despre instigarea la un nou conflict, care sunt acele forţe suspecte?

Ne spuneţi şi articolul Codului Penal la care vă referiţi pentru al trage la răspundere pe dl. Marinuţa?

1aprilie Vitalie Marinuţa despre pericolele din partea regimului transnistrean // vitalie.marinuta.mdîn cadrul unei postări pe blog-ul personal

…regimul separatist tot mai insistent sperie populaţia cu un nou posibil conflict armat. Prin această metodă Şevciuc motivează şi sumele enorme cheltuite pentru aşa numitele structuri de forţă. Mai mult, în ultima perioadă administraţia neconstituţională de la Tiraspol instalează nelegitim posturi de control atît în zona de securitate cît şi în afara ei, aplică forţa fizică în relaţiile cu poliţiştii moldoveni, brutalizează populaţia civilă, interzic accesul observatorilor străini în zona de securitate, etc. Intensitatea aplicaţiilor militare şi a tragerilor de luptă în aşa numitele forţe armate separatiste în ultimii ani a sporit considerabil, în special fiind folosite scenarii de forţare a rîului Nistru şi alte elemente ale luptelor de ofensivă.

…

Liderul tiraspolean ultimativ cere de la Federaţia Rusă o “abordare mai îndrăzneaţă a problemelor şi perspectivelor din Transnistria”. Aceasta ar însemna recunoaşterea regiunii transnistrene ca stat suveran sau ca regiune a Federaţiei Ruse, renunţarea la poziţia oficială a Rusiei cu referinţă la unitatea statului Republica Moldova, implicarea directă în treburile unui stat suveran, încălcarea dreptului internaţional. Nu prea multe cere “un preşedinte de raion”?

#Transnistria

Prin această postarea vreţi să-i transmiteţi dlui Şevciuc mesajul că staţi cu ochii pe el şi că îi cunoaşteţi planurile. Dar ce aţi putea întreprinde concret pentru a-l descuraja?

Chiar credeţi că contează ceea ce cere cel pe care îl numiţi “preşedinte de raion” sau el doar creează aparenţa pretextului pentru eventuala intervenţie a celor care au interesul în menţinerea regimului transnistrean?

25martie Vitalie Marinuţa despre refuzul PL de a susţine candidatura lui Vitalie Marinuţa la postul de Ministru al Apărării în noul Guvern // vitalie.marinuta.mdîn cadrul unei postări pe blog-ul personal

…s-a dat de înţeles că în aceasta chestiune a fost încălcată legislaţia naţională, iar eu, Vitalie Marinuţa, sînt principalul vinovat, care a adus atît prejudicii politice, cît şi morale statului Republica Moldova.

La capitolul vînzării de armament ţin sa menţionez următoarele — dosarul pornit de către Procuratura Generală, la solicitarea comisiei de anchetă a Parlamentului, recent a fost clasat. Procurorii au constatat că toate procedurile legale, necesare în asemenea gen de tranzacţii, au fost respectate şi nici un prejudiciu Republicii Moldova nu i-a fost adus.

Neclare sînt şi celelalte “mai multe încălcări” […] Funcţiile vin şi pleacă, important e să rămînem oameni!

#Ministrul Apărării
25martie Alexandru Cimbriciuc despre ancheta privind vînzarea armamentului din dotarea Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul unei declaraţii pentru Omega

Consider că este o ignorare a Comisiei parlamentare care a depistat şi a spus că există încălcări. Mai există şi comisia interguvernamentală care este responsabilă […] cu siguranţă ceva nu este bine în acest proces.

…

Nici nu ştiu care puteau fi argumentele Procuraturii pentru clasare. De fapt, Procuratura urma să aducă la cunoştinţa membrilor Comisiei, să informeze plenul Parlamentului şi să discutăm în plenul Parlamentului. Comisia trebuie să se expună.

N.R. Omega: Membrul Comisiei parlamentare Securitate Naţională, deputatul PLDM, Alexandru Cimbriciuc, s-a indignat că clasarea dosarului deschis pe faptul vînzării armamentului din dotarea Armatei Naţionale Armenia pentru lipsa componentei de infracţiune şi fără a informa Comisia parlamentară specializată, este o ignorare a concluziilor deputaţilor care au depistat nereguli la efectuarea tranzacţiilor.

#vînzarea armamentului
25martie Alexandr Stoianoglo despre ancheta privind vînzarea armamentului din dotarea Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul unei declaraţii pentru Omega

Da, dosarul privind vînzarea armamentului a fost clasat din cauza lipsei componentei de infracţiune.

…

Am spus atunci şi declar şi astăzi: tranzacţia a fost realizată în limitele legislaţiei în vigoare. Nu au fost înregistrate încălcări nici în cadrul activităţii Comisiei, nici în cadrul examinării acestor materiale de către Comisia pentru Securitate.

N.R. Omega: Preşedintele Comisiei parlamentare Securitate, deputatul PDM, Alexandr Stoianoglo, a anunţat că cunoaşte despre clasarea dosarului privind vînzarea armamentului din dotarea Armatei Naţionale Armeniei, prin intermediul companiei letone “Latspeceksports” şi a insistat că “tranzacţia s-a efectuat în limitele legii”. Dosarul penal a fost intentat pe 25 aprilie 2012, după ce pe data de 5 aprilie 2012, Parlamentul a adoptat o hotărîre în acest caz, care a fost elaborată în baza raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Comisia parlamentară a constatat că lotul de armament din dotarea Forţelor Armate, a fost comercializat contrar prevederilor legale. Procuratura urma să informeze Parlamentul despre rezultatele investigaţiei. Totodată, membrii Comisiei parlamentare de anchetă, precum şi deputaţii în Parlament, nu au fost informaţi despre clasarea dosarului. Operaţiunea secretă de vînzare a armamentului din dotarea Armatei Naţionale Armeniei a avut loc în septembrie 2011. Acordul de vînzare a armamentului din dotarea Armatei Naţionale, prin intermediul firmei letone “Latspeceksports” a fost semnat de conducerea Moldovei în condiţii de maximă conspiraţie. În rezultatul tranzacţiei, o parte din armamentul vîndut (40 tone din 60 tone în total) a ajuns în Armenia. Despre tranzacţie s-a aflat doar după ce în seara zilei de 12 septembrie 2011, un avion de tip IL-76, care venea din Bengazi (Libia), a aterizat pe aeroportul Chişinău, deoarece aeroportul Mărculeşti, unde urma să ajungă, era închis pe timp de noapte. A doua zi, avionul a fost încărcat cu 40 tone de armament, din lotul total de 60 tone, restul fiind stocate pe teritoriul Republicii Moldova. Anterior s-a anunţat că figurile cheie în tranzacţia cu armament sunt vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, vicedirectorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu şi directorul aeroportului militar Mărculeşti, Sergiu Ciobanu.

#vînzarea armamentului
25martie Anatolie Gorilă despre ancheta privind vînzarea armamentului din dotarea Armatei Naţionale // Omegaîn cadrul unei declaraţii pentru Omega

Aud pentru prima dată despre clasarea acestui dosar […] Eu am solicitat în repetate rînduri informaţii la acest capitol, dar nici unul din procurori — nici fostul nici actualul, nu a venit cu o informaţie în plenul Parlamentului […] altfel decît “tăinuirea deciziilor Procuraturii Generale în dosare de rezonanţă”, această clasare nu poate fi calificată […] Miercuri (27 martie), la Comisia Securitate şi Ordine Publică am să solicit audierea procurorului general cu această informaţie.

N.R. Omega: Vicepreşedintele Comisiei parlamentare Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, Anatolie Gorilă, care a fost şi preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul tranzacţiei cu armament din dotarea Armatei Naţionale în favoarea Armeniei, şi-a exprimat indignarea faţă de decizia Procuraturii de a clasa dosarul deschis în acest caz.

#vînzarea armamentului
20februarie Vlad Filat despre activitatea pozitivă a ministrului Apărării // Unimediaîn cadrul şedinţei Guvernului

Este un acord-cadru foarte important, despre care am vorbit în diferite formate. Pe lîngă faptul că este beneficiar, Republica Moldova trebuie să şi contribuie. Acest cadru nou, care urmează să-l avem cu Uniunea Europeană, trebuie să ne facă nu doar să apreciem realizarea, dar, totodată să înţelegem că suntem parte a unui proces de gestionare a crizelor.

…

Asta înseamnă că, în continuare, trebuie să fim pregătiţi pentru a participa. La nivelul Ministerului Apărării suntem gata. Am demonstrat că avem oameni pregătiţi şi capacitate inclusiv la nivelul conducerii. Trebuie să fim gata şi la capitolul situaţii excepţionale şi poliţie, în toate domeniile.

N.R. Unimedia: Activitatea Ministerului Apărării a fost apreciată pozitiv de către premierul Vlad Filat în timpul şedinţei Guvernului. Aprecierile au venit în contextul ratificării unui acord RM-UE pentru ca statul nostru să poată participa la acţiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor. Premierul Filat a accentuat că ratificarea acordului este o realizare foarte importantă pentru Republica Moldova, întrucît va contribui la consolidarea relaţiei RM-UE în domeniul securităţi, fiind şi o prevedere expres a programului de guvernare.

#Ministrul Apărării
Suport financiar National Endowment for DemocracyCopyright © 2013–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"