despre proiect | login
avere.promis.md | adept.md | alegeri.md | partide.md
Promis
  • Evenimente
  • Promisiuni
  • Declaraţii
  • Persoane
  • Partide
  • Analitica
  • Categorii 
    • Administraţie publică
    • Combaterea corupţiei
    • Comunicaţii şi Infrastructură
    • Cultură şi Artă
    • Ecologie
    • Economie şi Finanţe
    • Educaţie şi Tineret
    • Ordine publică şi Justiţie
    • Partide şi Alegeri
    • Relaţii externe
    • Sănătate
    • Securitate şi Apărare
    • Social
    • Transnistria
11octombrie
2013

A fost adoptată Legea Nr. 250 privind regimul străinilor

A fost adoptată Legea Nr. 250 privind regimul străinilor
foto: actualitati.md

La 11 octombrie 2013 Parlamentul a votat în lectura finală proiectul de Lege Nr. 250 privind regimul străinilor. Legea prevede, inclusiv, modificări la Codul Contravenţional, care se referă la amendarea cetăţenilor străini, ce nu se înregistrează la autorităţile moldoveneşti timp de 72 de ore după intrarea pe teritoriul ţării. Potrivit modificărilor adoptate, locuitorii regiunii transnistrene ce nu deţin cetăţenie moldovenească şi străinii care vizitează Moldova inclusiv Transnistria vor fi amendaţi cu 200–400 lei, dacă nu vor respecta prevederile privind înregistrarea. La momentul adoptării legii deja fusese instalate şase birouri de control al migraţiei pe frontiera administrativă de pe Nistru în localitatea Hîrbovăţ, r-nul Anenii Noi, satul Hagimus, r-nul Căuşeni, s. Sănătăuca, r-nul Floreşti şi oraşele Dubăsari, Criuleni şi Rezina. Birourile urmau să-şi înceapă activitatea imediat după adoptarea legii menţionate, fiind prevăzute de planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Transnistria
#Transnistria • • • • • •
  • #Transnistria
  • #Parlamentul
  • #regimul străinilor
  • #Codul Contravenţional
  • #birouri de control
  • #liberalizarea regimului de vize
  • #Uniunea Europeană

Reacţia Persoanelor la subiect

Atitudinea Partidelor politice

22octombrie Anatolie Gorilă despre pericolul instalării posturilor migraţionale // Omegaîn cadrul mitingului de protest din faţa Parlamentului
Guvernarea actuală, în comun cu majoritatea parlamentară a născocit o formulă nouă prin care Moldova va fi ruptă în două părţi, o formulă prin care sunt instalate posturi migraţionale pe Nistru, o formulă prin care poliţia de frontieră va avea dreptul de patrulare pe Nistru.

…

…aceste acţiuni ale Guvernului nu au fost întîmplătoare, ci speciale, ştiind că o să avem probleme cu exportul vinurilor, au făcut-o special ştiind că zeci de mii de cetăţeni vor fi extrădaţi din Rusia, au făcut-o special ca în cel mai apropiat timp Transnistria să fie recunoscută ca stat independent.

…deputaţii din majoritatea parlamentară au declarat deschis că nu au nevoie de Transnistria, ci vor în Europa […] Deputatul Ghimpu a spus acest lucru de mai multe ori, iar deputata Guţu a spus că soarta ţării trebuie să o hotărască nu oamenii, ci elita.

…

O să fie traşi la răspundere în […] faţa legii.

#Transnistria
22octombrie Sergiu Stati despre trădare de ţară şi divizarea Moldovei pe Nistru // Omegaîn cadrul şedinţei Parlamentului, care a dezbătut moţiunea de cenzură împotriva Guvernului

Pe data de 21 iunie, deputaţii au adoptat unanim o hotărîre a Parlamentului privind situaţia din Transnistria, unde era clar formulat dezideratul care prevedea că părţile nu vor întreprinde acţiuni unilaterale care vor împiedica libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova. Astăzi însă, vedem că Guvernul, prin acţiunile sale, creează dificultăţi pentru libera circulaţie a cetăţenilor şi încalcă hotărîrea Parlamentului, votată unanim de toţi deputaţii.

#Transnistria
9octombrie Valeriu Streleţ despre controlul migraţiei prin Transnistria // Omegaîn cadrul unei declaraţii pentru Omega

Aceste puncte de control intern migraţionale activează în baza unui regulament intern al Guvernului. Adică proiectul Nr. 250 nu reglementează activitatea acestor puncte. Proiectul Nr. 250 are misiunea de a clarifica amenzile, de a stabili nişte principii foarte clare pentru străinii care intră în Moldova prin segmentul de pe teritoriul Moldovei, dar care nu poate fi controlat în totalitate de Republica Moldova şi stabileşte nişte reguli mai clare de joc […] proiectul 250 se referă la străinii care nu au cetăţenia Republicii Moldova […] Varianta finală a proiectului 250 va face referinţă la cei care domiciliază permanent pe teritoriul Transnistriei, dar nu au cetăţenia Republicii Moldova pentru care va fi un regim în general diferit, care să-i afecteze cît mai puţin.

N.R.: Au fost instalate şase birouri de control al migraţiei pe frontiera administrativă de pe Nistru, chiar dacă nu există încă o bază legislativă definitivă pentru aceste proceduri. Cele şase birouri de control al migraţiei au fost deschise în localitatea Hîrbovăţ, r. Anenii Noi, satul Hagimus, r. Căuşeni, s. Sănătăuca, r. Floreşti şi oraşele Dubăsari, Criuleni şi Rezina. Ele vor începe să funcţioneze de săptămîna viitoare, acţiunea fiind parte a planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Potrivit guvernării punctele sunt deschise pentru controlul fluxului migraţiei pe acest segment de frontieră, dar şi pentru “facilitarea” înregistrării temporare a străinilor, care intră în Moldova. Pe data de 5 iunie curent, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură Legea Nr. 250 privind regimul străinilor, inclusiv modificări la Codul Contravenţional, care prevăd amendarea cetăţenilor străini, ce nu se înregistrează la autorităţile moldoveneşti timp de 72 de ore după intrarea pe teritoriul ţării. Modificările prevăd şi amendarea locuitorilor din stînga Nistrului, care nu deţin cetăţenie moldovenească. Potrivit modificărilor adoptate, locuitorii regiunii transnistrene ce nu deţin cetăţenie moldovenească şi străinii care vizitează Moldova inclusiv Transnistria vor fi amendaţi cu 200–400 lei.

#Transnistria
3octombrie Eugen Carpov despre controlul migraţional şi excluderea sancţiunilor pentru locuitorii Transnistriei, care sunt cetăţeni ai altor state // Europa Liberăîn cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă

Am explicat că cetăţenii locuitori în regiunea transnistreană care deţin paşapoarte străine nu sunt consideraţi de noi ca cetăţeni cu regim străin. Pentru că sunt locuitori ai teritoriului Republicii Moldova. Şi am prezentat în Parlament anumite iniţiative legislative pentru ca să excludem sancţiuni administrative pentru această parte a populaţiei Republicii Moldova şi pentru a-i diferenţia de cetăţenii străini cu paşapoarte ruseşti sau ucrainene, sau ai altor state care vin în Republica Moldova din afară, adică de pe teritoriul ucrainean sau din alte ţări.

La fel, s-au discutat şi alte aspecte legate de controlul străinilor, activitatea patrulelor mobile ale poliţiei de frontieră moldoveneşti, iarăşi, prin prisma existenţei Zonei de securitate de-a lungul rîului Nistru, între malul drept şi stîng. Şi, din nou, am adus asigurări, şi am citat legislaţia care spune că aceste patrule mobile vor respecta regimul existent în Zona de securitate, pentru că acest regim este dirijat de Comisia Unificată de Control, din care face parte şi o delegaţie de la Chişinău.

…la momentul actual noi avem circa 50 la sută din populaţia din stînga Nistrului cu acte de identitate moldoveneşti. Evident că toţi aceşti cetăţeni vor putea circula, în cazul în care vom obţine regim fără viză, pe teritoriul statelor membre Schengen. Iarăşi, este o posibilitate care va fi oferită şi altor, care deocamdată, din varii motive, nu au obţinut actele de identitate dar care au dreptul conform legilor moldoveneşti să le obţină. Deci dacă le vor obţine se vor alătura celor care pot să călătorească liber în Uniunea Europeană.

#Transnistria
20septembrie Eugen Carpov despre punctele de control migraţional // Europa Liberăîn cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă

Compromisul trebuie să-l avem aici, la Chişinău, astfel ca să implementăm un mecanism care să ne ajute să avansăm pe calea îndeplinirii acelor angajamente pe care ni le-am asumat în raport cu partenerii internaţionali, pentru ca să obţinem rezultatele, şi cazul concret este regimul fără de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, în cazul călătoriilor în spaţiul european. Şi doi: ca acest mecanism să nu aducă prejudicii locuitorilor din Republica Moldova. Şi locuitori îi considerăm şi pe cei din stînga Nistrului. Eu cred că astăzi noi suntem foarte aproape de detalizarea mecanismului şi pot să vă spun că acest mecanism, într-adevăr, nu va afecta locuitorii din stînga Nistrului, indiferent de ce paşapoarte vor avea aceştia.

Dacă în prezent legea impune, deocamdată, legea care acţionează pe teritoriul Republicii Moldova, ca toţi cetăţenii străini să fie înregistraţi, să aibă permis de şedere temporară sau permanentă şi cei care nu au, şi asta se referă, în mare parte, la locuitorii din regiunea transnistreană, uneori au necazuri, atunci cînd traversează frontiera prin punctele controlate de autorităţile de la Chişinău, acum, proiectele care sunt elaborate deja şi urmează să fie prezentate Parlamentului, în perioada cînd îşi va relua activitatea, prevăd separarea clară a cetăţenilor străini în două categorii: cei care vin din afara teritoriului Republicii Moldova, adică din Ucraina, Federaţia Rusă sau din orice alt stat şi locuitorii cu paşapoarte străine din stînga Nistrului. Deci toate procedurile care le vom introduce se vor referi doar le cetăţenii străini. Cetăţenii, locuitori ai teritoriului Republicii Moldova — malul drept, malul stîng — vom fi absolviţi de aceste proceduri, de obligaţiunea de a se înregistra şi nu vor fi sancţionaţi, la momentul trecerii frontierei prin punctele controlate.

#Transnistria
17iulie Eugen Carpov despre introducerea posturilor de control migraţional // Europa Liberăîn cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă

Tiraspolul a reacţionat, din punctul nostru de vedere, exagerat la iniţiativa convenită cu Uniunea Europeană de a introduce posturile de control migraţional — o iniţiativă absolut normală care nu are interes să vină împotriva unor grupuri de cetăţeni, locuitori ai teritoriului Republicii Moldova. Este o iniţiativă care îşi are scopul pentru a controla fluxurile migraţionale care trec prin teritoriul Republicii Moldova şi se referă exclusiv la cetăţenii care vin din afara frontierelor oficial recunoscute ale statului nostru, adică de pe teritoriul ucrainean şi alte teritorii conexe. Am prezentat toate informaţiile necesare, Chişinăul manifestă totala deschidere pentru ca asemenea informaţii să fie prezentate tuturor partenerilor interesaţi şi sperăm foarte mult că aceste informaţii nu vor mai fi utilizate speculativ pentru a acoperi alte acţiuni care se întreprind în acelaşi timp. Aici evident că delegaţia de la Chişinău a pus problema adoptării unor acte pe care le considerăm neprieteneşti şi, în primul rînd, este vorba despre legea despre aşa numita frontieră a Transnistriei. Au existat reacţii oficiale din partea preşedinţiei OSCE, a Uniunii Europene, a SUA, care condamnă asemenea acţiuni unilaterale şi cu atît mai mult că aceste documente adoptate în stînga Nistrului conţin prevederi care, în cazul aplicării, ar avea consecinţe foarte grave şi imprevizibile pentru securitatea din regiune şi nu doar a Republicii Moldova.

#Transnistria
12iulie Vladimir Voronin despre interesele geostrategice ale UE în Republica Moldova şi complicaţiile cu Transnistria // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

Ţara nu este condusă nici de Guvern, nici de Parlament, nici de acest Timofti, pe care l-au făcut Preşedinte. Moldova este condusă din exterior, de funcţionarii UE. Există un grup de persoane care în fiecare zi formează agenda specială pentru actualii guvernanţi.

Moldova, ca ţară independentă şi suverană, a rămas doar în articolele Constituţiei şi în imaginaţia cetăţenilor pentru că actualii guvernanţi nu sunt independenţi şi nu acţionează în interesul cetăţenilor, ci la comanda europenilor. Cei din exterior îşi urmăresc realizarea planurilor geostrategice, acestea sunt interesele pe care le au aici, în ţara noastră. Şi complicaţiile cu Transnistria le avem tot din acest motiv, instalarea posturilor de control, verificarea şi amendarea cetăţenilor noştri din stînga Nistrului.

#Transnistria
11iulie Vasilii Şova despre consecinţele controlului migraţional la hotarul administrativ cu Transnistria // Omegaîn cadrul şedinţei Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice

Dacă […] Legea va fi adoptată, va pierde orice sens grupul format în baza hotărîrii Parlamentului din 21 iunie privind regiunea transnistreană.

…

Dacă mîine va fi adoptată Legea, despre ce consolidare a încrederii mai putem vorbi. Îndată după adoptarea acestei legi, noi vom simţi consecinţele ei în regiunea transnistreană.

N.R.: PCRM a cerut amînarea pentru cîteva luni a adoptării în lectură finală a Legii privind regimul străinilor (Legea Nr. 250), pentru a nu tensiona şi mai mult situaţia din regiunea transnistreană. Majoritatea parlamentară a adoptat în prima lectură proiectul de Lege Nr. 250 privind regimul străinilor, inclusiv modificări la Codul Contravenţional, care prevede amendarea cetăţenilor străini, ce nu se înregistrează la autorităţile moldoveneşti timp de 72 de ore după intrarea pe teritoriul ţării. Modificările prevăd şi amendarea locuitorilor din stînga Nistrului, care nu deţin cetăţenie moldovenească. Proiectul a fost elaborat de Guvernul Leancă, în pofida faptului că recent Parlamentul a adoptat Declaraţia privind reglementarea transnistreană ce condamnă inclusiv instalarea graniţelor în interiorul Moldovei. Potrivit modificărilor adoptate, locuitorii regiunii transnistrene ce nu deţin cetăţenie moldovenească şi străinii care vizitează Moldova inclusiv Transnistria vor fi amendaţi cu 200–400 lei. Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, a declarat că cele şase puncte de control al migraţiei vor fi instalate pe hotarul administrativ de pe Nistru la o dată anumită, îndată după adoptarea normelor legislative necesare. Fracţiunea PCRM s-a pronunţat categoric împotriva proiectului de lege, deoarece acesta contravine Declaraţiei Parlamentului privind Transnistria, dar şi Rezoluţiei Adunării Parlamentare a OSCE şi este o măsură provocatoare din partea Guvernului, direcţionată spre instituirea hotarului pe Nistru.

#Transnistria
10iulie Natalia Gherman despre necesitatea documentării populaţiei din regiunea transnistreană în procesul liberalizării regimului de vize cu UE // Europa Liberăîn cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă

În recomandările conţinute în Planul de Acţiuni pe liberalizarea regimului de vize sunt, de fapt, reflectate două elemente importante care şi fac parte din obligaţiunile noastre. Deci prima se referă la documentarea populaţiei care locuieşte în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, cu actele de identitate ale Republicii Moldova şi cea de a doua ţine de efectuarea unui control al fluxurilor migraţionale, în interiorul ţării. Anume în aceste două direcţii se lucrează foarte insistent. Deci există un plan de acţiuni şi fiecare instituţie responsabilă îşi cunoaşte foarte bine sarcinile formulate.

#Transnistria
6iulie Vladimir Voronin despre pregătirea recunoaşterii independenţei Transnistriei de către coaliţia de guvernare // Omegaîn cadrul unui articol dedicat “Zilei politice comune”

Nu mai există îndoieli că Guvernul Leancă are un singur scop — discreditarea cît mai rapidă a independenţei moldoveneşti şi împărţirea teritorială a Moldovei. La prima etapă — în “Moldova basarabeană bună, proeuropeană” şi “Transnistria independentă”, iar mai departe evenimentele vor avea un final şi mai dramatic.

Anume aceasta se petrece în faţa noastră. Cică, pentru atingerea unui scop nobil, în goana după regimul liberalizat de vize între Moldova şi UE, Guvernul Leancă începe să introducă controlul vamal şi de grăniceri pe Nistru, provocînd Tiraspolul la acţiuni adecvate. Dacă Moldova introduce regim de graniţă şi vamă cu Tiraspolul, aceasta înseamnă nici mai mult nici mai puţin decît recunoaşterea independenţei Transnistriei. O asemenea trădare societatea moldovenească încă nu a văzut! Tiraspolul, bineînţeles, răspunde cu aceeaşi monedă, introducînd hotar de partea sa. Nu rămîne în urmă nici Chişinăul, cumpărînd deschis aparatajul necesar pentru echiparea hotarului nistrean şi încheind un Acord militar cu Bucureştiul.

Ba mai mult, construind cortina de fier pe Nistru, Chişinăul provoacă Ucraina şi Rusia să introducă regim de vize cu Moldova. Şi dacă e să vorbim sincer, partea moldovenească într-atît de neprofesionist şi în regim de trădare a dus tratativele cu UE, că, fără un regim de vize cu ţările membre ale CSI, Bruxelles-ul nu va accepta regimul liberalizat de vize. Cerinţa UE sună scurt şi clar: hotarul de Est trebuie să fie securizat şi acest hotar trebuie trasat pe Nistru.

#Transnistria
5iulie Eduard Muşuc despre posibilitatea extinderii competenţelor Misiunii EUBAM // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

Vă sugerăm să examinaţi posibilitatea extinderii competenţelor Misiunii EUBAM, care poate exercita monitorizare şi controlul asupra migraţiei, în loc să instalaţi posturi de control şi vamă în interiorul Republicii Moldova.

…extinderea competenţelor Misiunii EUBAM ar putea fi o soluţie de compromis, care ar putea asigura consolidarea securităţii la frontieră, fără a separa raioanele de est de restul teritoriului, divizînd astfel Moldova.

…aceste modificări, dacă vor fi votate, ar putea să pună în pericol integritatea ţării.

N.R.: Parlamentul a examinat la 5 iulie 2013 proiectului de lege privind modificarea Codului Contravenţional, modificare ce prevede amendarea cetăţenilor străini, ce nu se înregistrează la autorităţile moldoveneşti timp de 72 de ore după intrarea pe teritoriul ţării. Modificările prevăd şi amendarea locuitorilor din stînga Nistrului, care nu deţin cetăţenie moldovenească. Proiectul a fost elaborat de Guvernul Leancă, în pofida faptului că recent Parlamentul a adoptat Declaraţia privind reglementarea transnistreană ce condamnă inclusiv instalarea graniţelor în interiorul Moldovei. Potrivit modificărilor adoptate, locuitorii regiunii transnistrene ce nu deţin cetăţenie moldovenească şi străinii care vizitează Moldova inclusiv Transnistria vor fi amendaţi cu 200–400 lei.

#Transnistria
5iulie Dorin Recean despre modificarea legislaţiei privind regimul străinilor în Republica Moldova şi instaurarea posturilor migraţionale // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Punctele de control sunt implementate pentru ca să faciliteze experienţa străinilor care vin în Republica Moldova prin segmentul transnistrean. Cetăţeanul străin trebuia şi pînă acum, în termen de 72 de ore de la intrarea în ţară să meargă la Biroul de Migraţie şi Azil sau la un biroul al Î.S. “Registru” şi să-şi înregistreze şederea. Atunci cînd străinii nu se înregistrează, la ieşire sunt amendaţi. Astăzi amenda este de o mie de lei. Pentru a micşora această incidenţă, opţional, orice cetăţean străin se poate înregistra la punctul intern de control. Niciun cetăţean nu va fi stopat la aceste puncte de control. Serviciul este opţional.

#Transnistria
5iulie Grigore Petrenco despre modificarea legislaţiei privind regimul străinilor în Republica Moldova şi instaurarea posturilor migraţionale // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Proiectul de Lege Nr. 250, de facto instituie o graniţă pe Nistru. Aceasta este cu adevărat o infracţiune, o infracţiune contra poporului, împotriva statalităţii şi Constituţiei. Circa 150–200 mii cetăţeni, care trăiesc pe malul stîng al Nistrului şi nu au paşapoarte moldoveneşti, peste 90 de zile se vor afla ilegal în propriile case şi pe pămîntul de baştină.

Noi avertizăm astăzi că toate posturile vor fi atacate de către cetăţeni, de pe ambele maluri ale Nistrului. Nu vom permite să fie creată o frontieră de stat pe Nistru.

#Transnistria

Sunteţi împotriva controlul migraţional sau sunteţi împotriva propunerii concrete a Guvernului?

Care este propunerea Dvs. referitoare la controlul migraţional?

Dacă credeţi că nu este necesar controlul migraţional prin segmentul transnistrean, atunci de ce ar trebui să existe controlul pe alte segmente?

4iulie Iurie Muntean despre instaurarea hotarului pe Nistru // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

În pofida tuturor încercărilor să camuflaţi prevederile acestui document, trebuie să recunoaşteţi că veţi instala astfel frontiera pe Nistru, iar acest lucru se face la comanda Uniunii Europene. Ştim că se vrea provocarea unui conflict pe teritoriul Moldovei în luna august-septembrie.

N.R.: Dezbaterile au avut loc pe marginea proiectului de lege propus de Guvern, care presupunea introducerea amenzilor pentru cetăţenii care intră în Moldova prin regiunea transnistreană, precum şi pentru locuitorii din raioanele de Est ale ţării care nu deţin cetăţenie moldovenească, şi nu-şi înregistrează şederea pe teritoriul Republicii Moldova.

#Transnistria
4iulie Artur Reşetnicov despre instaurarea hotarului pe Nistru // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

…documentul ascunde instituirea frontierei pe Nistru şi divizarea ţării. Se propune instalarea punctelor de filtrare, de migraţie. Nu este altceva decît conturarea ascunsă a frontierei pe Nistru, se urmăreşte divizarea Moldovei pe Nistru. Este alarmant, documentul nu a fost nici măcar avizat la Comisia permanentă de securitate.

N.R.: Dezbaterile au avut loc pe marginea proiectului de lege propus de Guvern, care presupunea introducerea amenzilor pentru cetăţenii care intră în Moldova prin regiunea transnistreană, precum şi pentru locuitorii din raioanele de Est ale ţării care nu deţin cetăţenie moldovenească, şi nu-şi înregistrează şederea pe teritoriul Republicii Moldova.

#Transnistria
4iulie Grigore Petrenco despre sancţiunile împotriva locuitorii Transnistriei pentru încălcarea regulilor de şedere pe teritoriul Republicii Moldova // Omegaîn cadrul şedinţei plenare a Parlamentului

Dvs propuneţi să amendaţi cetăţenii regiunii transnistrene, care nu sunt cetăţeni ai Moldovei şi care nu au părăsit Moldova peste 90 de zile. De fapt, Dvs impuneţi 200 mii de persoane care locuiesc în Transnistria să părăsească ţara. Şi dacă nu vor achita amenzile, atunci ce se întîmplă.

…

Dacă nu au paşaport moldovenesc şi au doar paşapoarte ruseşti sau ucrainene dar locuiesc în stînga Nistrului, aceştia vor fi impuşi să părăsească ţara.

N.R.: În timpul dezbaterilor parlamentare, fracţiunea PCRM a cerut ca viceministru de Interne să părăsească tribuna centrală a Parlamentului, pe motiv că induce opinia publică în eroare. PCRM a insistat că proiectul are menirea să divizeze Republica Moldova, întrucît art.333 din Codul Contravenţional în noua redacţie prevedea amendarea locuitorilor din stînga Nistrului. Prevederile modificărilor la Codul Contravenţional, se referă la cetăţenii străini sau apatrizii, care sunt obligaţi la intrarea în ţară să se înregistreze la structurile abilitare în timp de 72 de ore şi vor avea dreptul să stea pe teritoriul Moldovei doar 90 de zile pe an.

#Transnistria
28iunie Dumitru Diacov despre controlul migraţiei prin Transnistria // Omegaîn cadrul unei declaraţii de presă

…trebuie să existe un control şi o evidenţă a circulaţiei populaţiei […] Noi avem multe cazuri de contrabandă, de trecere a mărfurilor peste Nistru, evidenţa aceasta trebuie realizată. Cine aduce contrabanda, nu cetăţenii? Trebuie să existe un control. Doar nu vreţi să cumpăraţi marfă alterată venită de undeva prin contrabandă.

…

Toţi cetăţenii noştri trec prin filtru, prin fel de fel de controale, pe unii chiar îi întorc înapoi, inclusiv deputaţii. Nu cred că din această parte a Nistrului există contrabandă în Transnistria, nu prea am auzit de acest lucru. Dacă Guvernul face un efort ca să creeze condiţii ca această contrabandă să nu existe, eu cred că este un lucru normal […] poliţia are dreptul să controleze.

…

Dacă vreţi ca în ţară să fie regulă, trebuie să acceptaţi ca cetăţenii Republicii Moldova să aibă asupra sa documente, să fie legitimaţi atunci cînd este necesar.

N.R.: Guvernul a remis Parlamentului un proiect de lege privind modificarea Codului Contravenţional care prevede că nedeclararea de către cetăţenii străini şi apatrizi la autorităţile competente în termenul stabilit de lege, despre faptul intrării pe teritoriul Republicii Moldova prin segmentul de frontieră moldo-ucrainean, necontrolat de autorităţile de la Chişinău, se pedepseşte cu amendă variind între 200 şi 400 de lei. Potrivit viceministrului de interne Dumitru Ursachi, această condiţie vine de la structurile europene şi se referă şi va avea efecte şi asupra locuitorilor din stînga Nistrului care nu posedă cetăţenie moldovenească şi care nu s-au înregistrat la organele competente în termen de 90 de zile de la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova.

#Transnistria
21iunie Eugen Carpov despre instalarea ghişeelor pentru controlul migraţional prin segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Nu există nicio graniţă administrativă. Există o linie administrativă care separă malul drept de malul stîng, care separă regiunea transnistreană care a instituită temporar, convenţional, ca urmare a conflictului din ’92. Acum nu sunt nici puncte vamale, din grănicereşti, sunt doar nişte puncte de control migraţionale. Orice stat examinează cetăţenii străini care intră şi ies de pe teritoriu. În Republica Moldova, din cauza că temporar nu controlăm o porţiune de frontieră, există posibilitatea ca cetăţenii străini să intre şi să părăsească Republica Moldova fără ca autorităţile în mod legal să cunoască despre prezenţa dînşilor pe teritoriului statului.

…

Şi acum sunt lucrători ai poliţiei sau a poliţiei rutiere. Vor fi persoane civile care vor avea legătura prin internet cu baza de date centrală şi vor oferi posibilitate cetăţenilor străini, care intră în ţară prin regiunea transnistreană, să se înregistreze. Altfel, aceştia ar trebui să se înregistreze timp de 72 de ore, la alte centre stabilite la Chişinău, Bălţi, etc.

…

Vor fi examinate paşapoartele. Datele vor fi introduse automat, prin scanare, în baza de date. După care, cetăţenii străini nu vor mai trebui să se ducă la alte instituţii ca să se înregistreze. Dacă nu vor merge la ghişee, vor fi nevoiţi să meargă la alte instituţii de la Chişinău.

…

Spre regret, reacţia nu a fost una constructivă, aşa cum ne-am aşteptat.

N.R: Autorităţile moldovene au decis să amplaseze noi puncte vamale pe linia administrativă care separă malul stîng al Nistrului, de cel drept. Decizia a fost întîmpinat ostil de către Tiraspol, deşi aceste ghişee vin în ajutor cetăţenilor străini care intră în Republica Moldova, din Ucraina, prin segmentul transnistrean de frontieră. Potrivit afirmaţiilor viceprim-ministrilui pentru Reintegrare, Eugen Carpov, aceste acţiuni se încadrează în agenda Republicii Moldova de securizare a frontierei şi a planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE. De-a lungul liniei administrative care separă regiunea transnistreană de restul teritoriului Republicii Moldova urma să fie amplasate 6 ghişee, fără ca înregistrarea să fie una obligatorie, serviciul fiind gratuit.

#Transnistria
Suport financiar National Endowment for DemocracyCopyright © 2013–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"