despre proiect | login
avere.promis.md | adept.md | alegeri.md | partide.md
Promis
  • Evenimente
  • Promisiuni
  • Declaraţii
  • Persoane
  • Partide
  • Analitica
  • Categorii 
    • Administraţie publică
    • Combaterea corupţiei
    • Comunicaţii şi Infrastructură
    • Cultură şi Artă
    • Ecologie
    • Economie şi Finanţe
    • Educaţie şi Tineret
    • Ordine publică şi Justiţie
    • Partide şi Alegeri
    • Relaţii externe
    • Sănătate
    • Securitate şi Apărare
    • Social
    • Transnistria
2015 decnoioctsepaugiuliunmaiaprmarfebian
2014 decnoioctsepaugiuliunmaiaprmarfebian
2013 dec-ian

Declaraţiile politicienilor

Declaraţiile membrilor partidelor politice

Declaraţii din decembrie 2014

29decembrie Dumitru Diacov despre intransigenţa PL la negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Eu îmi doresc ca liberalii să fie mai constructivi, să caute soluţii împreună cu noi. Eu le-aş da un sfat liberalilor — să nu încerce să speculeze… Liberalii trebuie să declare că nu acceptă şi să se ducă în opoziţie. Republica Moldova are nevoie de o guvernare.

Se face numai speculaţii pe tematică europeană. Noi vrem o guvernare moldovenească, cu strategie europeană. Noi trebuie să decidem soarta coaliţiei în Parlament şi soarta Executivului… Nu trebuie să atingem funcţia de preşedinte. La preşedinte expiră termenul în 2016. Coaliţia se va aduna şi vom discuta pe parcurs.

#coaliţia de guvernare

Nu credeţi că responsabilitatea pentru impasul negocierilor porneşte de la nedorinţa PDM de a desfăşura referendumul privind alegerea directă a şefului statului în ziua alegerilor parlamentare?


PDM poartă responsabilitatea pentru criza în procesul de negocieri provocată de invocarea de către PL a partajării şi a funcţiei de şef al statului. Dacă PDM ar fi acceptat propunerea PLDM de desfăşurare a unui referendum privind alegerea directă a Preşedintelui în ziua alegerilor parlamentare (30.11.14), aşa cum prevăd şi documentele oficiale ale PDM, acum nu ar fi existat acest impediment care a fost previzibil şi care s-a manifestat în permanenţă, după toate alegerile parlamentare.

Dacă PDM este o formaţiune responsabilă, aceasta ar putea ceda PL-ului funcţia de Preşedinte de Parlament şi ar înlătura astfel impedimentul legat de problema alegerii şefului statului în procesul de negocieri privind constituirea coaliţiei de guvernare. În acest fel, PDM şi-ar lăsa sieşi posibilitatea de a înainta candidatura de şef a statului la momentul potrivit în martie 2016.

22decembrie Iurie Leancă despre necesitatea unor abordări noi în procesul de negocieri privind crearea coaliţiei de guvernare // Teleradio-Moldovaîn cadrul emisiunii “Moldova în direct” de la Moldova 1

Dacă pînă acum nu am prea reuşit să avansăm prea mult prin formulele propuse pentru negociere, poate ar fi cazul să găsim un alt cadru de negociere. (…) Documentul de creare a noii coaliţii trebuie să fie unul detaliat. Pe de altă parte, poate ar fi bine să ne conducem de vorba lui Napoleon care zicea: să ne angajăm în luptă şi apoi mergem noi pînă la cîştig. Nu cred că trebuie să găsim acum soluţii pentru toate problemele. Cel puţin să avem această înţelepciune — să creăm Guvernul, să stabilim priorităţile cheie, acţiunile, etc… Dacă tot am zis noi că vrem soluţii europene, dacă tot aceste partide sunt afiliate unor familii europene: PLDM la Partidul Popular European, PD la internaţionala socialistă, PL cu grupurile partidelor liberale — de ce nu am putea să invităm experţi din partea fiecărui grup ideologic şi politic, să ne ajute să depăşim cît mai rapid aceste probleme. Nu este vorba de o impotenţă a noastră de a rezolva de unii singuri, dar dacă tot nu reuşim să ştiţi că nu am fi primii care ar face acest lucru. Şi pe ucraineni i-au ajutat.

#coaliţia de guvernare

Apoi de ce nu invitaţi experţi din partea fiecărui grup ideologic şi politic european, să ajute în crearea coaliţiei de guvernare?

22decembrie Marc Tkaciuk despre dorinţa PCRM de a coaliza cu partidele democratice // Infotagîn cadrul unui interviu pentru Infotag

PCRM, totuşi, a decis să coopereze cu acest regim [guvernarea actuală], fără a înainta condiţii, cerinţe, măcar ceva asemenea celor 10 principii înaintate de Iurie Roşca comuniştilor în 2005. Nimic asemănător! Doar rugăminţi de a fi acceptaţi în cercul lor. O văicăreală continuă de a le da măcar ceva — de la Compania teleradio de stat pînă la Curtea de Conturi.

#coaliţia de guvernare
22decembrie Dorin Chirtoacă despre mersul negocierilor pentru crearea coaliţiei de guvernare // publika.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

Numai pe mine mă întrebaţi, alţii unde sunt, negociază? Nu am mai avut întîlniri. Nu este vorba de un blocaj. Pur şi simplu nu au mai avut loc discuţii la nivel de grup de negocieri. (…) Modul în care s-au derulat la noi lucrurile pînă în prezent, procesul discuţiilor, sunt ca în balada Mioriţa. (…) Dacă cineva doreşte să facă alianţă cu comuniştii, să facă. PL nu vede nicio alianţă cu PCRM.

#coaliţia de guvernare
22decembrie Marc Tkaciuk despre lupta din interiorul PCRM care va determina apariţia unui nou proiect politic // Infotagîn cadrul unui interviu pentru Infotag

Mi-aş dori să spun nu, dar voi răspunde altfel. Nu cred că acest regim va permite înregistrarea, instituirea unui nou proiect politic, unui partid nou. Formaţiunea nu va fi înregistrată, iar orice iniţiatori din start vor fi acuzaţi de extremism şi prietenie cu Ben Laden. Aceasta este realitatea. Am o poziţie sceptică faţă de asemenea formulare a întrebării. Cît de dificilă nu ar fi lupta din PCRM, această luptă trebuie cîştigată. În partid s-au adunat oameni excepţionali, politicieni străluciţi la nivel regional şi naţional. Chiar de nu sunt reprezentaţi în actualul Parlament, chiar de liderii partidului sunt trădători, situaţia nu trebuie lăsată în voia sorţii. Sunt sigur că anume cu victoria comuniştilor în PCRM va începe înfrîngerea întregii junte moldoveneşti. Aceasta este logica luptei politice şi nu văd alta. Cel puţin la moment.

#PCRM
22decembrie Valeriu Munteanu despre condiţiile PL pentru formarea coaliţiei de guvernare // IPNîn cadrul emisiunii “În Profunzime” de la ProTV, citat de IPN

Există mai multe probleme care ridică semne de întrebare şi asupra cărora trebuie să punem punctul pe “i”. Este vorba de problema concesionării aeroportului, mecanismul de alegere a şefului statului şi comasarea instituţiilor ministeriale. Numărul ministerelor trebuie redus de la 16 la 13, iar agenţiile — desfiinţate şi reorganizate în departamente în cadrul ministerelor de profil. Astfel “Moldsilva” să fie inclusă în cadrul Ministerului Mediului, Biroul Relaţii Interetnice — la Ministerul Culturii. Optăm şi pentru comasarea vămii cu fiscul.

#coaliţia de guvernare
22decembrie Iurie Leancă despre importanţa investigării atacurilor raider de la Banca de Economii // deschide.mdîn cadrul emisiunii “Moldova în direct” de la Moldova 1, citat de deschide.md

Dacă va trebui vreodată să aleg între funcţia de prim-ministru şi investigaţia de la BEM, atunci cu siguranţă aş alege această experiză. Dacă de data asta nu vom face regulă cetăţenii noştri vor pierde orice încredere în instituţiile statului, în formaţiunile politice şi în liderii de partid.

#Banca de Economii
19decembrie Artur Reşetnicov despre criza post-electorală în care s-a pomenit Moldova // IPNin cadrul emisiunii “Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova, citat de IPN
Originalul

Parlamentul nu mai funcţionează de jumătate de an. Ţara intră în noul an fără buget. De fapt, nu e doar o criză politică, ci şi una social-economică.

Парламент не работает полгода. Страна вступает в новый год без бюджета. На самом деле, у нас не только политический кризис, но и социально-экономический кризис.

#bugetul de stat

Întîrzierea adoptării bugetului de stat nu este o noutate pentru Moldova, bugetul fiind adoptat în mulţi ani cu întîrziere. Într-adevăr, bugetul trebuia adoptat de Parlament pînă la data de 5 decembrie (conform Legii 847/ 1996 privind sistemul bugetar si procesul bugetar), dar întîrzierea adoptării nu înseamnă neapărat criză. În cazul în care legea bugetară anuală nu este adoptată şi publicată pînă la 31 decembrie, finanţarea cheltuielilor pentru anul curent se efectuează lunar în mărime de a douăsprezecea parte din suma cheltuielilor prevăzute pentru anul bugetar precedent. În această situaţie nu putem vorbi despre riscul unei crize social-economice la începutul anului 2015.

18decembrie Vlad Filat despre principalul obiectiv post-electoral — necesitatea consolidării societăţii // Unimediaîn cadrul unui interviu pentru Unimedia

Situaţia este complicată şi cînd spun acest lucru am în vedere, în primul rînd, faptul că rezultatele alegerilor parlamentare au demonstrat că societatea noastră este una divizată. Să ştiţi că aceasta este o mare problemă, eu aş zice chiar că e principala problemă cu care ne confruntăm în prezent… avem nevoie de unitate, avem nevoie să consolidăm societatea în jurul unor scopuri comune.

…

Ştiţi cîte bătălii am dat cu comuniştii de-a lungul anilor şi ştiţi prea bine care a fost miza acestora! Dar, reieşind din realităţile pe care le avem astăzi, cred că e nevoie de un dialog serios şi responsabil cu cei din Partidul Comuniştilor, trecînd peste divergenţele de ordin ideologic. Acest dialog e necesar pentru a realiza obiectivul de care am vorbit mai sus — consolidarea societăţii, asigurarea unităţii ei. Natura acestui dialog cu PCRM trebuie definită foarte clar şi abordată cu maximă seriozitate şi responsabilitate.

…

Partidul Socialiştilor nu e un partid de opoziţie, ci unul străin, pentru că reprezintă interese străine în Republica Moldova. Cei care promovează federalizarea Republicii Moldova, cei care sunt împotriva integrării europene, cei cărora nu le pasă de interesele reale ale cetăţenilor — nu au cum să contribuie la consolidarea societăţii.

#alegeri parlamentare

Liderul PLDM pledează pentru consolidarea societăţii doar cu participarea PCRM, nu şi cu participarea PSRM care reprezintă aproximativ ¼ din societate. Această consolidare selectivă dă de bănuit că adevăratul scop al PLDM este de a avea un potenţial substituent în procesul de negocieri pentru a combate intransigenţa PL.

18decembrie Vlad Filat despre desfăşurarea negocierilor în vederea creării coaliţiei de guvernare // Unimediaîn cadrul unui interviu pentru Unimedia

Atunci cînd am început procesul de negocieri, am avut o înţelegere de principiu: obiectivul nostru este crearea unei coaliţii funcţionale, care să asigure Moldova cu o guvernare eficientă, dar nu apariţia în public şi încercarea de a transpune responsabilitatea pe umerii cuiva, urmărind anumite interese politice… Am convenit că vom comunica doar mesaje coordonate în comun… Cei care nu o respectă, nu fac decît să îngreuneze şi mai mult procesul de negocieri. Pentru că orice încercare de a arăta cu degetul spre cineva, de a condiţiona sau de a face pe cineva vinovat de ceva — doar blochează negocierile.

Am declarat şi anterior şi acum repet: pe mine nu mă interesează funcţiile, ci ca să avem o guvernare funcţională, care să realizeze inclusiv şi obiectivul de consolidare a societăţii despre care am vorbit mai sus. Aceasta este poziţia mea, iar speculaţiile care se fac, pur şi simplu, nu mă interesează… Contează nu viteza negocierilor, ci calitatea acestora.

#coaliţia de guvernare

Dacă aţi decis să purtaţi negocierile cu uşile închise, cum vom afla cine este responsabil pentru eventuala tergiversare a acestora?

18decembrie Igor Dodon despre situaţia financiară din Rusia şi sancţiunile impuse de Occident // dodon.mdîn cadrul unei postări pe blog-ul personal

Trebuie să înţelegem că situaţia dificilă din Federaţia Rusă, căderea rublei, speculaţille de pe piaţa valutară sunt cauzate direct de sancţiunile impuse de Occident şi scăderea preţului la petrol. (…) Pentru a păstra monopolul puterii în lume, Occidentul încearcă să utilizeze aceleaşi instrumente care au fost utilizate şi în anii 1980, cînd a fost distrusă Uniunea Sovietică (începînd cu 1980 şi pînă în 1986 preţul la petrol a scăzut de la cca 100$/barelul pîna la cca 30$). Le va reuşi şi acum sa îngenuncheze Rusia? Nu cred…Comparativ cu conducerea de atunci (Gorbaciov), acum Rusia este condusă de o echipă de statalişti convinşi, în frunte cu V.V. Putin, poporul rus este mult mai consolidat şi mai patriotic orientat decît acum un sfert de veac. Lecţia de atunci a fost însuşită bine de ruşi.

#Federaţia Rusă
16decembrie Vladimir Voronin despre popularitatea sa în calitate de preşedinte al ţării în comparaţie cu popularitatea actualului preşedinte // realitatea.mdîn cadrul emisiunii “Честно говоря” de la Realitatea TV

Am plecat din postul de preşedinte în anul 2009 şi aveam atunci un rating mai mare de 70%, însă actualul preşedinte are un rating de doar 2.8 sau 3%.

#Preşedinte

Această declaraţie este contestabilă, dat fiind faptul că ratingurile prezentate nu corespund cu datele Barometrului Opiniei Publice.
În anul 2009, cînd Vladimir Voronin era preşedinte al Republicii Moldova, circa 48,4% dintre cetăţeni indicau că aveau o oarecare încredere şi foarte multă încredere în Vladimir Voronin. Această cifră este mult mai mică decît cifra insinuată în această declaraţie de Vladimir Voronin (de 70%).
De asemenea, popularitatea preşedintelui curent Nicolae Timofte este de 25%, o cifră considerabil mai mare decît cea indicată de Vladimir Voronin în interviu (de 3%).

16decembrie Vladimir Voronin despre disponibilitatea sa de a deveni Preşedinte al RM // realitatea.mdîn cadrul emisiunii “Честно говоря” de la Realitatea TV

Acestei ţări îi trebuie o persoană care are experienţă, ştie să pună lucrurile bine la punct. (…) Dacă mi s-ar propune, eu nu voi refuza şi voi mulţumi poporului pentru această încredere. Va fi corect dacă o să-mi propună această funcţie, deoarece eu am experienţa şi practica necesară.

#Preşedinte
15decembrie Mihai Ghimpu despre renunţarea la funcţii în schimbul menţinerii cursului european // Timpulîn cadrul unui interviu pentru Ziarul “Timpul”

Eu am spus că prioritatea PL nu sunt funcţiile, ci cursul european. Şi dacă unii cred că le aparţine totul, fiindcă au mai multe mandate, noi putem să renunţăm la funcţii, ca să nu punem la bătaie cursul european. Însă această variantă nu poate funcţiona, deoarece, dacă unul dintre noi va face o prostie, lumea va crede că toţi am făcut-o. A guverna înseamnă a avea funcţii.

#coaliţia de guvernare
15decembrie Mihai Ghimpu despre alegerea preşedintelui ţării cu 51 voturi // Timpulîn cadrul unui interviu pentru Ziarul “Timpul”

RM este un stat parlamentar şi cred că trebuie să menţinem acest statut. (…) PL propune să organizăm un referendum pentru a reduce numărul voturilor necesare pentru alegerea şefului statului de la 61 pînă la 51, dacă vrem să păstrăm cursul nostru european.

#Preşedinte
15decembrie Mihai Ghimpu despre alegerea directă a şefului statului de către popor // Timpulîn cadrul unui interviu pentru Ziarul “Timpul”

Dacă acceptăm alegeri directe [pentru alegerea Preşedintelui ţării], vom pierde cursul european. Haideţi să fim treji la minte! Eu şi PL nu vom face jocul Moscovei. Ştiu că aici merg împotriva voinţei multor oameni, dar alegerea preşedintelui de către cetăţeni înseamnă şi schimbarea atribuţiilor preşedintelui. Noi şi aşa nu ne prea înţelegem, de ce să creăm încă o putere în stat? Ce a cîştigat RM din faptul că a avut doi preşedinţi aleşi de cetăţeni? Avem oameni fericiţi, copii sănătoşi, suntem membri ai UE?

#Preşedinte
15decembrie Mihai Ghimpu despre Vladimir Voronin ca un politician care îşi iubeşte ţara // Timpulîn cadrul unui interviu pentru Ziarul “Timpul”

Eu consider că Voronin are şi ceva suflet. El e antiromân, dar îşi iubeşte pămîntul, fapt confirmat prin nesemnarea memorandumului Kozak. Şi prin faptul că, imediat cum a aflat despre “Antifa” şi de ceilalţi din jurul lui, s-a debarasat de ei. Asta demonstrează că Voronin iubeşte cît de cît acest pămînt, numai că vede lucrurile diferit, cu ochii ocupantului.

#Vladimir Voronin
15decembrie Dorin Chirtoacă despre excluderea posibilităţii de participare a Partidului Comuniştilor la guvernare // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Din punctul nostru de vedere, majoritatea parlamentară deja a fost anunţată — PLDM, PD şi PL. (…) Participarea PCRM la guvernare, din punctul nostru de vedere, nu este o ieşire din situaţie. Dimpotrivă, ar fi o compromitere a parcursului european.

#coaliţia de guvernare
13decembrie Vladimir Voronin despre condiţiile în care PCRM ar colabora cu viitoarea coaliţie de guvernare // realitatea.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

Partidul Comuniştilor va coopera cu partidele care se vor afla la guvernare, dar în baza unor condiţii, aşa cum s-a întâmplat în 2005. Noi trebuie să avem instituţii precum Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Curtea de Conturi şi Comisia Electorală Centrală.

#coaliţia de guvernare
9decembrie Ion Ceban despre limitarea dreptului la vot // alegeri.mdîn cadrul unei acţiuni de protest

Ei [guvernarea] au făcut totul pentru ca 700 de mii de cetăţeni ai RM în Rusia să nu poată vota, pentru ca pensionarii să nu poată vota în baza paşapoartelor de tip sovietic.

#alegeri parlamentare

Această declaraţie este îndoielnică. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 în Federaţia Rusă au fost deschise mai multe secţii de votare decît la alegerile parlamentare precedente — 5 în comparaţie cu 4 secţii de votare în 2010. La alegerile din 2014 în Federaţia Rusă au votat în total 9524 alegători.

De asemenea, pensionarii au avut posibilitatea de a vota în cadrul alegerilor la prezentarea unui act de identitate valid. Pentru această categorie de cetăţeni s-a dispus începînd cu aprilie 2014 eliberarea prioritară şi gratuită a buletinelor de identitate în locul paşapoartelor de tip sovietic. La mijlocul lunii septembrie 2014 fuseră deja eliberate peste 128 de mii de buletine iar alţi circa 35 de mii de cetăţeni mai deţineau paşapoarte de tip sovietic, ceea ce reprezintă 0,58% din populaţia peste vîrsta aptă de muncă (57/62+ ani).

8decembrie Mihai Ghimpu despre angajamentul depolitizării şi reformării unor instituţii în procesul de constituire a coaliţiei de guvernare // Unimediaîn cadrul emisiunii “În Profunzime” de la Pro TV, citat de Unimedia

Noi acum trebuie să ne aşezăm şi să vedem cum să reformăm instituţiile ca să aducă folos, dar să nu le avem doar la număr. Atunci am insistat ca Procuratura să revină PL. O dată ce instituţiile nu sunt independente, aparţin cuiva, nu pot aparţine toate unuia sau altuia. Lucrurile nu s-au schimbat. Înseamnă că trebuie să adoptăm altă lege şi să facem reformă. Instituţiile de drept trebuie să fie independente, să nu depindă de niciun partid politic. Noi vom insista asupra reformei, nu ca instituţia să revină PL-ului. Instituţiile să revină la locul în care se cuvine într-un stat de drept şi democratic.

#coaliţia de guvernare

Merită remarcat progresul în atitudinile PL faţă de instituţiile de drept. În 2010 PL a fost unul dintre promotorii ideii folosirii instituţiilor de drept în calitate de “pîrghii” în procesul de guvernare. Acordul de constituire a AIE-2 prevedea în mod expres distribuirea funcţiilor de interes public deosebit, inclusiv a organelor de ocrotire a normelor de drept între formaţiunile constituente. Actualmente se remarcă înţelegerea faptului că acest gen de distribuire este păgubos, întrucît după numirea în funcţii cei care au obţinut acoperirea politică a PL au nimerit sub influenţa PDM. De exemplu, PL i-a revenit dreptul de a numi guvernatorul BNM iar ulterior şi preşedintele CNI. Actualmente liderul PL declină responsabilitatea pentru activitatea acestor instituţii care poartă o anumită responsabilitate pentru criza sistemului bancar, declararea inadecvată a proprietăţilor înalţilor demnitari, etc. — lucruri criticate de către PL.

8decembrie Mihai Ghimpu despre principiul de repartizare a funcţiilor în viitoarea alianţă // Unimediaîn cadrul emisiunii “În profunzime” de la Pro TV, citat de Unimedia

Avem trei funcţii în stat: premier, preşedinte de Parlament şi preşedintele ţării. Avem trei partide care vor fi la guvernare. Noi zicem aşa: să aplicăm practica europeană. Cel care a obţinut cele mai multe mandate — alege primul, pe urmă al doilea şi al treilea. La fel şi cu ministerele: În primul rînd va fi acceptul de a merge pe cale europeană. Începem cu criteriile şi apoi repartizăm ministerele.

#coaliţia de guvernare
8decembrie Dorin Chirtoacă despre crearea viitoarei coaliţii de guvernare // Unimediaîn cadrul unei declaraţii de presă

Acest proces [de constituire a coaliţiei de guvernare] va dura probabil cîteva zile, poate chiar săptămîni. (…) Nu se pune în discuţii împărţirea funcţiilor. PL-ul nu pretinde la funcţii aşa cum s-a încercat să se insinueze în ultimul timp.

#coaliţia de guvernare

Această declaraţie este contradictorie. Într-o emisiune TV, liderul PL Mihai Ghimpu, a recunoscut repartizarea funcţiilor în cadrul coaliţiei în baza unor principii.

5decembrie Vlad Filat despre pericolul reprezentat de Igor Dodon şi Renato Usatîi // Timpulîn cadrul unui interviu pentru Ziarul “Timpul”

Sunt periculoase aceste posibile destabilizări, care pot fi puse în aplicare de trădătorii de neam, cum ar fi Dodon sau cum ar fi un criminal de-alde Usatîi. (…) Renato Usatîi nu este un proiect politic, ci un proiect mixt al serviciilor secrete ruseşti cu implicarea lumii criminale. El a fost conceput şi lansat în Moldova cu obiectivul foarte clar de a destabiliza situaţia de la noi, inclusiv, dacă ar fi fost cazul, şi cu utilizarea armelor. Şi asta nu este glumă.

#Renato Usatîi
5decembrie Vlad Filat despre Igor Dodon ca fiind şantajabil şi periculos // Timpulîn cadrul unui interviu pentru Ziarul “Timpul”

După cum [Igor Dodon] a vîndut şi vinde în continuare ţara, pot presupune că el este în stare de orice. Dar nu cred că i s-a oferit tot acest sprijin fără a fi şantajabil. Nu cred că Moscova nu şi-a luat măsurile necesare înainte de a-l finanţa şi de a-l fotografia la colţ de masă, alături de Putin. (…) Să nu creadă cineva că i-au pus lui Dodon steluţa în frunte, l-au paraşutat în parlament, şi cu asta s-a terminat. Nu, el va avea suport încontinuu, financiar şi logistic, va fi consultat de cei mai buni experţi, va spune cît de bună e Rusia, va rezolva anumite probleme ale oamenilor, dar totodată va destabiliza situaţia în RM pe anumite segmente.

#Igor Dodon
3decembrie Iurie Leancă despre ultima şansă pe care o mai au partidele pro-europene — efectuarea reformelor şi lupta cu corupţia // gov.mdîn cadrul şedinţei Guvernului

Este foarte clar că reformele nu mai pot fi amînate, fiindcă un astfel de vot nu va mai fi, o astfel de şansă noi, ca ţară, nu vom mai avea! Ori facem reforme, ori vom fi plecaţi la următorul scrutin, prin votul popular — iată ce mesaj am desprins eu, în urma analizei rezultatelor alegerilor. Nu este un rezultat care mă bucură, însă acest rezultat îmi arată că forţele pro-europene şi ţara mai au o şansă. O ultimă şansă ca să pornească lupta cu corupţia — la cel mai dureros şi cel mai înalt nivel. O ultimă şansă ca să reformeze justiţia.

#corupţia
3decembrie Igor Dodon despre integrarea în UE a Moldovei fără Găgăuzia, Transnistria şi nordul republicii // Adevărulîn cadrul unui interviu pentru “Российская газета”, citat de Adevărul
Originalul

Cu certitudine, mersul nostru spre Europa nu se va realiza prin intermediul Transnistriei. Probabil, se va realiza şi fără Găgăuzia, şi fără nordul ţării, unde majoritatea covîrşitoare a populaţiei este împotriva eurointegrării. Se pune problema privind existenţa republicii, în genere. (…) Vor rămîne doar cîteva raioane moldoveneşti în centrul republicii, care apoi se vor uni cu România.

Например, движение в Европу наверняка будет идти не через Приднестровье. Оно, скорее всего, будет и без Гагаузии, и без севера страны, где подавляющее большинство против евроинтеграции. И тогда встанет вопрос о существовании республики в принципе. (…) Очень не хочется, чтобы в итоге собственно молдавских осталось всего несколько районов в центре страны, которые потом просто присоединятся к Румынии — и все.

#integrarea europeană
3decembrie Igor Dodon despre victoria socialiştilor în cadrul alegerilor parlamentare // Facebookîn cadrul unei postări pe Facebook

Partidul Socialiştilor este nu doar principala forţă de opoziţie, dar şi cea mai puternică formaţiune politică din Republica Moldova. Acesta este un fapt confirmat oficial. Deşi guvernanţii au apelat la partide-clone, la sateliţi politici artificiali, la PR negru şi atacuri murdare asupra opoziţiei, cele 3 partide de dreapta abia de au reuşit să acumuleze o majoritate simplă de voturi. Aceste alegeri au arătat că a început sfîrşitul partidelor proeuropene. Ele s-au cam răsuflat. Le-a trecut termenul de valabilitate.

#alegeri parlamentare
3decembrie Igor Dodon despre banii pe care chipurile trebuie să-i ai asupra ta la ieşirea din Moldova cînd mergi în UE // Adevărulîn cadrul unui interviu pentru “Российская газета”, citat de Adevărul
Originalul

Pentru a pleca în Europa [după liberalizarea regimului de vize] trebuie să ai 1,500 de euro — imposibil de cîştigat în Moldova. Trebuie să mergi în Rusia să cîştigi aceşti bani şi apoi să pleci în Europa.

…для того, чтобы поехать в Европу, нужно иметь в кармане полторы тысячи евро, которые заработать в Молдове невозможно. То есть сначала нужно поехать в Россию, там заработать, а потом уже ехать в Европу.

#Uniunea Europeană
2decembrie Vladimir Voronin despre incompetenţa CEC în organizarea alegerilor parlamentare // alegeri.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

În Moldova încă niciodată nu a fost o nebunie, un cinism şi o fărădelege mai mare decît cele pe care şi le-au permis guvernanţii în aceste alegeri. Cel mai mult s-a evidenţiat Comisia Electorală Centrală. Este un pas fără precedent să nu execuţi decizia finală a Curţii de Apel [de a exclude Partidul Comunist Reformator din cursa electorală]. Trebuie să urmeze pedeapsa. (…) Noi vom contesta deciziile CEC-ului la Curtea Constituţională. CEC-ul a creat condiţii inegale pentru concurenţii electorali, luînd decizii doar în favoarea partidelor de la guvernare.

#alegeri parlamentare
2decembrie Igor Dodon despre PSRM ca opoziţie puternică pentru guvernare // actualitati.mdîn cadrul emisiunii “Politica” de la TV7, citat de actualitati.md

O să iasă fum din actuala guvernare, lucru asta vi-l promit. În parlamentul precedent socialiştii erau doar trei şi eram unii dintre cei mai activi grup parlamentar, acuma suntem 25 şi credeţi-mă noi o să fim în fiecare zi alături de guvernare să-i criticăm, să le arătăm unde sunt problemele. Noi vom veni cu proiecte de rezolvare a problemelor oamenilor. Noi o să ridicăm tot ceea ce ţine de problemele economice Banca de Economii şi altele. Noi vom cere majorarea pensiilor cu 20 la sută. Şi le vom arăta de unde sunt bani.

#PSRM
2decembrie Vladimir Voronin despre nedumerirea comuniştilor privind numărul de voturi obţinute în Găgăuzia şi Bălţi // noi.mdîn cadrul unei declaraţii de presă

S-a întîmplat ceva, dar deocamdată nu am înţeles ce. (…) Pe parcursul ultimelor şapte campanii electorale, la Bălţi pentru comunişti au votat de la 40 pînă la 50 la sută şi mai mulţi locuitori. Iar de această dată indicatorul dat a scăzut pînă la 15 la sută. Întreaga Găgăuzie vota pentru noi la nivel de peste 60 la sută, iar în acest an, la Comrat au fost înregistrate doar 12 la sută. Evident că ceva s-a întîmplat. Dar pînă la urmă nu e nimic ascuns ca să nu se dea pe faţă. Noi avem nevoie de timp pentru a clarifica lucrurile.

#alegeri parlamentare
2decembrie Igor Dodon despre renunţarea la dubla cetăţenie a deputaţilor aleşi din rîndul PSRM // TV7în cadrul emisiunii “Politica” de la TV7

În opinia noastră, conducătorii, deputaţii, miniştrii, nu trebuie să aibă cetăţenie dublă. De aceea, fiecare din aceste persoane, atunci cînd au scris cererea şi au depus actele de a deveni deputaţi pe lista PSRM, au semnat cererea, că îşi asumă angajamentul că, în momentul obţinerii mandatului de deputat, renunţă la cetăţenia altui stat. Avem pregătit şi un proiect de lege la acest capitol. Persoanele care deţin funcţii de conducere în stat, să nu aibă cetăţenie dublă.

#PSRM
Suport financiar National Endowment for DemocracyCopyright © 2013–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"